A pandémia intézményesítette a rugalmasságot

A pandémia intézményesítette a rugalmasságot
Kénytelenek voltak átalakítani a működésüket az Epson országos felmérésében részt vevő vállalkozások, kétharmaduk számára minimális kihívást jelentett átállni az otthoni munkavégzésre. A rugalmasság felértékelődött és a mindennapi működés része lett.

Minden harmadik vállalkozásra gyakorolt negatív hatást a pandémia – derült ki az Epson 11 megyére kiterjedő országos felméréséből. A 75 százalékban 50 fő alatti kisvállalkozást képviselő válaszadók 19 százaléka nyilatkozott ugyanakkor úgy, hogy valamilyen pozitív eredményt is hozott számukra a járvány. Bár az elmúlt másfél évben 61 százalékuk működése változott meg a pandémia miatt, több mint kétharmaduk (68%) számára kis mértékű vagy semmilyen kihívást nem okozott az otthoni munkavégzésre való átállás.

Mivel a COVID-19 továbbra is megkerülhetetlen része az életünknek, egyre nagyobb teret hódít a hibrid munkavégzés. Ennek bevezetése azonban nem egyszerű: míg a munkavállalók többsége ragaszkodik a pandémia alatt megtapasztalt rugalmas keretekhez, a tartós home office aláássa a motivációjukat és a teljesítményüket.

A világjárvány hatásaira reagálva a felmérésben megkérdezettek több mint 50 százaléka tervez változtatást a céges működésben. Legtöbbjük a munkavégzés módját alakítaná át: minden ötödik szavaz az agilis munkavégzésre, 19 százalékuk pedig a hibrid megoldásra. „A felértékelődött rugalmasság a mindennapi működés része lett" – véli Dobos Csaba, az Epson Magyarország Környezetbarát irodai megoldások menedzsere. Azzal párhuzamosan, ahogy az irodák korábbi munkahely jellegét fokozatosan alakítják át a közösségépítő és -erősítő funkciók, az otthonoknak munkavégzési helyként kell helytállniuk. „Mindez a felhatalmazó vezetői hozzáállás és a bizalomra építő vállalati kultúra mellett professzionális otthoni felszerelést is igényel" – teszi hozzá Dobos Csaba.

Ehhez az Epson olyan rugalmas megoldásokat nyújt, amelyek képesek közösségi térré alakítani az irodákat, az otthonokat pedig a hatékony munka helyszínévé varázsolni. Ezzel is hozzájárul a maga módján az egészséges munka-magánélet egyensúly fenntartásához.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: kkv, iroda, munka