A kiégés jelei: innen tudhatod, hogy ideje új szakmát találnod!

A kiégés jelei: innen tudhatod, hogy ideje új szakmát találnod!
A kiégés napjainkban is jelen van, és egyre többeket érint. Tudd meg Te is, hogy hogyan ismerheted fel ezt az állapotot, mielőtt késő lenne!

A kiégés, angol nevén a burnout szindróma napjainkban meglehetősen sok embert érint - írja az ich.hu. A kedvezőtlen, folyamatos stresszhatásnak kitett szervezet ezzel a tünetegyüttessel próbálja tudtunkra adni, hogy változásra van szüksége – így semmiképp nem érdemes félvállról venni, ha ilyet tapasztalsz magadon!

Természetesen ez a jelenség jó eséllyel az emberiség kezdete óta jelen van életünkben – és bár a tudomány csak az elmúlt néhány évtizedben foglalkozik vele, minden bizonnyal már őseink is megtapasztalhatták a kellemetlen apátia jeleit magukon… De mi is ez pontosan, mik a tünetei, és mit tehetsz ellene?

A kiégés fogalma

A kiégés a fentiek alapján egy olyan tünetegyüttest takar, amely a munkával és a magánélettel járó folyamatos stresszhatásoknak köszönhetően jelenik meg. Amikor a munka-magánélet egyensúly felborul, a szervezet folyamatos terhelés alatt áll, gyakran tapasztaljuk magunkon ezeket a kellemetlen tüneteket, amelyek mind egy irányba mutatnak: érdemes volna változtatni.

Attól függően, hogy időben és helyesen észleljük magunkon ezeket a tüneteket, vagy már későn tudatosul bennünk hogy túhajtottuk magunkat kezelhetjük a problémát, vagy változtathatunk életvitelünkön!

De milyen tünetekre érdemes figyelni?

A kiégés tünetei

A kiégés a szakirodalom alapján egy folyamatrendszer, amely lépésekre tagolható módon zajlik le az emberben. Az első lépcsőfoka a lelkesedés, amelyet talán már mindenki megtapasztalt egy-egy ígéretes új munkahely kapcsán. Ilyenkor hatalmas munkakedvvel, lelkesedéssel állunk neki a feladatnak: gyakran többet vállalunk, mint amennyit érdemes volna, és a munka-magánélet egyensúly felborul. Kezdetben talán még élvezzük is: egyre fontosabbá, sikeresebbé válunk a munkahelyen, egyre több felelősséget – és persze fizetést kapunk.

Ez azonban rengeteg stresszel jár, és hamar elérünk a második szakaszig: a felismeréshez. A felismerés szakaszában az érintett személy észre veszi, hogy túl sokat vállalt. Az addig szívesen végzett feladatok, az új kihívások már frusztrációt, érezhető stresszt okoznak. A munkavállaló ebben a fázisban már megutálja a hétfőket, unszimpátiát érezhet kollégái, főnöke irányában – és változékony hangulatról, csökkent motivációról számol be.

Ez a szakasz sok esetben vízválasztó lehet karrierutunk során: amennyiben a felismerés döntést hoz, és sikeresen visszaállítjuk az egyensúlyt életünkben, úgy a folyamat még visszafordítható – azonban ha a teljesítéskényszer megmarad, az ember hamar a következő fázisban találja magát: az apátiában.

A harmadik szakasz ugyanis éppen ezt takarja. A burnout szindróma elszenvedője ebben a szakaszban magába fordul: a motiváció teljes hiánya, a munka elhanyagolása, a kudarcok kerülése jellemzi ezt az időszakot.

A kiégés elkerülése

A kiégés elkerülése érdekében mindenképp fontos, hogy már a munka elején tisztázzuk magunkban: pontosan mennyit is szeretnénk vállalni. A munka-magánélet egyensúlyának fenntartása érdekében fontos, hogy ne teljesítsük túl a hosszú távon is vállalható szintet, hiszen akkor a kollégáktól ez elvárássá alakul majd. A kiégés tüneteinek második szintjén a folyamat – ha nehezen is, de – visszafordítható, míg a harmadik szakaszból már nemigazán van más kiút, mint a szakmaváltás. A kiégés ellenszeréről itt olvashatsz!

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: kiégés, munkahely