Egy régi orvosi gyakorlat is hozzájárulhatott az Alzheimer-kór kialakulásához néhány páciensben

Egy régi orvosi gyakorlat is hozzájárulhatott az Alzheimer-kór kialakulásához néhány páciensben
Az Egyesült Királyságban egészen 1985-ig engedélyezték az elhunyt személyek agyalapi mirigyéből kinyert növekedési hormon adagolását egyes kezelésekben. - írja a Qubit.

A gyakorlatot azonban közel 40 éve betiltották, ugyanis több olyan páciens is volt, akik súlyos betegségekben haltak meg – olyanokban, amelyeket a hormonkészítményekkel juttattak be a szervezetükbe.

A közel 2 ezer, kezelésben részesült páciens közül 80-an voltak érintettek valamilyen fertőzésben, írja a Guardian. A lap információi szerint többen a Creutzfeldt-Jakob-kórral (CJD) fertőződtek meg, ami egy, a rosszul összeálló fehérjék miatt kialakuló agyi sorvadásos betegség.

Egy frissebb vizsgálat viszont kimutatta, egyes páciensek agyában az Alzheimer-kórban jellemzően előforduló amiloid-béta fehérjék is megtalálhatók voltak a kezelés után. Körükben a betegség tünetei már igen fiatalon, egy esetben például a beteg 38 éves korában elkezdtek megjelenni.

A korai Alzheimer-kór viszont meglehetősen ritka, általában genetikai háttere van, a vizsgálatok ugyanakkor nem találtak erre utaló jeleket.

Olvasd el a teljes cikket ide kattintva!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!