Még mindig otthonról dolgozol?

Még mindig otthonról dolgozol?
A járvány előtt el sem tudtuk képzelni, hogy otthonról dolgozzunk vagy tanuljunk, mára viszont szinte elvárássá vált, hogy otthonról is elvégezhessük a munkahelyi teendőinket vagy tanulmányainkat. Természetesen csak akkor ha mindehhez elegendő egy laptop és internet.

Az elmúlt néhány év viszontagságai megtanítottak minket arra, hogy megfelelően reagáljunk, és új megoldásokkal álljunk elő egy adott helyzetre. Az egyik ilyen a távmunka, amely egyre népszerűbbé vált világszerte, főleg az új technológiák fejlődésével és a COVID 19-es járvány miatt bevezetett korlátozásokkal. Az otthonról végezhető munka azonban nem mindenki számára megfelelő megoldás, és mint minden tevékenységnek ennek is vannak előnyei és hátrányai, amelyeket érdemes átgondolni mielőtt hazavisszük a munkahelyünket.

Rugalmasság, hatékonyság, jobb eredmények

Az előnyök között az egyik legfontosabb a flexibilitás. A távmunka lehetővé teszi azt, hogy saját időbeosztással dolgozzunk, és olyan rugalmasságot biztosít, amelyet nehéz lenne elérni az irodai munkával. Emellett időt is spórolhatunk hiszen a munkahelyre történő utazási időt felválthatja akár egy reggeli torna vagy épp egy kiadós reggeli.

A homeoffice egy másik előnye a magasabb produktivitást, mivel az otthoni munka lehetővé teszi az emberek számára, hogy maguk döntsék el, hogyan szeretnék végrehajtani a feladataikat, továbbá a zavaró irodai tényezőkkel sem kell számolniuk az otthon lágyölében. Ezáltal lehetőség nyílik a munkavállalók számára az elmélyült koncentrációra és a hatékonyabb munkavégzésre, ami végül jobb eredményeket hozhat a munkáltató számára is.

Viszlát munkahelyi stressz!

Az utazási költségek megtakarítása és az idő spórolása mellett, a távmunka másik előnye a munkahelyi stressz csökkentése. Az irodai környezet sok stresszel járhat, beleértve a zajt, a kiszámíthatatlan helyzeteket, alkalmanként pedig a szorongást. Az otthoni munka lehetővé teszi a munkavállalók számára, hogy a saját környezetükben dolgozzanak és elkerüljék ezeket a stresszfaktorokat. Igaz ma már számos cég kínál különböző lehetőségeket a feszültség csökkentésére, mint például a stresszkezelő tréningeket, amelyek segítenek a munkavállalóknak abban, hogy hatékonyan kezeljék a stresszt különböző meditációkkal vagy relaxációs technikákkal. Továbbá, ki ne akarná ha a kis házi kedvence a munkában is mellette lenne, köztudott, hogy állataink nagyon jó hatással vannak a nyugalmi állapotunk megőrzésére, ezért egyre több cég csatlakozik a kutyabarát munkahelyek köréhez, és örömmel fogadják ha a munkavállalóik reggelente a kedvenceikkel érkeznek.

Az otthoni munka se mindig tejfel!

A távmunka azonban nem mindenki számára a legmegfelelőbb megoldás. Az egyik legnagyobb kihívás az, hogy az embereknek nehéz elkülöníteni a munkát és az otthoni élettől, ami a munka és a magánélet egyensúlyának felborulásához vezethet, mivel a munkahely és a szabadidős elfoglaltság ugyanarra a helyre korlátozódik. Továbbá hajlamosak vagyunk túldolgozni magunkat, ami könnyen a mentális egészségünk rovására mehet. Ennek következtében rövid úton demotiváltakká válhatunk. Habár otthon a zavaró irodai tényezőktől megkíméljük a mindennapjainkat, a figyelmünket könnyen elterelheti a szennyes vagy a poros könyvespolc, és ezáltal kizökkenhetünk a munkából is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!