Karikó Katalin kapja az Európai Feltalálói Díjat

Karikó Katalin kapja az Európai Feltalálói Díjat
Karikó Katalin a mai napon kapta meg az Európai Szabadalmi Hivatal Európai Feltalálói Díját több évtizedes kutatói pályájának elismeréséül, amelynek egyik legfőbb eredménye, hogy felfedezéseivel megalapozta az mRNS terápiás alkalmazását.

Több, mint négy évtizedes kitartó, tudományos és kutatómunkájának eredményeként Karikó Katalin sikeresen dolgozott az mRNS terápiás alkalmazásában rejlő lehetőségeken, amellyel nem csak a COVID-19 elleni küzdelem vakcinájának megszületésében volt aktív szerepe, hanem új perspektívákat nyitott egyéb betegségek kezelésében is. Az 1990-es évek óta tartó elkötelezett munka központjában az a felismerés állt, mely szerint a testbe fecskendezett szintetikus mRNS speciális fehérjék termelését eredményezi.

„Azzal a vízióval, hogy az mRNS-molekulával jelentős sikerek érhetőek el a gyógyításban, Karikó Katalin olyan pályára állította az orvostudományt, amely messze túlmutat napjaink jól dokumentált, egészségügyi területen jegyzett sikerein" – mondja António Campinos, az Európai Szabadalmi Hivatal elnöke. "A tudomány iránti elkötelezettsége és kitartása, valamint kutatásainak úttörő szemlélete hozta azt az áttörést jelentő innovációt, amely szerte a világon új perspektívákat nyit meg az emberi egészséget fenyegető veszélyek elleni küzdelemben."

Karikó Katalint az Európai Feltalálói Díj 2022 hibrid formátumú átadó ünnepélyén tüntették ki, melyet az egész világról számos érdeklődő követhetett nyomon. A díjat - mely Európa egyik legtekintélyesebb innovációs elismerése - olyan feltalálók kapják, akik kivételes tudásukkal hozzájárultak a társadalom fejlődéséhez.

Karikó Katalin harmincas listája

A COVID-19 vakcinán túl Karikó kutatásai utat nyitottak a módosított mRNS-en alapuló orvosi kezelések széles skálája felé. Jelenleg is különböző kutatások folynak többféle daganatos betegség terápiás vakcináinak, valamint szív- és érrendszeri betegségek és anyagcserezavarok kezelésének kifejlesztésére. A kutató saját listája szerint körülbelül harminc módosított mRNS-alapú terápiát szeretne fejleszteni a jövőben. Elkötelezettségét és hitét így kommentálta: „Fontos, hogy a negatív stresszt pozitívra tudjuk változtatni, hiszen szükség van izgalomra, várakozásra, hogy meg tudjuk élni egy kísérlet eredményességét. Kutatóként ez az izgalom visz előre céljam megvalósításakor." – mondja. „A stressz mellett a kritika kezelése a másik legfontosabb, hiszen az építő kritikára mindig odafigyeltem, azonban a többit általában teljesen figyelmen kívül hagytam... mindig ez vitt előre." - tette hozzá.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Karikó Katalin