Az év eleje a felmondások ideje?

Az év eleje a felmondások ideje?
Az év elején történő felmondások aránya bár változó lehet, azonban sok cégnél ebben az időszakban, az év végi bónuszok kifizetését követően történik a felmondások 25 százaléka - derül ki az egyik legnagyobb, hazai alapítású tréningcég, a Comline Budapest összefoglalójából. A legtöbb esetben egy felmondás mögött több tényező is áll, azonban az év eleje az igazi munkahelyváltó szezon a legtöbb iparágban. A korábbi évek fáradtsága, nem megfelelő év végi elismerés - akár bónusz akár csak “jó szó” formájában - vagy újragondolt karrierútvonalak és célok lehetnek a felmondások mögött.

Bónuszok, juttatások vagy a köszönet elmaradása

A felmondók 25 százaléka megvárja az év végét, hiszen ekkor várható “pulykapénzek” sokszor kecsegtetőek, ezért néhányan lehet, hogy ezek kifizetésére számítanak, mielőtt távoznak. “Fontos, hogy a bónuszrendszer mögött egyrészt legyen egy komoly és őszinte köszönetnyilvánítás, illetve felkészülés és tervezés a következő évre. Ha a munkavállalóknak nincs jövőképe az adott cégnél, akkor ne várjuk, hogy a következő évért lelkesedni fognak.” - mondta el Nagy Béla, a Comline Budapest tulajdonosa és vezető trénere. A bónuszok és köszönetnyilvánítások elmaradása különösen gyakran vezet a következő év elején felmondáshoz, ha a munkavállalók fáradtan, enerváltan állnak neki az előttük álló időszaknak.

Újragondolt karrierútvonalak, személyes élethelyzetek

"Iparágtól, régiótól függetlenül az emberek év elején áttekintik a teljesítményüket, és úgy érezhetik, hogy változásra van szükségük a karrierjükben vagy új kihívásokra vágynak. Néhányan az év elejét választják arra, hogy új lehetőségeket keressenek, új kihívások elé nézzenek vagy más munkahelyet találjanak. Ennek lehet oka az, hogy úgy érzik, elérték a jelenlegi helyen a fejlődésük csúcsát, vagy egyszerűen csak változásra vágynak az életükben. “Ilyen esetben tud jól jönni akár a cégen belüli pozícióváltás, új közeg, új csapat, amivel megelőzhető a lemorzsolódás” - egészítette ki a szakember.

2024 más lehet

Az év eleji felmondások pontos száma és aránya változó lehet évről évre, iparágtól és régiótól függően. Általánosságban a statisztikák azt mutathatják, hogy az év eleji időszakban egyes területeken vagy iparágakban magasabb lehet a felmondások száma az előző időszakokhoz képest. A világjárvány természetesen ezt is befolyásolta, hiszen 2021 elején az emberek elkezdték tömegesen elhagyni a munkahelyeiket világszerte, ami azóta a “Nagy Felmondási Hullám” néven vonult be a köztudatba. “Bár a felmondási hullám mértéke csökkent, mostanra megtörténhetett az átrendeződés, személyes életmódváltások hada, iparágak átalakulása, hogy ez a hullám 2024-ben már csak egészen kis amplitúdóval fog mozogni” - egészítette ki a szakember.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!