Egy év alatt 11 százalékkal nőtt a fizikai átlagórabér

Egy év alatt 11 százalékkal nőtt a fizikai átlagórabér
A harmadik negyedévben 1579 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére a Trenkwalder közel 7 ezer fő béradatait feldolgozó elemzése szerint. Ez 11 százalékos növekedést jelent az előző év hasonló időszakában tapasztalt 1429 forinthoz képest. A felsőbb bérkategóriákban is hasonló mértékben változtak a bérek: a Moore Hungary több mint 60, zömmel nemzetközi tulajdonú hazai vállalat mintegy 500 középvezetője esetében 2021 harmadik negyedévéhez képest 10 százalékos bérnövekedést tapasztalt.

A régiók szerint lebontott statisztikák azt mutatják, hogy valamelyest csökkentek az eltérések az egyes régiók fizikai átlagórabérei között: a régiók többségében 1400 és 1600 forint között található jelenleg ez a mutatószám. Közép-Magyarország és a főváros ugyanakkor kiugrik a hazai mezőnyből: ezeken a területeken az órabérek átlagos nagysága immár meghaladta a 2000 forintos szintet is.

„Jelentős fordulóponthoz ért a hazai munkaerőpiac: hosszú évek óta nem volt példa arra, hogy a béremelések mértéke elmaradjon az infláció mögött. Márpedig a KSH szerint szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan több mint 20 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet, vagyis a fizikai munkabérek reálértéke jelenleg 9 százalékkal kisebb, mint 12 hónappal ezelőtt volt – hangsúlyozza Hamrák Viktor, a Trenkwalder szolgáltatási igazgatója. – Az eltérésnek ez a mértéke várhatóan nem lesz tartós, a munkáltatók többsége ugyanis hagyományosan az év elején emeli a béreket, és a minimálbér jövő évi emelkedése is felfelé fogja mozdítani az átlagórabéreket. Ugyanakkor egyre több munkaerőpiaci elemző azzal számol, hogy jövőre a versenyszférában a reálbérek 3-4 százalékos visszaesésére kell számítani.”

A Moore Hungary ezzel egy időben több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó közel 500 középvezetőnek a béradatait vizsgálta meg. Az 700 ezer és 1 millió forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke 2022 harmadik negyedévében átlagosan 10 százalék volt az előző év hasonló időszakához viszonyítva.

„A középvezetői szegmensben is arra számítunk, hogy a cégek nem feltétlenül tudják majd az inflációt teljesen kompenzálni a béremeléssel. Az energia- és egyéb működési költségek brutális emelkedése miatt sok cégnél jelenleg a folyamatos működés biztosítása a fő cél. Valamivel jobb helyzetben vannak a nemzetközi piacokon működő cégek, melyeknek központjai euróba átszámolva kevésbé érzik majd meg a várható béremelkedést – mutat rá Hajnal Péter, a Moore Hungary ügyvezető partnere. – A recessziós hangulatban ugyanakkor a munkavállalók körében kezd felértékelődni a stabil, biztos munkahely lehetősége, így reálbér-csökkenés esetében sem várható a fluktuáció megerősödése a következő időszakban.”

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: fizetés, órabér