Gyerekkorban tényleg egyszerűbb a nyelvtanulás?

Gyerekkorban tényleg egyszerűbb a nyelvtanulás?
Sokakban él az a tévhit, hogy aki nem tanult gyerekkorában idegennyelvet, az lekésett róla, mert akkor sokkal egyszerűbb lett volna, mint most, felnőttként. Dunay Péter, a Dunay-féle 100% beszéd, 0% könyv módszer megalkotója azonban másként gondolja: szerinte kellő motivációval és kitartással felnőttként sem késő elkezdeni a tanulást. Persze azért nem árt szem előtt tartani néhány fontos szempontot.

Mi jut eszünkbe, ha nyelvi képzésünk korai időszakaira gondolunk? Amikor az iskolában nem aszerint osztottak be egy-egy nyelvi csoportba, hogy melyiket szeretnénk, hanem hogy a névsorban hol helyezkedünk el, esetleg hol van még hely számunkra? Sokan voltak kénytelenek akár nyolc évig is olyan idegen nyelvet tanulni, ami egyáltalán nem vonzotta őket.

„Ha felidézzük ezeket a tanórákat, jó eséllyel arra emlékszünk, hogy tankönyvek, munkafüzetek felett görnyedve száguldottunk át a kötelező tananyagon, a különböző tudásszintek figyelembevétele nélkül, a tanultak megemésztésére, begyakorlására időt és alkalmat nem hagyva. Csodálkozunk hát, hogy ma mennyi felnőtt küzd azzal, hogy bár tanult nyelvet, de passzív nyelvtudása sem munkakör betöltéséhez, sem hobbitevékenységhez nem elegendő?” – jegyezte meg Dunay Péter, a Speak! Nyelviskola szakmai vezetője, a Dunay-féle 100% beszéd, 0% könyv módszer megalkotója.

Soha nem késő elkezdeni, folytatni

Sokakban él az a tévhit, hogy aki nem tanult gyerekkorában nyelvet, nyelveket, az lekésett róla, mert akkor sokkal egyszerűbb lett volna, mint most, felnőttként. Miért lett volna az? Gondoljunk csak arra, hogy a két legfontosabb megszerzett tudást, a beszédet és a járást is mennyi idő alatt sajátítják el a gyermekek, és még azután is meddig tart, mire olyan szinten begyakorolják, hogy magabiztosan tudják használni. Rájuk sem „ragad” semmilyen tudás, ők is ugyanúgy kitartóan megdolgoznak mindenért.

„A nyelviskolában azt tapasztaljuk, hogy a nyelvtanulást soha nem késő elkezdeni. Bármilyen életszakaszban hasonló esélyekkel indul mindenki, ha rendelkezik a kellő motivációval és kitartással” – hangsúlyozta a szakember.

„Nekem nem megy a nyelvtanulás, nincs nyelvérzékem…”

Ugyan már! Ez az egyik legátlátszóbb kifogás, amivel felmenthetjük magunkat a nyelvtanulás alól. Nincs olyan, hogy nyelvi tehetség vagy nyelvérzék! Olyan van, hogy a mi tudásunknak nem megfelelő szintű képzések megtépázták az önbizalmunkat, emiatt azt érezzük, nekünk ez nem megy. Főként akkor, ha meg kell szólalni.

„Nyelvet tanulni élmény, hobbi, kaland, de munka is egyben, amibe, ha befektetjük a szükséges időt és energiát, nyilvánvaló eredményeket érhetünk el, ami nemcsak szakmai utunkat, de önbizalmunk erősítésével az egyéniségünket is formálja” – mutatott rá Dunay Péter, aki azt a célt tűzte ki, hogy felszámolja a nyelvtanuláshoz fűződő tévhiteket és oktatási módszere által megváltoztatja az emberek gondolkodásmódját a nyelvoktatásról. A 17 tudásszintet felölelő, beszédközpontú képzés egyfajta nyelvi edzés, melynek során az angol nyelvtudásukat elmélyíteni vágyó felnőttek, a sportolókhoz hasonlóan, addig gyakorolják az egyes témaköröket, amíg azok a sajátjaikká nem válnak.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: nyelv, tanulás