A gerincsérültekért fut Tótka Sándor és Horváth Laura is

A gerincsérültekért fut Tótka Sándor és Horváth Laura is
Tótka Sándor olimpikon kajakozó és Horváth Laura crossfit világbajnok is csatlakozik a Wings for Life World Run futóversenyhez május 5-én. A nemzetközi színtéren életre hívott jótékonysági sporteseményen a résztvevők egy gerincsérülteket segítő alapítványt támogatnak. A rendezvény veteránja, Fenyvesi Zoli – vagyis „wheelchairguy″ – főszereplésével videósorozat készült, melyben a fiatal bajnokok is megosztották, mit jelent számukra a futás és maga az ügy.

A Wings for Life World Run futóversenyen a résztvevők immár 11 éve futnak azokért, akik nem futhatnak. A jótékonysági esemény ikonikus hazai arca, Fenyvesi Zoli videósorozatot indított, melynek célja minél több emberrel megismertetni az ügyet, ebben pedig olyan neves sportemberek voltak segítségére, akik szintén csatlakoztak a globális kezdeményezéshez. A Wings for Life World Run jelentkezési díjaiból befolyó összeget 100 százalékban a gerincvelő-sérülések kutatására és a sérültek gyógyítására fordítják, az erre a célra létrehozott alapítvány közel 300 projektet és megannyi klinikai vizsgálatot finanszíroz a befolyt összegek nyomán.

A futóverseny sok különlegességgel bír: fontos, hogy a Föld minden pontján egyszerre állnak rajthoz a sportszeretők, így valahol éjszaka, Magyarországon 13 órakor dördül el a startpisztoly. Minden résztvevő egyéni távot teljesít, miközben egy alkalmazás köti össze a többszázezer futót a nagyvilágban. „Mind ugyanakkor indulunk, és az applikáción keresztül tudod követni, ki hol tart, úgyhogy mindenképpen versenyezni fogok több emberrel is" – számolt be terveiről Horváth Laura crossfit világbajnok. Sportágának már része a futás, azon belül is a középtávokat kedveli a legjobban.

A futás akkor ér véget, ha az applikációban a „Catcher Car", más néven a virtuális követőkocsi elkapja az adott futót, a globális futam pedig a világon legtovább futó ember győzelmével zárul. Tótka Sándor olimpikon kajakozó elmondta, hogy őt kifejezetten jobb teljesítményre sarkallja a verseny ezen aspektusa. „Engem valamivel motiválni kell. Nem tudnék úgy futni, hogy fussál tíz kilométert és kész. A Catcher Car egy plusz adrenalinforrás, és arra késztet, hogy a saját határaimat feszegessem" – hangsúlyozta Tótka.

Bár a versenyzés az applikációnak köszönhetően bárhol lehetséges, lehetőség nyílik arra is, hogy a jelentkezők együtt mozduljanak a jó ügyért. A pontos helyszín: Liget Budapest, Városligeti futókör, ahol május 5-én 13 órára várják a résztvevőket.

A Wings for Life World Run budapesti közös futására a megadott linken keresztül lehet regisztrálni.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!