Egyetemi tanulmányaik mellett technikus oklevelet is szereztek a Széchenyi István Egyetem hallgatói

Egyetemi tanulmányaik mellett technikus oklevelet is szereztek a Széchenyi István Egyetem hallgatói
Egyéves, ingyenes képzés keretében a győri Széchenyi István Egyetem negyven hallgatója szerzett ipari informatikai technikus oklevelet. Az így megszerzett tudás jól kiegészíti majdani mérnöki diplomájukat, és számos előnnyel járhat karrierjük során.

Sokak pályafutásában jelentett fontos állomást az az ünnepség, amit a Győri Villamosipari Ágazati Képzőközpontban tartottak. Nyolc különböző képzés oklevélátadójára került sor, köztük az ipari informatikai technikuséra, amelynek különlegessége, hogy a Széchenyi István Egyetem negyven mérnökhallgatója végezte el.

Sarkadi-Nagy Balázs, a képzőközpont ügyvezetője – aki emellett az egyetem Járműgyártás és Technológia Tanszékének oktatója – elmondta: olyan, elsősorban a gépgyártáshoz illeszkedő képzéseket nyújtanak a fiatalok számára, amelyek nagyon fontosak a térség iparának. „Az egyetemi oktatásban rendkívül széles körű, átfogó tudásra tesznek szert a hallgatók, míg a technikusképzésben szűkebbet, de gyakorlatorientáltabbat. A kettő jól kiegészíti egymást, és tapasztalatom szerint a piacon rendkívül keresettek azok a szakemberek, akik mindkét végzettséggel rendelkeznek” – húzta alá.

Gede Eszter, a Győri Szakképzési Centrum kancellárja elmondta: a részt vevő hallgatók jelentős előzetes tudással rendelkeztek, hiszen már többféle mérnöki tárgyat tanultak, ezért mindössze egy év alatt már kézbe is vehették oklevelüket. A kancellár felhívta a figyelmet arra, hogy a Győri Szakképzési Centrum, a Széchenyi-egyetem és az Audi Hungaria Zrt. által létrehozott Győri Tudástranszfer Központ stratégiai együttműködésének köszönhetően szeptembertől 20 szakmában – az alternatív járműhajtási technikustól a CNC-programozón és a webfejlesztőn át a magasépítő technikusig – indítanak hasonló képzéseket, amelyek részletei megtalálhatók az egyetem honlapján.

„A technikusi képzések nagyon hasznosak a hallgatók számára, hiszen új tudáselemeket, szélesebb látókört biztosítanak nekik, különösen azoknak, akik gimnáziumból érkeztek. Az a fiatal, aki ilyet is elvégez, mérnökként könnyebben dolgozik majd együtt technikus munkatársaival, hiszen hozzájuk hasonlóan rendelkezik a szükséges gyakorlati ismeretekkel is. Emellett vannak olyan feladatok – például a villanyszerelés –, amelyek elvégzése meghatározott szakmai végzettséghez kötött” – fejtette ki Gede Eszter. A szakember hangsúlyozta, hogy két szakma és egy szakképesítés megszerzése mindenki számára ingyenes, akár hallgatói jogviszony mellett is, ráadásul a hallgatók tudását beszámítják, így rövidebb képzési idővel számolhatnak, valamint a tanórabeosztásnál is igyekeznek alkalmazkodni hozzájuk.

A végzettek egyike Baráth Márton, az egyetem villamosmérnök szakos hallgatója, aki emellett a világelitbe tartozó Formula Student hallgatói csapat az Arrabona Racing Team tagja, ahol nyomtatott áramkörök fejlesztésével és 3D nyomtatással foglalkozik. „A középiskolában is informatikát tanultam, ezért is állt közel hozzám ez a képzés. Tetszett, hogy gyárakra optimalizált tudást kaptunk, olyan ismereteket, amelyek szorosan kapcsolódnak a fizikai megvalósításhoz. Ráadásul az oklevél jól mutat az önéletrajzomban is” – mondta.

Cseresznyák Csaba Ádám szintén villamosmérnök szakosként vehette át az ipari informatikai technikus oklevelet. „Fél év múlva megszerzem a diplomámat, ami mellé jól jöhet még egy végzettség, s ez a tudás hasznos lehet majd a munkám során. Az egy év során rengeteg dologra kitérünk, így például a mikrovezérlő-programozásra, áramköri feladatokra, ami kiegészítette, megerősítette az egyetemen tanultakat” – fejtette ki.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!