Ebben a szakmában 2 hónap alatt, átlagosan 561 ezerért el lehet helyezkedni a karrierváltás után

Ebben a szakmában 2 hónap alatt, átlagosan 561 ezerért el lehet helyezkedni a karrierváltás után
A gazdasági helyzet bizonytalanságai ellenére is töretlen hazánkban a kereslet a junior informatikusok iránt: egy 3-6 hónapos, intenzív képzés után jellemzően 2 hónapon belül munkához lehet jutni juniorként, és a tavaly végzettek már átlagosan bruttó 561 ezer forintot kapnak havonta, ráadásul az elérhető jövedelem 3-6 év tapasztalattal már átlagosan bruttó 1,06 millió forint körül alakul. A jelenlegi gazdasági helyzet okán a hazai IT cégek extra juttatásokkal is segítik a munkatársaikat, emellett az informatikai területen dolgozók gyors előléptetéssel számolhatnak, és többségük számára a külföldi munkalehetőség és a home office is opció – többek között ezek derülnek ki a PROGmasters programozóiskola és IT képzési központ felméréséből. A kutatásban az iskola összesen 323, szoftverfejlesztőként, manuális tesztelőként vagy alkalmazás-üzemeltetőként végzett résztvevőjének 44,3 százaléka, azaz 143 fő vett részt önkéntesen.

561 ezer forint a tavaly végzettek havi átlagjövedelme, egymillió felett a tapasztaltabbaké, ráadásul az IT cégek extra juttatásokkal segítik a dolgozóikat

Közismert, hogy az IT területén az átlagnál jóval magasabbak az elérhető jövedelmek, ezt a PROGmasters felmérése is visszaigazolta.

A 3-6 hónapos képzéseken tavaly végzett válaszadók például már átlagosan bruttó 561 ezer forintot keresnek havonta, ám az összes, 2017 óta végzett kitöltő jelenlegi bruttó havi átlagjövedelme már 806 ezer forintot tesz ki.

A felmérés szerint az átlagnál nagyobb tapasztalattal bíró, 3-6 éve végzettek átlagosan bruttó 1,06 millió forintot visznek haza havonta, míg a már seniorként dolgozó – jellemzően 4-6 éves szakmai múlttal rendelkező – résztvevők átlagosan havi bruttó 1,3 milliós fizetésre tesznek szert.

Arra a kérdésre, hogy a jelenlegi gazdasági helyzet miatt kaptak-e extra bónuszt, előrehozott béremelést vagy bármilyen egyszeri támogatást a cégüktől, a résztvevők kiemelkedően nagy része, 58,7 százaléka válaszolt igennel.

A 4 éve végzett karrierváltók 95 százalékát előléptették, a többség számára a külföldi munkalehetőség és a home office is opció

A kutatásból kiderült, hogy a jövedelem mellett a szakmai fejlődés és az előléptetés is motiválja a karrierváltásra törekvőket. Mostanáig az összes válaszadó 53,1 százaléka érte el a medior vagy a senior pozíciót, azonban ez az arány a legalább négy éve végzettek körében már 95,3 százalékos (a legalább négy éve végzettek 69,8 százaléka medior, 25,6 százaléka pedig senior pozícióban dolgozik jelenleg).

Az elmúlt hat évben végzetteket arról is megkérdezték, hogy lenne-e lehetőségük külföldön, vagy külföldön működő cégnek távmunkában dolgozni a jelenlegi szaktudásukkal és tapasztalatukkal. Erre a megkérdezettek 83,2 százaléka felelt igennel, míg az összes válaszadó 97,2 százalékának van lehetősége home office-ban is dolgozni.

A válság ellenére töretlen a kereslet a junior informatikusok iránt, 2 hónap alatt szinte mindenki elhelyezkedhet

Az IVSZ két éve 26 ezer fős IT-szakemberhiányt prognosztizált Magyarországon 2023-ra. Az iparági szakemberek iránti jelentős keresletet a PROGmasters friss kutatása is visszaigazolja, ugyanis a programozóiskola 2017 óta végzett diákjainak több mint kétharmada (69,2 százaléka) kapott állásajánlatot informatikai területről az elmúlt három hónapban. Ráadásul a juniorok iránti igény sem csökkent tavaly: a PROGmasters a 2022-ben végzett válaszadók 84,4 százalékát maximum 1 hónapon belül, további 9,4 százalékukat pedig legfeljebb 2 hónapon belül elhelyezte IT területen, ám a résztvevők fennmaradó 6,2 százaléka számára is talált munkalehetőséget fél éven belül.

A 2016-ban alapított PROGmasters programozóiskola és IT képzési központ főként a 25-40 éves, munkatapasztalattal már rendelkező karrierváltók számára kínál intenzív és gyakorlatorientált képzéseket. A PROGmasters tanfolyamait az elmúlt években több százan végezték el, és az iskola az állásgarantált képzésein résztvevők 96 százalékát elhelyezte informatikusként több mint 80 partnercégénél.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!