Könyvkuriózum jelenik meg a Kossuth-évforduló napján

Könyvkuriózum jelenik meg a Kossuth-évforduló napján
Március huszadikától vásárolható meg Baksa-Soós Attila legújabb szépirodalmi munkája, az eredetileg forgatókönyvnek készült Rockopera. A sokoldalú művész legújabb alkotását Kossuth Lajos halálának (128.) évfordulójának napján vehetik kézbe az olvasók, az időzítés nem véletlen.

„Mindig is érdekelt, hogy ki volt az a csávó valójában, aki a bajban, álruhában menekült el hazájából, a partvonalról kígyót-békát mondott Görgeyre, majd pajzson hordoztatta magát körbe, Törökországtól, Londonon keresztül, egészen Amerikáig” – mondta Baksa-Soós Attila az időzítésről, vagyis Kossuth Lajos halálának évfordulója kapcsán, hozzátéve, hogy nem akarja megítélni a politikus munkásságát, ő nem történész, hogy mérleget vonjon az államférfi tetteiből. Azonban „ha bárhol, bármilyen körülmények között megérzem az erőszakos autoritást, a mások elnyomásán kivirágzó tündöklési hajlamot, az elesettek szabadságának korlátozásából táplálkozó hatalomvágyat, akkor általában tollat, vagy hangszert ragadok.”

Kalandos regény, kalandos születéstörténettel

A Rockopera forgatókönyvnek indult Baksa-Soós Attila és Szecsanov Martin operatőr közösen megfogalmazott történetei alapján. Több évvel ezelőtt elkészült, ám a nagyjátékfilm végül nem valósult meg, így Baksa-Soós Attila, akinek korábbi könyvei előszavát többek között Grecsó Krisztián vagy Szirtes János jegyezte, úgy döntött, könyv formájában, a Tarandus kiadó gondozásában jelenteti meg az egyedi hangvételű kötetet.

A történet főszereplője Edi, egy kiszámíthatóan zűrös „wannabe” rocksztár, aki generációkon átívelő, összetett kapcsolatokba enged betekintést az olvasóknak. A szerelem, a humor és az abszurditás mind tetten érhetők a regényben, mely többek között a mindenkori hatalom és a művészet egymáshoz való viszonyáról elmélkedik. A szerző ugyanis úgy véli, sok olyan guru, és mester (vagy ahogy ő hívja: „dizájnművész”) úgy dicsekszik tevékenységével, hogy minimális a műveik mögöttes tartalma. „Jó lenne, ha a felhasználók érzékenyebben tudnának különbséget tenni talmi és hiteles között. Ennek egyik kulcsa a művészeti nevelésben, a művészet iránti érzékenyítésben kerestetik.”

Bár a könyv komoly és elgondolkodtató témát boncolgat, a humor folyamatosan jelen van, mely Baksa-Soós Attila életének egyik alapeleme.

Egy gazdag művészi pálya újabb mesterműve

A Tarandus kiadó gondozásában március 20-án megjelenő Rockopera a zenész és képzőművész felmenőkkel megáldott Baksa-Soós Attila művészi sokszínűségéről is bizonyságot ad, hiszen nem ez az egyetlen művészeti irány, melyben megcsillantotta tehetségét. A szerző legelső könyve több mint 20 évvel ezelőtt született, amit további nyolc kötet követett. A szerző nemcsak ír, zenél is: több zenekar – így a jelenleg is aktív Rühös Foxi és a Wake Up 1230 – alapító tagja, énekese. Az építészet mellett további két diplomával rendelkező művész emellett „fantasztikus férj” és „jól is mosogat”, saját bevallása alapján.

A szerző a könyvből származó bevételből a Siklósi Örs Alapítványt támogatja, mely fiatal zenekarokat segít a pályakezdésben.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: kultúra