A munkaerőmegtartás forradalmárait díjazták

A munkaerőmegtartás forradalmárait díjazták
Idén első alkalommal került átadásra a HR-Revolution Díj. Az elismerést objektív mutatók alapján, a munkaerő megtartás terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó vállalatok kapták.

A HR-Evolution Kft. által alapított szakmai díj odaítélésének elsődleges szempontja a fluktuációs adatok vizsgálata volt. Ezt követte egy szakmai mélyinterjú a munkaerő megtartásért tett erőfeszítésekről. A zsűrizési folyamatot online visszajelzések ellenőrzése zárta, amely a vállalat digitális lábnyomát és munkavállalói visszajelzéseit vizsgálta.

A HR-Revolution Díj 2023-ban öt kategóriában került kiosztásra, valamint a szakmai zsűri egy különdíjat is odaítélt: LEGO Manufacturing Kft. (termelő nagyvállalat kategória), XELLIA Kft. (termelő közepes vállalat kategória) Schaeffler Savaria Kft. (autóipar kategória), NAPCSILLAG Kft. (Ecofamily) (szolgáltatás kategória), Adnovum Hungary Kft. (kereskedelem kategória), Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. (különdíj).

„A forradalmárok olyan emberek, akik radikális változásokat szeretnének elérni, és aktívan részt vesznek a változások megvalósításában. A díjazott vállalatok radikálisan növelték megtartó erejüket. Példájuk, módszereik, eredményeik amellett, hogy méltók az elismerésre, inspirálnak más cégeket, ezzel pozitív változásokhoz vezetnek. Ezért lett a díj neve HR-Revolution" – árulta el Csikós-Nagy Katalin fluktuáció-kezelés szakértő, a díj alapítója.

A HR-Revolution díj átadására az idei Recruitech Blue konferencia után került sor.

A kis fluktuáció nagy erőfeszítéseket követel

A termelő nagyvállalat kategória díját a LEGO Manufacturing Kft. kapta, példaértékű és innovatív fluktuációkezelésért. A szolgáltatás, termelés és HR háromszögének bevonásával számos elemző workshopot valósítottak meg, majd teljesen átstrukturálták, személyre szabták többek között a toborzás, fogadtatás, beillesztés folyamatait.

Komplex, minden generációt támogató HR programjával érdemelte ki a termelő közepes vállalat kategória díját a XELLIA Kft. A vállalat kiemelkedő erőfeszítéseket tesz a tehetségek fejlesztése és támogatása terén, ugyanakkor nagy hangsúlyt fektet a régi kollégák megbecsülésére, támogatja a közösségek szerveződését és a rászorulókat.

Az autóipar kategória díját a Schaeffler Savaria Kft. kapta, magas elköteleződést és alacsony fluktuációt eredményező széleskörű gondoskodásáért. A munkavállalók támogatásának egyik legerősebb eszköze a vállalatnál az egészségügyi szolgáltatás, ami alanyi jogon igénybe vehető a dolgozóknak. A vállalatnál demokratikus a légkör, a munkavállalókat érintő lényegi kérdésekről közösségi elven, a munkavállalók bevonásával döntenek.

A NAPCSILLAG Kft. (Ecofamily) a kereskedelem kategória díját érdemelte ki. Évente többször, többféleképpen is megkérdezik a munkavállalókat és bevonják őket. A vezetőket folyamatosan fejlesztik belső akadémiájukon; konfliktuskezelő, coach, szervezetfejlesztő, közvetlen vezető bevonása szintén működik náluk. A vállalat innovatív eszközöket alkalmaz: az év elején indult TikTok csatornájuknak mára már közel hétezer követője van.

A szolgáltatás kategória nyertese az Adnovum Hungary Kft. Az elmúlt években radikálisan, mindössze 6–10 százalékra csökkentette a fluktuációt. A mentorálás kultúrája kiemelkedően fontos az Adnovumnál, új és tapasztalt munkavállalók számára is. A vállalat számos innovatív eszközt alkalmaz, például az ügyvezetőnek saját blogja van az intraneten, amely betekintést enged a vállalat működésébe.

A HR-Revolution különdíjasa a Robert Bosch Power Tool Elektromos Szerszámgyártó Kft. lett. A miskolci kéziszerszámgyárában abszolút az ember van fókuszban. Egy önszerveződő csapat koordinálja a megtartási intézkedéseket a kollégák visszajelzése alapján. Az EAP (Employee Assistance Program) mellett számos más, kollégák jóllétére irányuló kezdeményezést is elindított a vállalat. Az önfejlesztés és a pozitív vezetés is szerves részét képezi a vállalati kultúrának. A kommunikáció innovatív formában, például videók formájában történik.

„A díjjal szeretnénk felhívni a figyelmet a munkaerő megtartás jelentőségére. A megtartóerő javítása társadalmi jelentőségű kérdés, hiszen a fluktuáció tartós csökkentése csak a dolgozók jóllétének a javításával érhető el. A munkavállalók jóléte nemcsak a vállalatok sikerességéhez járul hozzá, hanem a közvetlen a környezetére, közvetetten pedig az egész társadalomra is pozitív hatással van. Erre példa a díjazott vállalatok teljesítménye. Ezért indítottuk el a HR-Revolution Díjat" – árulta el Csikós-Nagy Katalin.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!