A boldogság nem cukormáz

A boldogság nem cukormáz
Magyaródi Tímea, az ELTE PPK egyetemi adjunktusaként, az oktatási feladatok mellett, a pozitív pszichológiai jellemzők egyéni, interakciós és szervezeti szerepeit kutatja. A 24. Internet Hungary konferencián a boldogság eléréséhez vezető utakról tartott előadást.

Majd akkor leszünk boldogok, ha a kék madár rászállt a vállunkra, vagy ha rózsaszín szemüvegen át látjuk a világot? A munkahelyeket is úgy tehetjük boldoggá, ha rózsaszín lufikat és ajándékokat osztogatunk? Az élet ennél sokkal komplexebb. Vannak benne pozitív és küzdelmesebb pillanatok is. “Jó példa erre a Forrest Gump című filmből az a jelenet ahol Forrest várja a buszt, és arról beszélget idegenekkel, hogy az élet olyan mint egy doboz bonbon, sosem tudhatod, hogy éppen mit veszel ki belőle” - hívta fel a figyelmet Magyaródi Tímea. Hozzátette: „Az élet is ilyen, ezért fontos, hogy egy komplex valamiként kezeljük, amiben a boldog és küzdelmes pillanatoknak is szerepe van.”

A negatív érzéseknek is van funkciója

Ha nem éreznénk fájdalmat amikor rátenyerelünk egy forró tűzhelyre, akkor komoly sérüléseket is szenvedhetnénk. A boldogság elérésénél pedig nem egyvalamire kell várnunk, hanem meg kell teremtenünk magunknak munkával. A jóllét elméletek azt mondják a boldogság különböző tényezőkből áll össze. Az egyik legfontosabb, hogy megtanuljunk bánni az élményekkel, amik jönnek. Sokszor csak elsuhanunk a boldog pillanatok mellet, ha ezeket megtanuljuk tovább értékelni, az nagyon jó hatással lesz a mentális egészségünkre. A kríziseket is meg kell tanulnunk kezelni, mert mindenki életében szerepelnek. Vannak normatív, azaz mindenki személyiségfejlődésében szereplő, valamint akcidentális, azaz nagyobb veszteség vagy természeti katasztrófa okozta krízisek. Ki kell alakítanunk egy saját szerszámos ládát arra, hogy kezelni tudjuk a pozitív és negatív eseményeket is, és a saját hasznunkra fordítsuk őket. Ezzel is hozzájárulunk a helyes valóság észlelésünkhöz.

Találjuk meg minket mi tesz boldoggá

Az ELTE oktatója elmondta, hogy a pozitív pszichológia szerint, a boldogságot különböző utakon tudjuk elérni. „Fontos megismernünk és megértenünk ezeket. Ezek a tényezők az érzelmi jóllét, a pozitív érzelmek relatív többségéről szólnak, a negatívak mellett. Itt sem a negatív érzelmek teljes eltávolításáról beszélünk. A pszichológiai jóllét, ahol a mentális egészségünk különböző komponenseiről beszélünk, mint például, hogy van-e életcélunk vagy hogy, hogyan érezzük magunkat társas kapcsolatainkban.”

A szociális jóllét, arról szól, tudunk-e egy közösséghez tartozni, bízunk-e abban, hogy a világ alapvetően jó felé halad, és mi ennek fontos részei vagyunk. A spirituális jóllét nem vallásról, sokkal inkább a rajtunk túlmutató életkérdésekről szól, és hogy tudunk-e ezekről pozitívan gondolkodni. Ide sorolhatjuk a halál kérdését, de azt is, hogy a természet hogyan működik. Rengeteg részből áll, és nem rózsaszín szemüvegre van szükségünk, hanem sok kis élményre – derült ki az előadásból.

"Az egyik szívem csücske kutatónő Sonja Lyubomirsky írt a boldogság torta modellről. A modell arról szól, hogy a boldogságunk 50%-ban genetikailag meghatározott, ami szerint van egy alap boldogság szintünk. Van 10%, ami az életkörülményeinktől függ, van-e mit ennünk, van fedél a fejünk felett, de ezeknek a minősége nem lényeges. Végül van 40%, amit valaki kihasznál, valaki pedig nem, mert ez az a szelet, amiben nekünk kell tenni azért, hogy a boldogság szintünket megemelhessük. Ide tartozik, hogy gyakoroljuk-e a kedvességet, tudunk-e hálások lenni, vannak-e kihívásaink és, hogy megfelelően gondoskodunk-e a testünkről minden szempontból. Egészséges táplálkozás, sport, megfelelő mennyiségű alvás, meditálás, rengeteg lehetőségünk van" – magyarázta Magyaródi Tímea.

Mitől lesz boldog egy munkahely?

A céges vonalon a szubjektív elemek ismerete a fontos, hiszen a szervezetet is egyének alkotják. A szervezet is egy rendszer, ahol vannak szabályok, hierarchia, interakciók, szerepek, és reményeink szerint mindenki felnőtt én állapotban tud működni benne. A tranzakcióanalízis elmélete alapján, ez arról szól, hogy egymás partnerei vagyunk, illetve tudjuk, hogy mire jelentkeztünk és felelősséget is vállalunk a szervezetben. A boldog munkahely eléréséhez is folyamatos interakció, és az adok-kapok kultúra az, ami szükséges.

A munkaadó felelőssége leginkább a humán alapszükségletek kielégítésének segítése, a kompetencia gyakorlása, az autonómia gyakorlása, vagy akár a valahova tartozás segítése. Jó, ha a vezető hiteles és példamutató, hiszen olyan a szerepe, mint a családban a szülőknek. Legyen következetes a működésében, de ezektől még mindig vannak szabályok és kihívások ,amiknél szükséges, hogy mindenki együttműködjön. A munkavállaló pedig jó, ha kidolgozott önismerettel rendelkezik és ebben az együttműködésben a felnőtt én állapotában maradva tudja hozzáadni a saját értékeit és gyakorlatait, a boldog munkahely elérése érdekében.

„A boldogság projekt olyan, mint amikor szeretnénk egy veteményest kialakítani. A paradicsomhoz kell tervezés, az adottságok ismerete, folyamatos munka, a hibák felismerése és javítása. A munkahelyeken pedig egy érzelmileg elkötelezett csapatot próbáljunk kialakítani, akik jóban rosszban együtt maradnak” – zárta előadását Magyaródi Tímea.

Javasoljuk megtejkinteni az Internet Hungary-ről készült videó-összeálltásunkat:

 

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Dadányi Anna

A Metropolitan egyetem média és kommunikáció szakán tanulok. A médiaműhely tagjaként, és az egyetem gyakorlatiassága miatt, készítettem már több kisfilmet, podcast adást, interjút, és riportot is. A …