A sokszínű vállalkozások jobban teljesítenek?

A sokszínű vállalkozások jobban teljesítenek?
Üzleti és HR szempontból is sokkal sikeresebb az a vállalkozás, amelyik sokszínű. A Deloitte legfrissebb tanulmánya néhány konkrét megoldást is bemutat az ilyen irányú fejlődést tervező cégek számára.

A munkavállalói sokszínűségre, az esélyegyenlőségre és a munkavállalók döntéshozatalba történő bevonására odafigyelő vállalkozás a pénzügyek területén kétszer, az innovációban hatszor, üzleti eredményesség tekintetében pedig nyolcszor sikeresebb, mint az ilyen témákra kevesebb figyelmet fordító versenytársai. Nem is csoda, hogy a cégvezetők 96 százaléka már kiemelten kezeli ezeket a területeket - derül ki a Deloitte Tech Trends 2021 tanulmányából.

Az üzleti okokon túlmenően azonban más is ösztönzi a cégeket ebbe az irányba: ügyfeleik, üzlettársaik és saját dolgozóik is egyre nyitottabbak és érzékenyebbek a társadalmi igazságosságot érintő kérdésekben. Az esélyegyenlőséget, sokszínűséget és a döntésekbe történő bevonást támogató programok mennyisége és minősége meghatározó a munkahelyválasztásnál. Felmérések szerint a munkavállalók több mint fele tartja egy vállalat ilyen irányú erőfeszítéseit „fontos” vagy „nagyon fontos” szempontnak. Ezzel szemben a szervezeteknek mindössze 13 százaléka gondolja magát erősen felkészültnek a témában.

Az angol diversity, equity és inclusion szavak első betűinek összevonásával egyszerűen csak DEI programoknak hívott kezdeményezések lényege, hogy bátorítják és támogatják egy szervezet tagjainak részvételét a mindennapi működést érintő döntésekben, egyenlőbb hozzáférést biztosítanak a lehetőségekhez és erőforrásokhoz, a munkavállalók közti kapcsolatokban és a szervezeten belüli kommunikációban pedig erősítik az egymás iránti tiszteletet és megbecsülést.

Azok a vállalkozások, amelyek nem, vagy csak eseti jelleggel működtetnek ilyen programokat, korszerű technológiai megoldások segítségével csökkenthetik a lemaradásukat ezen a területen. A technológiai megoldások ráadásul a teljes munkavállalói életciklus mentén, a toborzás-kiválasztástól kezdve, a dolgozók megtartásán, képzésén, kompenzációján keresztül egészen a munkavállalói élményig bezárólag bevethetőek a célok elérése érdekében - hívja fel a figyelmet Csépai Martin, a Deloitte HR tanácsadási üzletágának igazgatója.

A mesterséges intelligenciára és haladó analitikai módszerekre épülő technológiák lehetőséget nyújtanak a sokszínűség és esélyegyenlőség szempontjából korábban rejtett részletek feltárására olyan területeken, mint a toborzás-kiválasztás, karriermenedzsment, munkavállalói jóllét és megtartás - írják.

Egyre több vezérigazgató tűz ki vállalata számára ambiciózus sokszínűségi és esélyegyenlőségi célokat annak ellenére, hogy ezek megvalósulásának mérése sokszor jelent kihívást. A folyamatosan fejlődő DEI technológiai eszközök hatékonyan segíthetik a szükséges kulturális változások elindítását és támogatását, ezáltal csökkentve a szervezeten belüli előítéleteket, és a bevonásra épülő munkahelyek kialakulását – teszi hozzá Csépai Martin.

Íme néhány olyan megoldás, amelyek térnyerése megfigyelhető a vállalatoknál:

Toborzás-kiválasztás és karriermenedzsment

Az NLP (neuro-lingvisztikus programozás) alapú eszközök segítségével azonosítani és kezelni lehet az előítéletes megfogalmazásokat az álláshirdetésekben. A CV adatbázisokat és álláskeresési platformokat elemző megoldásokkal pedig beazonosíthatóak a változatosabb háttérrel és jellemzőkkel bíró jelöltek. A toborzást, kiválasztást, fejlesztést támogató technológiai megoldások használatával tehát sokszínűbb munkavállalói gárdát alakíthat ki a vállalkozás.

Vezetési és szervezeti kultúra

A megfelelő szervezeti kultúra építését is több megoldás támogatja. A hálózatelemzés és a közösségi platformok segítségével a dolgozók bevonhatóak a döntésekbe, és erősíthető az összetartozás érzése. Az NLP és a gépi tanulás "bevetésével" pedig objektívabbá lehet tenni a teljesítmény értékelést.

Mérés és riportálás

A prediktív fluktuációelemzési eszközök azonosíthatják és megelőző célzattal egyedileg kezelik a megtartás szempontjából magasabb kockázatú munkavállalókat. A DEI programok nyomon követése pedig haladó elemzési technikákra, adatvizualizációra és interaktív dashboard-okra épülő megoldások segítségével lehetséges.

Fotó: Deloitte Tech Trends 2021

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Deloitte, HR