Iránytű a munkahelyi közösségek építéshez: letölthető szakmai anyag a Nyitottak Vagyunktól

Iránytű a munkahelyi közösségek építéshez: letölthető szakmai anyag a Nyitottak Vagyunktól
Idén már második alkalommal készített munkahelyi inklúzió témában nyilvánosan elérhető szakmai anyagot a Nyitottak Vagyunk.

A nőnapra időzített, nemek közötti bérszakadék felszámolását célzó akciótervük után ez alkalommal az önkéntes, identitás alapon szerveződő munkavállalói csoportok (ERG-k, azaz Employee Resource Groups) kerültek fókuszba. A cégvezetők, HR szakemberek és ERG-kben résztvevő munkavállalók számára is hasznos útmutató lépésenként mutatja be a cégen belüli közösségépítés folyamatát.

Mire jók az ERG-k? A közösség mint megtartó erő

Az ERG-k olyan csoportok, ahol a munkavállalók közös érdeklődés (pl. szülői közösség, zöld munkacsoport) vagy identitás (pl. LMBTQ, női vezetők) alapján kapcsolódnak egymáshoz, így ezek a csoportok hozzájárulnak a munkahelyi közösség és összetartozás érzésének erősítéséhez. Az ilyen közösségek a tapasztalatok megosztásával, közös programok szervezésével segítik a cégen belüli szolidaritás kialakulását, ami jelentősen növeli a morált és az elkötelezettséget. Az összetartozás és befogadás érzésének erősítésével az ERG-k dinamikusabb, kreatívabb és összetartóbb munkahelyi környezetet teremtenek, amely végső soron magasabb megtartási arányokhoz és innovatívabb szervezeti működéshez vezetnek.

"A vállalati ERG-kel való munkánk során megdöbbentett minket, hogy milyen sok tag osztotta meg velünk, hogy az elsődleges oka annak, hogy az adott vállalatnál maradtak, nem maga a vállalat volt, hanem azok a lehetőségek, amit a közösség és a munkavállalói hálózat biztosított" – mondta Várady Nóra, a Nyitottak Vagyunk ügyvezetője. "Ezek a munkavállalók kiemelték azt a cégen belüli láthatóságot, melyet a közösséghez tartozás adott nekik, valamint azt, hogy ezek a közösségek, egyedülálló módon járultak hozzá szakmai kapcsolataik fejlődéséhez, networkjük növekedéséhez és pozitívan hatottak a cégen belüli karrierlehetőségeikre is.”

Vonzóbb lett az ‘ERG-s’ munkahely

Az ERG-k jelenléte egy vállalaton belül nemcsak a belső munkakörnyezet javításában játszik fontos szerepet, hanem a munkaerőpiacon való vonzerőt is növeli. A fiatalabb generációk, mint a milleniálok és a Z generáció, különösen érzékenyek az olyan munkahelyi kultúrákra, ahol az értékeiket komolyan veszik, és ahol lehetőségük van hatást gyakorolni a vállalati kultúrára

Ezek a generációk egyre inkább olyan munkaadókat keresnek, melyek elkötelezettek a diverzitás, az inklúzió és a társadalmi felelősségvállalás iránt és az ERG-k éppen ezeket az értékeket testesítik meg.

Mindezt csak növeli, hogy a COVID-19 járvány után a közösség és az összetartozás érzése még fontosabbá vált. A pandémia alatti elszigeteltség és a home office elterjedése után felértékelődött a munkahelyi kapcsolatok és közösségek jelentősége. Az ERG-k szerepe ebben a kontextusban kritikusan fontos lehet, mivel segíthetnek fenntartani és erősíteni a munkavállalók közötti kapcsolatokat, akár virtuális, akár hibrid munkakörnyezetben.

A vállalatok számára a jól működő ERG-k nemcsak a jelenlegi munkavállalók elégedettségét és elkötelezettségét növelhetik, hanem versenyelőnyt is jelentenek a tehetséges munkavállalók vonzásában és megtartásában. “Egy cég, amely aktívan támogatja és fejleszti munkavállalói közösségeit, azt üzeni a potenciális munkavállalóknak, hogy elkötelezett a sokszínűség és befogadás iránt, és olyan munkahelyet biztosít, ahol mindenki megtalálhatja a helyét és értékesnek érezheti magát. A verseny a tehetségekért folyamatosan növekszik, és azok a vállalatok, amelyek képesek vonzó és támogató munkahelyi kultúrát kínálni, előnyben lesznek a munkaerőpiacon” - tette hozzá Sásdi Helga, a Nyitottak Vagyunk igazgatótanácsának elnöke.

Az angol nyelvű szakmai anyagot a Nyitottak Vagyunk a BlackRock-kal közös rendezvényén mutatta be, a dokumentum a nyitottakvagyunk.hu oldalról érhető el.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!