Csodálkozunk, hogy elmennek az informatikusok?

Csodálkozunk, hogy elmennek az informatikusok?
Több tízezer IT-szakember hiányzik a magyar munkaerőpiacról. Mi lehet ennek az oka? A HR KOPÓ Tanácsadó Csoport összegyűjtötte, hogy milyen problémák állhatnak a háttérben.

Annak ellenére, hogy a kormány támogatja az átképzéseket, nincs elegendő IT-szakember a magyar munkaerőpiacon. A HR KOPÓ Tanácsadó Csoport tagjai informatikusok toborzásával is foglalkoznak, így kellő, javarészt keserű tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren. Veretes véleményük van arról is, milyen tényezők járulnak hozzá a krónikus informatikushiány kialakulásához.

Előfordul, hogy a munkáltató nem tudja pontosan, hogy milyen szakemberre van szüksége. Nincs tisztában azzal, hogy az informatikának sok szakága létezik, amelyeknek sokszor kevés közük van egymáshoz. Arra is van példa, hogy a munkáltató elvárja, hogy az informatikus egy személyben legyen rendszergazda, hálózati mérnök, adatbázis-üzemeltető, programozó, projektmenedzser, szerveradmin és weboldalkészítő.

Ha a munkáltatónak sikerül jól meghatározni, milyen IT-szakterületen van szüksége szakemberre, akkor érünk el a következő problémához. Többnyire ahhoz, hogy az ideális fizetést meg sem közelíti az ajánlott összeg. Gyakran előfordul, hogy junior vagy medior szintű bért ajánlanak senior szinten lévő szakembernek.

Gyakori probléma, hogy a cégek nem támogatják az otthoni munkavégzést olyan munkakörök esetében, amelyeknél teljesen felesleges az irodai jelenlét. Még mindig vannak olyan munkáltatók, akik úgy gondolják, hogy otthon nem dolgozik a munkavállaló, csak lógatja a lábát. Nem hajlandóak elfogadni, hogy megfelelő rendszerrel egyszerűen mérhető a munka mennyisége és minősége. Sőt, ma már az interjúztatás sem igényel személyes találkozót. Csodálkozunk, hogy elmennek az informatikusok?

A HR KOPÓ Tanácsadó Csoport szakemberei úgy döntöttek, hogy elindítják a párbeszédet az informatikusok, a munkaadók és a toborzók között. Létrehozták az IT Realitás Mozgalmat, hogy megszüntessék hazánkban a szakadékot az informatikus munkaerő és a HR között. Név nélkül kitölthető kérdőív segítségével kérdezik meg az informatikusokat és a munkáltatókat arról, hogy mit is szeretnének. Felmérik a hazai IT-munkaerőpiacot, és az egyetemek segítségével megismerik az utánpótlás helyzetét. A részletes kérdőív szeptembertől érhető el, a kitöltést nyereményjátékkal honorálják a szervezők.

A kutatás eredményét a Budapesten, 2022. november 10-én megrendezésre kerülő konferencián ismertetik a szervezők. A felmérés adatait felhasználva készül a munkáltatók és a toborzók számára egy frissíthető, online útmutató, amely segít megfelelő környezetet teremteni az informatikusok számára. Az IT Realitás Mozgalom részletei megtalálhatóak a www.hrkopo.hu/itrealitas oldalon.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: informatika, IT, HR