A lélek gyógyulni akar időtlen időkön át – Sárvári György írása

A lélek gyógyulni akar időtlen időkön át – Sárvári György írása
Az élethelyzet, amibe kerülünk gyakran nem rólunk szól, nem a mi valódi választásunk, nem a mi utunk. Sokszor követünk rossz mintákat és kerülünk érdemtelen helyzetekbe életünk során. Ezek a helyzetek nem pusztán a szenvedésről szólnak, hanem egyben próbatételek is.

Gyakran találkozom kliensekkel, akik éveket töltöttek terápiás folyamatokban, fejlesztő csoportokon, de mégsem találtak nyugalmat a lelküknek. Nem tudnak megoldani visszatérő problémákat, mert olyan, alapvetően nehéz élethelyzetben vannak, vagy olyan háttérrel rendelkeznek, ami visszahúzza őket egy negatív spirálba. Visszatérő probléma, hogy nagyon sok pszichológus egyéni elakadásokkal dolgozik retrospektív módon és vagy nem veszi figyelembe, vagy nem érti, vagy nem tud mit kezdeni azzal az élethelyzeti problémával, amiben a segítségkérő van. Lehet ez egy megterhelő munkahely, egy hazug kapcsolat vagy egy pszichoszomatikus betegség.

Fiatal nő coachingon:

- Mi a téma?

- Elfáradtam, feszült vagyok és frusztrált, aludni sem tudok… Már szinte mindent kipróbáltam a hipnoterápiától az integrált csoportig.

- A munkahelyed ahol dolgozol, milyen?

- A cégkultúra hideg, sok a túlóra…

- Azt kérdezem milyen maga a cég?

- Ezt nem értem.

- A cég ahol dolgozol milyen?

- Hát…

- A cég, amelyiknek dolgozol romlott, sötét, a felsővezetők legtöbbje nem hiteles…

- Igen, gyakorlatilag, igen.

- Hétvégén is dolgozol?

- Még vasárnap is.

- Szerinted, ha valaki egy alkoholista apával és egy konfliktuskerülő anyával él együtt gyerekként, annak segíteni fog a relaxáció vagy a hipnoterápia?

- Biztosan nem. Erre még soha senki nem hívta fel a figyelmem. Én mindig magamban kerestem a hibát. Könnyes lesz a szeme.

- A hiba most elsősorban nem benned van és jó, hogy eljöttél hozzám. A tested helyesen reagál erre a megterhelő és méltatlan élethelyzetre, amibe kerültél. Még van tartalék abban, hogy képviseld magad a cégen belül határozottan és tisztán. Amikor eljutsz a falig, megnyílik egy új ajtó, amin belépve, majd tovább juthatsz. Ennek a folyamatnak még az elején tartasz…

- Köszönöm.

Fiatal férfi coachingon:

- Mi a téma?

- Egy mély kútban ülök és nem tudok kapcsolatba kerülni magammal, nem tudok kiszabadulni. Lehúzó, negatív spirálban vagyok hosszú ideje. Még a válásom sem szabadít fel… Jártam integrál csoportokon, voltam pszichológusnál, de semmi sem változik…

- A szüleid?

- Mindketten lelkészek…

- Tehát lelkész családból származol. Azt tanultad egész gyerekkorodban, hogy kirakatban élsz, ahol csak a szépet és a jót mutathatod magadból. Követted a szüleid mintáját. Az érzéseiddel mélyen sohasem kerültél kapcsolatba, nem tudtad megélni, ahogyan talán a szüleidtől sem láttad…

- Igen, de ezt még soha senki sem mondta nekem.

- Nézd, a lelkészi hivatás jó része megterhelő szerepmunka és tele van kifelé irányuló megfelelni vágyással, elvárásokhoz való idomulással. Ebben nőttél fel. Az, hogy most elutasítod a vallást és nem jársz templomba, lázadás a szülőkkel szemben. Valószínűleg a válásod is az, de ez nem ad felszabadulást.

- Elkönnyesedik a szeme. Igazad van, az egész életemet átjárja a kitörni vágyás egy mély kútból, ahová a szüleim taszítottak. Sírni kezd.

- Mit tegyek most?

- Most megtetted a szembenézés első lépését. A többi ebből fog kibontakozni. Adok melléd egy segítőt, aki végigkísér az úton.

- Köszönöm.

Az élethelyzet, amibe kerülünk gyakran nem rólunk szól, nem a mi valódi választásunk, nem a mi utunk. Sokszor követünk rossz mintákat és kerülünk érdemtelen helyzetekbe életünk során. Ezek a helyzetek nem pusztán a szenvedésről szólnak, hanem egyben próbatételek is. A mélyebb megértésük lehetőséget ad a megváltoztatásukhoz. Minden nehézség addig kísért minket, ameddig nem nézünk szembe a lelkünkre nehezedő árnyakkal. A múltunk sebei és terhei gyakran öndestrukcióban, önmagunk elnyomásában, megkérdőjelezésében jelennek meg. A ránk nehezedő elvárások súlya, gyakran választ el minket a jelenünk lehetőségeitől. Előfordul, hogy nem a józanság és az értelem segíti sem a szembenézésünket, sem a változás felé irányuló döntéseinket, hanem az intuíció, az elnyomott mély énünk, a megérzéseink elfojtott, de mégis tiszta belső hangja. Mindent meg lehet magyarázni, de a test és a lélek reagál, ellenáll, lázad. Az elfáradás, a test legyengülése, gyakran az egészséges lélek segélykérésének az életjelei.

A másodfokú változás, vagyis nem pusztán egy kényelmetlen helyzet megváltoztatása, hanem a létformaváltás feltétele a reális felmérése a fájdalmainknak, a rossz érzéseinknek. A felismerése annak az élethelyzetnek, amibe belekövesedtünk. A szembenézést az egyéni felelősségvállalás követi. Ebből az élményből indul ki a változást előkészítő elmozdulás, a saját igények megfogalmazása és képviselete, az irreális vagy éppen önző helyzetkezelés befejezése. A tiszta és világos énképviselethez az önismereti út vezet el.

Az önismereti úton nincsenek tabuk, levert cölöpök, előre gyártott módszerek és nem vezet kikövezett út sem. A vallás csak az előszobája a hitnek, de ott már egyedül kell megküzdenünk a kétségeinkkel és a saját döntéseinket kell meghoznunk. Előfordul, hogy szembekerülünk a jó szándékú szüleinkkel, a féltékeny testvérünkkel, a változni nem akaró társunkkal vagy néha önmagunk gyenge, gyáva oldalával, a félelmeink visszahúzó erejével. A változás útja nehéz, de felemelő, és nem pusztán csak rólunk szól. Minden megtett lépés, ami előrevisz minket és támogatja a fejlődésünket, egy építőkockát tesz hozzá a világban a jóság és az igazság győzelméhez is.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Sárvári György

Sárvári György Ph.D. (pszichológus, coach) (www.bardoconsulting.hu) – hazánk egyik legmeghatározóbb coacha, az ELTE pszichológia szakán szerzett diplomát, majd pszichológiai tudományokból doktorált a …