A lelki tényezők szerepe a fiatalkori kiégésben

A lelki tényezők szerepe a fiatalkori kiégésben
Korábban úgy gondolták, a kiégés elsősorban a segítő szakmákban dolgozókat érinti, és őket is sok év munkaviszony után, azonban már az Y és a Z generáció körében is megjelent, szakmától függetlenül, akár néhány évvel a munkába állás után. Mit értünk fiatalkori kiégés alatt, és milyen lelki tényezőkre vezethető vissza?

A pszichológia is felfigyelt arra a jelenségre, hogy az életszakaszok változása és üteme már egy ideje nem követi a korábban leírtakat: megjelent egy bő tízéves időszak, mely korábban hiányzott, új lehetőségeket és problémákat teremtve - írja a mindsetpszichológia.hu. Ezt az életszakaszt nevezete el Jeffrey J. Arnett kibontakozó felnőttkornak, mely a serdülőkor és felnőttkor közé ékelődött be, és a tanulmányok befejezése, munkába állás és családalapítás dátumának kitolódása hívta életre.

Ma egy átlagos, húszas éveiben járó fiatal tovább tanul, mint a korábbi generációk tagjai, és előbbre helyezi karrierje megkezdését és megalapozását a párkapcsolati elköteleződésnél. Ez egyfelől új norma, másfelől kényszer, hiszen a családalapításhoz szükséges feltételeket meg kell teremteni, sokan nem indulnak olyan kezdőtőkével, amely lehetővé teszi ezt. Részben ezért, részben a társadalmi elvárások változása miatt az individualisztikus célok, az önmegvalósítás, az anyagi függetlenség elérése ma már a legtöbb esetben megelőzi a házasságot és a gyermekvállalást.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: munka, kiégés