Gyorsabban öregszenek, és visszafiatalodnak az anyák

Gyorsabban öregszenek, és visszafiatalodnak az anyák
A sejtek számára felgyorsulhat és visszafordulhat az idő. A biológiai idő azonban egyáltalán nem olyan egyenes vonalú, mint amit az órával mérünk, ugyanakkor az sem teljesen világos, hogy a szövetek korának fluktuációja azonos-e a hétköznapi értelemben vett megfiatalodással. - írja az Index.

Különös kanyarokkal jár a nők biológiai korára nézve a terhesség – derült ki harvardi tudósok kutatásából. A Cell Metabolism hasábjain megjelent beszámoló szerint egy terhesség kihordása különböző komplikációk nélkül is komoly stresszteszt, a különleges feladat terhe alatt ugyanis a nők szervezete a biológiai kort tekintve 2 évet öregedhet. Szülés után azonban, a gyermek szoptatásának idején, a biológiai kor visszaáll, és akár fiatalabb képet is mutathat, mint a terhesség előtt.

A biológiai kor a kronológiai korral szemben a szervezet állapotát tükrözi, és általában a genetikai és egészségügyi háttérből, a szervezetet érő stresszből, étrendből és életmódból számítható ki, matematikai algoritmussal. Ha például egy szerv biológiai kora öregebb, mint a kronológiai, az azt jelenti, hogy több károsodás érte, jobban elhasználódott adott idő alatt.

A Harvard Egyetem munkatársa, Vadim Gladyshev 68 várandós nőtől gyűjtött vérmintákat, és ezeket elemezve vizsgálta az epigenetikus változásokat, amiből a sejtek öregedésére következtetett. Az eljárás lényege, hogy a DNS metilációját méri – a metilcsoport hozzáadódása az epigenetikai változás, ami az öregedéssel halmozódik –, amellyel kimutatható, hogy egyes szövetek milyen gyorsan öregszenek.

Kiderült, hogy a szervezetet érő stressz a harmadik trimeszterben volt a legmagasabb, később azonban teljesen a visszájára fordultak a dolgok. Bár a terhesség alatt a kronológiai korukat 1-2 évvel megelőzték, szülés után három hónappal azonban már 3-8 évvel fiatalabbnak tűntek.

A hatás valamivel enyhébb volt azoknál, akiknek már a terhesség előtt is nagyobb volt a testsúlyuk, és erősebb volt azoknál, akik kizárólag szoptatással táplálták a gyereküket.

Olvasd el a teljes cikket ide kattintva!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!