Egy aminosav kerülése meghosszabbítja az életet?

Egy aminosav kerülése meghosszabbítja az életet?
Egy kutatás megállapította, hogy az izoleucin nevű esszenciális aminosav fogyasztásának korlátozása kísérleti állatoknál lassítja az öregedést és meghosszabbítja az életet. - írja az Index.

Az aminosavak a fehérjék alkotóelemei. Az izoleucin pedig egy esszenciális aminosav, ami annyit jelent, hogy az emberi szervezet nem tudja előállítani, ezért élelmiszerek – tojás, hús, szója – fogyasztása útján jut hozzá. A szervezet nagy mennyiségben tartalékolja saját céljaira az izoleucint – a Wisconsini Egyetem kutatói azonban nemrég arra jutottak, hogy ebből az aminosavból nem jó túl sokat fogyasztani.

"Az étrend különböző összetevőinek a kalóriákon kívül is van értéke és funkciója, annak próbáltunk a mélyére ásni, hogy van-e olyan összetevő amiből az emberek túl sokat esznek" – mondta a kutatásban részt vevő Dudley Lamming anyagcserekutató.

"Érdekes és izgalmas arra gondolni, hogy egy étrendi váltás ekkora hatással lehet az élettartamra és az egészség megőrzésre akkor is, ha az életünk közepén kezdjük el" – tette hozzá.

A kutatók emberi életkorban 30 évnek megfelelő, hat hónapos egereket vizsgáltak. Az állatok egyik csoportja a 20 leggyakoribb aminosavat tartalmazó táplálékot kapott, a másik csoportnak kétharmadával csökkentett mennyiségű aminosav jutott, míg a harmadik csoportnál csak az izoleucin mennyiségét csökkentették harmadára.

Az izoleucin megvonása meglepő következményekkel járt: az egerek vércukorháztartása javult és karcsúbbak voltak, megöregedve pedig kevésbé gyengültek el. 26 különböző egészségügyi mutatót vizsgálva ugyancsak jobb állapotban voltak: több erő, jobb állóképesség, farokmozgatás és kevesebb szőrhullatás jellemezte őket.

Végeredményben a nőstények 7 százalékkal tovább éltek, míg a hímek 33 százalékkal – utóbbiaknál kevesebb volt a prosztatamegnagyobbodás és a genetikailag sokszínű kísérleti alanyoknál általában kisebb volt a rákos daganatok előfordulása.

Az egerek szabadon ehettek a nekik rendelt ételből, és ez még egy különös megfigyeléshez vezetett: az izoleucines diétán élő rágcsálók jóval több kalóriát fogyasztottak, mint a többiek, de a többletenergiát elégették, és annak ellenére sem gyarapodott a súlyuk, hogy nem voltak aktívabbak a többi egérnél.

A legyek sem hullanak úgy

Mivel az egér emlős és genetikailag nincs túl távol az embertől, kiváló kutatási modell. A wisconsini szakemberek ezért úgy gondolják, hogy az izoleucin-bevitel csökkentésének nagyon jó eséllyel hasonlóan áldásos hatásai vannak emberek esetében is. Ez azt jelenti, hogy ezeket a hatásokat emberek esetében még nem bizonyították.

Olvasd el a teljes cikket ide kattintva!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!