Innovatív kutatás bizonyítja: a nikotinpárna egy kevésbé káros* alternatíva a cigarettához képest

Innovatív kutatás bizonyítja: a nikotinpárna egy kevésbé káros* alternatíva a cigarettához képest
Egy friss kutatás eredményei bizonyítják, hogy a nikotinpárnát használók a hagyományos cigarettát fogyasztókhoz képest szignifikánsan jobb eredményeket értek el számos, a dohányzással összefüggő betegségek kialakulására utaló mutató esetében.

A közelmúltban jelentek meg a BAT VELO nikotinpárnájának hatásairól készített klinikai kutatás eredményei a Biomarkers Journal című szaklapban. A kutatásban azok a fogyasztók, akik hat hónap alatt kizárólag a BAT nikotinpárnáját használták, kiemelkedően jobb eredményeket értek el a dohányzással összefüggő betegségekhez kapcsolódó számos mutató tekintetében a hagyományos cigarettát fogyasztókhoz képest.

Az eredmények azt mutatták, hogy a WHO által meghatározott kiemelt toxikus anyagoknak való kitettség mutatói lényegesen alacsonyabbak voltak a nikotinpárnát használó fogyasztóknál, mint a dohányosoknál. Az adatok kedvező különbségeket mutattak a nikotinpárnát használók és dohányosok között a károsanyag kitettség jelzőértékeinek többségében is, négy esetben statisztikai szempontból is jelentős különbséget mértek, míg a többi esetben hasonló eredmények születtek a nikotinpárnát használók körében, mint a dohányipari termékeket már nem fogyasztók (leszokók) és a soha nem dohányzók csoportjában.

A kutatás fontos, új információkat és meglátásokat tartalmaz a nikotinpárnahasználat valós egészségügyi hatásairól a jelenleg cigarettát használók, a dohányipari termékeket már nem fogyasztók (leszokók) és a soha nem dohányzók csoportjaihoz viszonyítva. Egyszeri mintavétel során begyűjtött vér-, vizelet-, valamint egyéb klinikai vizsgálatokból származó mintákat vizsgáltak bizonyos toxikus anyagok és olyan jelzőértékek vonatkozásában, amelyek olyan betegségek kialakulását okozhatják, mint a rák és a szív- és érrendszeri betegségek (CVD).

Dr. David O'Reilly, a BAT tudományos kutatási igazgatója elmondta: "Ezek az eredmények kiemelkedően fontosak a BAT nikotinpárna kategóriájára vonatkozóan. Azokra a kiterjedt tudományos bizonyítékokra építenek, beleértve az epidemiológiai adatokat is, amelyek már elérhetőek a szájon át fogyasztható dohánytermékekre vonatkozóan, és alátámasztják, hogy a BAT nikotinpárnája egy kevésbé káros* alternatíva a teljesen áttérő dohányosok számára a cigarettázás folytatásához képest. Korábbról már rendelkezésre állnak olyan adatok, amelyek azt mutatják, hogy a nikotinpárna kevesebb károsanyagot tartalmaz a snüsszhöz képest és etekintetben a nikotinterápiához hasonlítható (NRT). Ezek az eredmények további bizonyítékokkal igazolják, hogy a nikotinpárna jelentősen hozzájárulhat az ártalomcsökkentéshez.”

“Szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki részt vett és segített ennek a kutatásnak a megvalósulásában. Ez egy újabb fontos lépés “Egy jobb holnap” (A Better Tomorrow™) építésében.”

A mért jelzőértékek alapján azoknak a körében, akik a cigarettázás helyett kizárólag nikotinpárnát használtak az alábbi eredményeket találták:

  • Jelentős mértékű javulás a tüdőrák kialakulásának kockázatát mutató jelzőértékekben.
  • A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához vezető több jelzőérték esetében is szignifikáns kedvező eltérés.
  • A gyulladásokért felelős jelzőértékek esetében is kedvező eltérést mutattak ki.

Azon jelzőértékek esetében, amelyek nem mutattak statisztikailag szignifikáns eltérést a nikotinpárnát használók és a cigarettát fogyasztók között, ott hasonló mutatószámokat figyeltek meg a nikotinpárnát használók, valamint a dohányipari termékeket már nem fogyasztók (leszokók) és a soha nem dohányzók között.

A kutatásról

A kutatásban olyan felnőttek vettek részt, akik több mint hat hónapja kizárólag a BAT nikotinpárnáját használták, illetve olyanok, akik jelenleg is cigaretta fogyasztók, valamint dohányipari termékeket már nem fogyasztók (leszokók) és a soha nem dohányzók. A nikotinpárnát használó fogyasztók és a cigarettát használó fogyasztók esetében a használati szokásokat és az általános fogyasztás mértékét nem kontrollálták a vizsgálati protokoll szerint, mivel a cél az volt, hogy a hatást a termékek "normál" használata közben értékeljék. Négy különböző csoportot vontak be és vizsgáltak:

  1. Jelenleg cigarettázók, akik a szűrést megelőzően legalább egy éve dohányoznak.
  2. Fogyasztók, akik legalább hat hónapja kizárólag a BAT nikotinpárnáját használták.
  3. Korábban dohányzók, akik legalább hat hónapja leszoktak.
  4. Soha nem dohányzók.

A résztvevők Dániában és Svédországban élő, 19-55 év közötti és jó általános egészségi állapotban lévő emberek voltak.

A longitudinális kutatásokkal ellentétben, amelyekben a résztvevők hosszabb időn keresztül több klinikai vizsgálaton vesznek részt, ebben a kutatásban egyszeri mintavétel során vér-, vizelet- és légzésmintát vettek tőlük, és egyéb klinikai vizsgálatokat végeztek el rajtuk. Ezeket a mintákat és méréseket ezután a (kiválasztott toxikus anyagokkal szembeni) kitettség jelzőértékei és a potenciális egészségügyi ártalmak jelzőértékei szempontjából értékelték. A jelzőérték-szintek különbségeit a csoportok között összehasonlították és elemezték.

Emellett, a bejelentett termékhasználatnak való megfelelés biztosítása érdekében a nikotinpárnát használó fogyasztók és a korábban dohányzók csoportjainál a CEVal jelzőértéket is vizsgálták annak kimutatására, hogy az előző hat hónap során cigarettáztak-e vagy sem.

* A bizonyítékok széles körére alapozva, és feltételezve, hogy teljes mértékben leszoknak a cigarettáról. Ezek a termékek nem kockázatmentesek, és függőséget okoznak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!