Képes Gábor a Neumann Társaság új ügyvezetője

Képes Gábor a Neumann Társaság új ügyvezetője
2024. február 1-től Képes Gábor, a Neumann Társaság korábbi marketingigazgatója tölti be a társaság ügyvezetői posztját, miután elődje, Szalay Imre nyugdíjba vonul. 2019-től Szalay Imre vezetése alatt valósult meg az NJSZT digitális átállása az ICDL automatikus vizsgarendszer bevezetésével, a társaság stratégiáját is modernizálta, és a 2023-as nagyszabású Neumann 120 emlékév lebonyolítását is ő koordinálta. A 2001 óta Neumann-tag Képes Gábor építeni kíván a Magyarország legrégebbi IT tudományos egyesületénél összegyűlt tudásra, valamint kiemelkedően fontosnak tartja a tehetséggondozást, közösségépítést.

Képes Gábor lesz a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság új ügyvezetője február 1-től - jelentette be a társaság elnöke, Dr. Beck György a Magyar Informatikai Napja alkalmából tartott budapesti szakmai konferencián.

Aki levezényelte a társaság digitalizációját

A korábbi ügyvezető, Szalay Imre, aki üzleti felsővezetői tapasztalatait és projektmenedzseri tudását 2019 és 2023 között a Neumann Társaság ügyvezetőjeként kamatoztatta, megkezdi nyugdíjas éveit. Vezetésével kialakult a szervezet megújult stratégiája, stabilizálódott a működés, több területen megvalósult a digitális átállás (kiemelkedő az ICDL automatikus vizsgarendszerre való átállás).

Vezetése alatt jelentősen nőtt a Társaság aktivitása a kommunikációs csatornákon, és nagy lendületet adott a további működéshez a 2023-as sikeres, nagyszabású Neumann 120 emlékév mind kapcsolatrendszerben, láthatóságban, mind kreatív új megjelenésekben. Ugyancsak Szalay Imre vezetése alatt honosította meg a Neumann Társaság, hogy minden év január 21-én megemlékezik a Magyar Informatika Napjáról. Az első magyar elektronikus számítógép átadásának jubileumára 2024-ben is nagy sikerű szakmai konferenciával tisztelegtek. Az NJSZT vezetése hálás eddigi munkájáért, és továbbra is számít a tanácsaira.

Házon belülről érkezik az új ügyvezető

Az új ügyvezető igazgató, Képes Gábor 2001 óta tagja a Neumann Társaságnak, és tevékenyen közreműködött a társaság szegedi informatikatörténeti állandó kiállításának kialakításában. 2016 óta a Neumann Társaság főmunkatársa, 2021-től pedig marketingigazgatóként felelt a Neumann Társaság kommunikációjáért és arculatáért.

A szakember a vezetői tapasztalatait a közgyűjteményi szférában szerezte: 2004-től informatikatörténész muzeológusként, 2011-től a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum műszaki muzeológiai osztályának vezetőjeként, 2014-től a Magyar Nemzeti Digitális Archívum digitális gyűjtemények főosztály vezetőjeként dolgozott. Képes rendezte a magyar múzeumi szféra első videojáték-történeti kiállítását.

A “digitális világ GPS-e” marad a Neumann Társaság

A társaság új ügyvezetőjeként erősen építeni kíván a Magyarország legrégebbi IT tudományos egyesületénél felgyűlt tudásra. Fontosnak tartja a jelen és a jövő kérdéseit, azt, hogy a Neumann Társaság - jelmondatának megfelelően - “a digitális világ GPS-eként” segítse a társadalmat a tájékozódásban.

Fontos küldetésének tartja, hogy a Neumann Társaság - az ICDL számítógép-használói jogosítvány kapcsán összegyűlt tapasztalatoknál fogva is - segítse a társadalom tagjainak digitális állampolgárrá válását. A jövőt érintően a robotikai és a programozási versenyek és felkészítők kapcsán is elsőrendű feladatának tekinti az NJSZT részvételét a tehetséggondozásban, a diákolimpikonok felkészítésében - és általában abban, hogy az informatika a társadalom jól-létét segítő szerepét erősítse az egyesület a Neumann Társaság szakmai fórumai által.

„Erősen építeni szeretnék a Neumann Társaság rendkívül sokszínű szakosztályaira és közösséget, minél több találkozási lehetőséget teremteni számukra budapesti központunkban és számos vidéki helyszínen. A munkában új igazgató-helyettesünk, Malmos Katalin is segítségemre lesz, akinek tudására nagyon számítok a közoktatás szereplőivel való kapcsolattartásban is” - hangsúlyozta Képes Gábor.

„Nagyon sok segítséget kapott a társaság Szalay Imrétől - és azt kívánjuk, hogy ezt a kiváló munkát Képes Gábor is ugyanezzel az erővel és energiával folytassa - ehhez minden adottsága megvan” - fogalmazott Dr. Beck György, az NJSZT elnöke.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!