Egészségértés Díj 2022: összesen 4 millió forintra pályázhatnak a legjobb kezdeményezések

Egészségértés Díj 2022: összesen 4 millió forintra pályázhatnak a legjobb kezdeményezések
Október 16., vasárnap éjfélig lehet még pályázni az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által meghirdetett Egészségértés Díjra, amelynek fókuszában idén az egészséggel, egészségmegőrzéssel, gyógyulással kapcsolatos álhírek elleni küzdelem és a hiteles tájékoztatás áll. A 2022-ben már 4 millió forint összdíjazású díj fővédnöke Dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke és a Bethesda Gyermekkórház főigazgatója.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) által készített országos reprezentatív kutatás szerint minden második magyar még orvosa felkeresése előtt tájékozódik interneten a tüneteiről, a válaszadók 44 százaléka pedig a konzultációt követően is utánanéz betegségének. Éppen ezért nem mindegy, milyen források állnak a tájékozódni vágyók rendelkezésére és hogyan értelmezik az ott megszerzett információkat. Az egészséggel kapcsolatos álhírek nemcsak a hiteles tartalmakba vetett bizalmat áshatják alá, de veszélyes következményekkel is járhatnak. Mindez feladatot ró a szakemberekre, intézményekre és civilekre, akik napi munkájuk során a magyarok jobb egészségéért, ezáltal a hiteles egészségügyi tájékoztatásért is dolgoznak.

Az ő munkájukat díjazza az idén hetedik alkalommal meghirdetett Egészségértés Díj, amelyre még egy héten át, október 16., vasárnap éjfélig lehet pályázni. A díj fővédnöke 2022-ben Dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, a 2018-as Egészségértés Díj fődíját "Egészségügyi intézmények és szakemberek kategóriában" elnyerő Bethesda Gyermekkórház főigazgatója, akinek az egészségértés ügye kórházszövetségi, "bethesdás" és személyes elköteleződése is. A legjobb egészségértést fejlesztő projekteket az alábbi zsűri választja ki: Endrei Judit médiaszemélyiség, a Kor-Határtalanul program megalkotója, dr. Kulja András sebész szakorvos jelölt, az Egészségértés Díj 2021-es díjazottja, valamint Dr. Dávid Tamás, az AIPM elnöke.

A díjra azok a természetes személyek és szervezetek pályázhatnak, akik 2021. október 1. és 2022. október 31. között Magyarországon futó vagy folyamatban lévő egészségértést támogató aktivitást valósítottak meg. Pályázni a www.egeszsegertes.hu oldalon keresztül lehet, ahol a pályázati feltételek és minden további információ is megtalálható.

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületéről (AIPM):

Az 1992-ben alapított Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (AIPM) 26 kutatás- és fejlesztésorientált gyógyszeripari vállalatot tömörít Magyarországon, melyek értékben a hazai gyógyszerforgalom több mint 50 százalékát adják, tevékenységükkel pedig a GDP közel 1 százalékához járulnak hozzá. Tagvállalatai a gazdaság és az egészségügy jelentős befektetői a Magyarországon megvalósuló kutatások és klinikai vizsgálatok révén. Az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetségének (EFPIA) tagjaként az AIPM egyik legfontosabb célkitűzése, hogy minél több magyar ember férjen hozzá a modern felfedezéseken alapuló gyógyászati megoldásokhoz. www.aipm.hu

Az innovatív gyógyszerekről és gyógyszergyártókról:

Az innovatív vagy originális gyógyszerek egy adott betegség kezelésére a legújabb hatóanyaggal rendelkező, így a ma ismert leghatékonyabb terápiák. Az innovatív gyógyszergyártók korábban gyógyíthatatlannak tekintett betegségek kezelésére kínálnak hatékony, a legmodernebb orvostudományi eszköztár felhasználásával kifejlesztett készítményeket. Gyógyszerfejlesztési munkájuk eredményeként az elmúlt 30-40 évben számos betegség (pl. kardiovaszkuláris, onkológiai betegségek, AIDS) vált gyógyíthatóvá vagy hatékonyabban kezelhetővé. Egy innovatív gyógyszer kifejlesztési költsége ma már meghaladja a kétmilliárd eurót, és legkevesebb 10 évig tart. A népegészségügyi szempontból kiemelt fontosságú betegségek jelentős része innovatív gyógyszerek nélkül nem kezelhető hatásosan és költséghatékonyan.

A Magyarországon végzett gyógyszerfejlesztési klinikai vizsgálatok döntő többsége az innovatív gyártók megbízásából indul, és ezek évente közel 100 milliárd forint hozzáadott értéket jelentenek a magyar gazdaságnak. Az innovatív gyógyszeripari vállalatok árbevételük átlagosan 15,1 százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!