Egyre többen figyelnek mentális egészségükre

Egyre többen figyelnek mentális egészségükre
A PopJohn januári felméréséből kiderül, hogy a magyar válaszadók 58 százaléka érzi úgy, hogy fokozódott az önismerete a járványhelyzet kialakulása óta. A felmérés arra is rávilágít, hogy a kitöltők sokkal tudatosabban tekintenek mentális egészségükre mint korábban. Ezzel párhuzamosan egyre többen olvasnak önismereti tematikájú könyveket, fogyasztanak pszichológiai témájú tartalmakat, vagy használnak valamilyen mental health applikációt.

A PopJohn felmérésében azt vizsgálta, hogy milyen változásokon mentek keresztül a magyarok a pandémia kezdete óta, ami lelki egészségükre is hatással volt. A lezárások és korlátozások az elmúlt időszakokban többek között lehetőséget biztosítottak az elmélyedésre és az önreflexióra is. A karantén alatti időszakot sokan arra használták, hogy fejlesszék önismeretüket, esetleg aktívan tegyenek pszichológiai egészségükért. Másokban azonban ez az időszak a magányt, egyedüllétet, és a szorongás érzéseit erősítette fel, amely sok esetben elvezette őket egy tudatosabb önismeret irányába, vagy bizonyos esetekben szakmai segítséget is igénybe vettek.

Nőtt a tudatosság

A PopJohn felmérését kitöltők 53,5 százaléka tudatosabban figyel mentális jóllétére a vírushelyzet kialakulása óta. A válaszadók 58 százaléka érzi úgy, hogy fokozódott az önismerete, amely eredménye a sokkal fókuszáltabb önreflexiónak az elmúlt időszakban. Nagyobb arányban (46 százalék) a nők válaszolták, hogy a járványhelyzet kialakulása óta több önismereti könyvet olvasnak és tájékozódnak a témában, míg a férfi kitöltőknek csupán a 37 százaléka tájékozódott ebben a témában intenzívebben, mint korábban.

Az önismereti boom

A felmérésből kiderül, hogy a magyar válaszadók nem csupán fokozott érdeklődést mutatnak az önismeret és a pszichológia iránt, de tesznek is mentális egészségükért. A válaszadók 30 százaléka kezdett el önismereti könyveket olvasni, míg 52 százaléka kezdett pszichológiai témájú tartalmakat fogyasztani, 11 százalék pedig valamilyen mental health applikációt kezdett használni.

Egy mentális applikáció fejlesztésén dolgozunk, amely segít megélni és rögzíteni az örömteli pillanatokat. A fejlesztésben pszichológusokkal dolgozunk együtt, ők állítják össze azokat a napi, néhány perces gyakorlatokat, amelyek segítenek az önfejlesztésben és önismeretben. - mondta Oláh Júlia, a PopJohn tartalom-és termékfejlesztő menedzsere. - Izgalmas volt látnunk, hogy a felmérésben részt vevők milyen nagy arányban használnak tudatosan különböző önfejlesztő eszközöket, és hogy milyen nagy igény van az ilyen jellegű platformokra.”

A PopJohn egy vagány start-upban készülő mental health applikáció. Az applikáció segít abban, hogy tudatosabb legyél, csökkentsd a szorongásodat, több örömteli pillanatot élj és minden nap igazán számítson!

A PopJohn-ról további információ a https://www.popjohn.com/ weboldalon érhető el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!