Hogyan választhatunk jól munkahelyet tapasztalat hiányában is?

Hogyan választhatunk jól munkahelyet tapasztalat hiányában is?
A fiatal, kezdő munkavállalóknak munkatapasztalat nélkül még azt is kihívás lehet meghatározniuk, hogy mik lehetnek egy adott élethelyzetben a munkahellyel kapcsolatos igényeik, milyen elvárások azok, amiket érdemes szem előtt tartaniuk a keresésnél és döntésnél. Persze ilyen körülmények között könnyű belefutni nem megfelelő munkákba is – a főként pályakezdőket érintő, munkavállalással kapcsolatos, kérdéseket járta körül a Profession.hu szakértője.

Az állásportál a TikTok csatornáján dolgozott fel jellemzően rossznak ítélt munkaszituációkat és rákérdezett a felhasználók legrosszabbnak tartott hasonló élményeire. A beérkezett válaszok rávilágítottak, hogy valóban jelentős nehézséget okozhat a pályaválasztás és könnyen találhatja bárki magát nem megfelelő munkahelyen, különösen a kezdetekben. Erre reagálva a Profession.hu összegyűjtötte, hogy a pályájuk legelején járó munkakeresők hogyan készülhetnek fel az álláskeresésre, hogy ne fussanak bele hasonló helyzetekbe.

Szakmai és általános önismeret

Nemcsak a pályakezdőknek vagy diákmunkásoknak érdemes átgondolniuk, hogy melyek a fontos dolgok számunkra egy munkahelynél, hanem a náluk tapasztaltabb munkavállalóknak is, mert ezek változhatnak az idő során, már csak a különböző élethelyzetek alakulása miatt is. Jó támpontot nyújthat számukra a megfelelő állás megtalálásában a korábbi tanulmányok alatt szerzett tapasztalat, érdemes feltenni például a következő kérdéseket: milyen feladatokban érezték jól magukat? A csoportmunka vagy inkább az önálló munka a megfelelőbb számukra?

„A kezdő munkakeresőknek először érdemes elgondolkozniuk, hogy adott helyzetben mi a fő motivációjuk: a pénzkereseti lehetőség, a karrierépítés vagy éppen az érdeklődési körük motiválja őket arra, hogy dolgozzanak. A saját igényeik feltérképezéséhez segítségükre lehetnek kezdetben akár az önismereti tesztek is, ezeknek az eredményeivel közelebb kerülhetnek ahhoz, hogy várhatóan hogyan fognak reagálni egy-egy, munka során felmerülő helyzetre – ezeket viszont érdemes irányadóként és nem meghatározó információként kezelniük. Ha van erre lehetőség, hasznos lehet pályaválasztási tanácsadó bevonása is, aki személyre szabottan elemzi az egyéni erősségeket, preferenciákat és ezeknek megfelelően segít leszűkíteni a megfelelő munkaterületek sorát” - fogalmazott Simon-Göröcs Lili, a Profession.hu HR igazgatója.

Nem megfelelő munkák

Tapasztalat hiányában sajnos fokozottan igaz, hogy óhatatlanul belefuthatnak a munkavállalók számukra nem megfelelő, állásokba is, ennek kockázata ugyan megfelelő felkészüléssel és utánajárással csökkenthető, viszont ilyenkor sem kizárható teljesen. Érdemes olyan állásportálon keresni, ahol magas a hirdetőszám, és figyelni a munkáltatókhoz tartozó értékeléseket. Ajánlott emellett szétnézni az ismerősök között, hátha van olyan, aki dolgozott már az adott munkahelyen és szolgálhat hasznos információkkal róla - ilyen esetekben a közösségi média is segítségül hívható.

Persze, mindezek ellenére is megeshet, hogy nem passzol a választott munka, így bárkinél eljöhet az a pont, amikor már jobban jár a váltással - de mikor jön el ez a pont? „Komoly dilemmát okozhat, hogy mikor érdemes munkahelyet váltanunk: a számunkra fontos szempontokat – például a fizetést, a társaságot vagy a feladatokat – mérlegelnünk kell azzal együtt, hogy mennyiben pozitív a hatása az életünkre, ebben pedig a munkán kívüli dolgok is számítanak, például a külsős programok vagy az, hogy mit engedhetek meg magamnak ilyen fizetés mellett. A Z generáció képviselőinek rendszerint kevésbé okoz problémát a váltás, rugalmasabbak ezen a téren, mint a náluk idősebbek: a tavalyi év végén készített kutatásunkból kiderült, hogy a 18 és 27 év közötti fiataloknak 39 százaléka kevesebb, mint 3 évig tervezett maradni az aktuális munkahelyén, ez az arány a 28 és 42 év közöttieknél 27 százalék, a 43 és 57 év közöttiek esetében pedig mindössze 22 százalék” – magyarázza a szakértő.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!