A magyar fiatalok kezében Európa jövője

A magyar fiatalok kezében Európa jövője
Az ifjúság európai éve keretében az Európai Bizottság legújabb digitális eszközével a magyar fiatalok is nyíltan kifejezhetik véleményüket és aktívan alakíthatják azzal az Unió jövőjét. A „Hallasd a hangod” 3D-s digitális platform az ifjúság európai évének egyik központi elemeként biztosít olyan interaktív felületet, ahol a fiatalok elmondhatják személyes és egyedi üzeneteiket a számukra fontos témákról. A legfrissebb Eurobarométer felmérés szerint a fiatalok a mentális és a testi egészséget és a jóllétet a környezetvédelmet és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet, valamint az oktatást és a képzést – beleértve a tanulók szabad mozgását (33%) – tekintik a legfontosabb területeknek.

Történelmi pillanat a magyar fiatalok számára

Az elmúlt időszak kihívásainak – mint a világjárvány vagy az Ukrajnában zajló háború – következtében szerte Európában egyre fontosabb a fiatalok véleménye. A legfrissebb Eurobarométer felmérés szerint nőtt az európai fiatalok társadalmi szerepvállalása. A fiatalok többsége (58%) aktív azokban a közösségekben, amelyekben él, és az elmúlt 12 hónapban részt vett egy vagy több ifjúsági szervezetben. Az ifjúság 2022-es európai évével kapcsolatban a fiatalok leggyakrabban megnevezett elvárása az, hogy a politikai döntéshozók hallgassák meg, hogy mire van szükségük, és aszerint cselekedjenek, valamint támogassák a fiatalok személyes, társadalmi és szakmai fejlődését (72%).

A „Hallasd a hangod” oldal ezért olyan egyedi, interaktív hangtérként szolgál, ahol a magyar és európai fiatalok, hátterüktől vagy a származási országuktól függetlenül elmondhatják milyen az Európa jövőjéről alkotott képük. Szó szerint lehetőséget kínál, hogy felhangosítsák és felvegyék saját, személyre szabott üzenetüket, és megosszák a jövővel kapcsolatos véleményüket és ötleteiket a foglalkoztatás témakörétől, a befogadástól, a békétől és a biztonságtól, a klímaváltozáson, az oktatáson és a mentális egészségvédelmen át minden számukra fontos témáig.

A platform elérhető az Európai Unió összes hivatalos nyelvén, valamint norvég, török, szerb, észak-macedón és izlandi nyelven is. Feltöltés után minden egyes hang egy saját, egyedi 3D-s hullámot generál, majd azt a platform automatikusan lefordítja, így bárki bármely nyelven, bármilyen eszközön, bármely pillanatban meghallgathatja bármelyik hangot.

Az ifjúság éve Magyarországon

Magyarországon több mint 8 különböző projekt keretében zajlanak az ifjúság európai évének programjai. A nemzeti és helyi szinten a fiatalok bevonásával szervezett aktivitások a fiatalok társadalmi szerepvállalására, a foglalkoztatásukra, a nemzetközi kapcsolataikra és a társadalmi integrációjuk kérdéseire fókuszálnak. Az Eurobarométer felmérés szerint a fiatalok a mentális és a testi egészséget és a jóllétet (34%), a környezetvédelmet és az éghajlatváltozás elleni küzdelmet (34%), valamint az oktatást és a képzést – beleértve a tanulók szabad mozgását (33%) – tekintik azoknak a területeknek, amelyeknek az ifjúság európai évében kiemelt figyelmet kell szentelni.

A Nemzeti Ifjúsági Tanács ezért a programokat úgy állította össze, hogy a hazai és európai közvélemény jobban megismerhesse a magyar fiatalok aktuális helyzetét, valamint az őket érintő és foglalkoztató témákat. A részletekről az ifjusagitanacs.hu weboldalon, valamint A Tanács közösségimédia-felületein tudnak tájékozódni az érdeklődők.

Ilyen aktivitást jelent például a helyi, lokális ifjúsági szervezetek bevonásával szervezett ifjúságsegítő felnőttképzés, az Ifjúság220, a Fiatalok Magyarországon ifjúságszakmai programsorozat, valamint a hazai fiatalok aktuális helyzetét bemutató „Magyar Fiatalok” könyvsorozat elindítása.

Az új „Hallasd a hangod” platform az év központi elemeként és utólagos hagyatékaként fogja össze a különböző tevékenységeket – a fiatalok hangja így válik a változás mozgatórugójává és a jövő politikái formálójává. Hiszen véleményük létfontosságú az európai növekedés, tudás, innováció, lehetőségek és a jobb, relevánsabb, ifjúságorientált megoldások területén.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!