A felhasználók 58%-a elégedett a rugalmas munkavégzéssel kapcsolatos lehetőségeivel

A felhasználók 58%-a elégedett a rugalmas munkavégzéssel kapcsolatos lehetőségeivel
Az elmúlt években Magyarországon is egyre több vállalkozás kezdte el felismerni, hogy a munkavállalói elégedettséghez milyen jelentős mértékben járul hozzá a munka és a magánélet közötti egyensúly feltételeinek megteremtése. A több mint kétszázezer regisztrált munkavállalóval rendelkező Munkahelyeink.hu a felhasználói értékelések alapján készített elemzést a magyar foglalkoztatottak vonatkozó attitűdjeiről.

A korábban hatályos jogi keret korszerűsítése érdekében az EU tagállamoknak 2022. augusztus 2-áig kellett elfogadniuk és kihirdetniük azokat a törvényeket és közigazgatási rendelkezéseket, amelyek a magánélet és a karrier közötti megfelelő egyensúly kialakítását szolgálják. A vonatkozó direktíva szerint a nemzeti jogszabályok és szakpolitikák feladata az apasági szabadság, a szülői szabadság, a gondozói szabadság és a rugalmas munkafeltételek uniós szintű megteremtése.

„A tagállamoknak három évük volt arra, hogy elfogadják és megteremtsék azt a jogszabályi környezetet, amely az egyenlő munkahelyi bánásmódra vonatkozó ajánlásokat átülteti a gyakorlatba, és lehetővé teszi a szülők számára a munka és a gondozási feladatok hatékonyabb összeegyeztetését. Mivel a Munkahelyeink.hu küldetése egy átláthatóbb és hatékonyabb munkaerőpiac megteremtése, egy évvel a határidő letelte után megvizsgáltuk, hogy az adatbázisunkban szereplő munkavállalók mennyire elégedettek a területen tapasztalt lehetőségeikkel" - mondta Costin Tudor, a Munkahelyeink.hu vezérigazgatója.

A Munkahelyeink.hu platformon 2022. augusztusa és 2023. júliusa közötti időszakban született több mint 10.000 szöveges értékelés szemantikai elemzése szerint a felhasználók 58%-a elégedett a munka-magánélet egyensúlyával, ill. a távoli/hibrid/rugalmas munkavégzéssel kapcsolatos lehetőségeivel, de a felhasználók 61,5%-a optimálisabb lehetőségekre vágyik ezen a területen. Az elemzés szerint ugyanakkor nem minden munkavállaló keres feltétlenül olyan pozícióit, amely biztosítja a távmunka lehetőségét: az adatok alapján 32% pozitívumnak, míg 21% kifejezetten negatív szempontnak tekinti a home office-szal kapcsolatos rugalmasságot. A vizsgálat arra is rámutat, hogy a munkavállalók 55%-a számára a munkáltató rugalmasság iránti általános nyitottsága fontosabb szempont, mint önmagában a távoli munkavégzés lehetősége. Az oldal felhasználói a szöveges értékelések mellett különböző szempontok szerint pontszámokkal, illetve csillagokkal is minősíthetik a munkaadókat. Ebben a rendszerben a felhasználók 43,6%-a adott maximális 5 csillagos, 11,7% pedig 1 csillagos értékelést munkáltatójának a munka és a magánélet egyensúlyának területén.

„Elemzésünk eredményei azt mutatják, hogy a munka és a magánélet harmonizálása érdekében megalkotott jogszabályi környezet által biztosított előnyök nagyon fontosak a magyar munkavállalók számára, de még mindig azok vannak többségben, akik úgy érzik, hogy ezen a területen további előrelépésre lenne szükség a vállalatok oldaláról. A munkáltatók számára is számos előnnyel jár a családi kötelezettségeket tiszteletben tartó munkahely kialakítása, mivel számos kutatás igazolta, hogy azok az alkalmazottak teljesítenek jobban a munkahelyükön, akiket nem pénzzel vagy béren kívüli juttatásokkal (uszodabérlet, üdülési csekk stb.) ösztönöznek, hanem akik rugalmas időbeosztásban dolgozhatnak" – tette hozzá Costin Tudor.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!