A biztos béremelkedést leginkább az IT-szektor garantálja

A biztos béremelkedést leginkább az IT-szektor garantálja
A KSH friss beszámolója szerint 15 százalékkal nőttek a magánszektorban a fizetések. Az informatikai szektorban azonban ennél is magasabb a reálbér-növekedés, hiszen a folyamatos utánpótlásképzés ellenére sem csökken a munkaerőhiány. Ezen a pályán nem csak a többéves tapasztalattal rendelkezők, hanem a frissen elhelyezkedők körében is átlagon felüli a béremelkedés. Ráadásul az IT-szektorban elsők között ütötte fel a fejét az új tendencia: euróban megállapított és kifizetett bérekkel védik az alkalmazottakat a forint árfolyam romlása, és a rég nem látott infláció hatásai ellen. A Codecool Programozóiskolában végzetteket foglalkoztató cégek közül jónéhánynál ez már bevett gyakorlat.

A magánszektorban dolgozók bruttó havi bére 2022 júniusára elérte az 514 ezer forintot. Ez több mint 15 százalékos növekedés tavalyhoz képest, ami meghaladja a hivatalos inflációt. A Bluebird korábban közzétett elemzése pedig azt mutatja, hogy az informatikai jellegű pozíciókban évről évre legalább 20 százalékkal nőnek a fizetések. Az ebben a szektorban tevékenykedőknek azonban nem csak ilyen módon teljesülnek a folyamatos reálbér növekedési reményei. Friss jelenség, hogy a leginkább keresett szoftverfejlesztők euróban kapják a fizetésüket – természetesen a magyar törvényekkel konform módon.

Többek közt a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) részére fejleszt komplex elektronikus egészségügyi rendszert a Patients Know Best Ltd. A brit székhelyű cégnél hamarosan a negyedik magyar, a Codecool Programozóiskola képzését végzett fejlesztő lép alkalmazotti státuszba. Magyarországról dolgoznak, távmunkában, alkalmanként repülőre szállnak, hogy csapatépítésen vegyenek részt – legutóbb Barcelonában jártak. Fizetésüket euróban állapítják meg, és abban is kapják. A szektorban persze nem ők az egyetlenek, akik eurót kapnak kézhez: közvetített a Codecool junior programozót például a horvát Amodonak is, és még más, magyarok által alapított cégnek is.

Noha a Magyarországon bejegyzett vállalkozások a törvény szerint csak magyar fizetőeszközben állapíthatják meg és fizethetik ki a béreket, ez természetesen nem vonatkozik a külföldi cégekre, még ha azok adott esetben valamilyen magyarországi kötődéssel bírnak is. A Codecool Programozóiskola pedig már jó ideje átlépte az ország határait, hiszen oktatóközpontja van Ausztriában, Romániában és Lengyelországban is, de online kurzusai az egész világról elérhetők, még ha természetszerűleg elsősorban a régióból regisztrálnak is az ilyen képzésekre. A végzősök a Codecool több mint háromszáz vállalati partnerénél helyezkedhetnek el, ahol általában a legmodernebb foglalkoztatási elvek szerint dolgozhatnak. Magas körükben a hibrid munkavégzés és a távmunka elfogadottsága, a digitális kommunikációs és munkavégzési csatornák kihasználtsága.

„A Codecool jó ideje a nemzetközi munkaerőpiaci trendekhez igazodik, ezen belül az informatikai szektor egyébként is innovatív, extrém rugalmas. A cégek ugyanakkor az óriási munkaerőhiány miatt a képzett szakemberektől a kezdőkig mindenkinek keresik a kegyeit, hogy kölcsönösen kedvező modellt alakítsanak ki az együttműködésre” – magyarázza Boda József, a Codecool társalapítója.

A piaci körülmények ismeretében a Codecool Programozóiskola folyamatosan azon dolgozik, hogy úgy alakítsa tanfolyami portfólióját és saját működését, hogy minél jobban ki tudja elégíteni a tanulók és a munkáltatók igényeit.

Ezen a téren a legfontosabb változás a képzés hosszát érinti. A kurzus tananyagának átdolgozásával a képzést 12 hónap helyett már 10 hónap alatt is teljesíthetik a diákok, ezzel lerövidítve az új, jövőálló szakmához jutásuk idejét. A munkaerőpiaci igények szerinti átalakítással nem a teljesíthetőség határára tolták ki a képzést, hiszen a Codecoolnál tanulók változatlanul kihasználhatják a képzési módszer azon előnyét, mely szerint lehetőségük van a saját tempójukban haladni. Ez azt jelenti, hogy az átlagosan 10 hónapos képzést pár héttel hamarabb, vagy akár később is befejezhetik. A nyáron kezdők már a 10 hónapos rendszerben tanulnak, és a képzést követő 6 hónapos gyakorlati időszak után 2023 második felében már junior fejlesztőként helyezkedhetnek el a Codecool állásgaranciájának segítségével. A Codecool full stack programozó képzésének egyik, a piacon egyedülálló előnye, hogy a képzés első 10 hete egyfajta próbaidő. A jelentkezők ez idő alatt kipróbálhatják, hogy valóban menne-e nekik a programozás, hogy ezt szeretnék-e, és ha bármikor meggondolnák magukat, akkor a már befizetett 40 000 Ft-on felül további tandíjfizetési kötelezettség nélkül visszaléphetnek a képzés folytatásától.

A Codecool vállalati ügyfeleitől érkezett visszajelzések szerint sok olyan, szaktudással rendelkező van a pályán, aki nem feltétlenül mer váltani, akár kockázatkerülés okán, akár pedig azért, mert saját képességeivel nincs feltétlenül tisztában. Az ő esélyeiket tudja ugrásszerűen növelni a szeptemberben induló IT karrier felkészítő kurzus. Az egy hónapos, intenzív képzés célja, hogy a már előzetes tech tudással rendelkező résztvevőknek segítsen IT-karrierükben szintet lépni, sikeresen szerepeljenek az állásinterjúkon, és felvételt nyerjenek az addig még csak álompozíciók egyikébe. Az érdeklődők először teljesen díjmentesen letölthetik a leggyakoribb tech interjú-kérdések és válaszok listáját, így felmérhetik, hogy mennyire állnak készen egy ilyen megmérettetésre. Ha azt érzik, hogy akár szakmailag, akár az interjú-helyzetben való önérvényesítés terén érdemes frissíteni képességeiket, jelentkezhetnek egy rövid, egyhónapos kurzusra. Ezt akár állásgaranciával is kérhetik, így a Codecool segít nekik, hogy új álláshoz jussanak, olyan feltételekkel, amik miatt valóban érdemes váltaniuk. A kurzusnak fontos aktualitást ad, hogy azok, akik eddig magánvállalkozóként cégeknek dolgoztak katás vállalkozóként, azok a kurzus elvégzése után olyan álláshoz juthatnak, ami bejelentett dolgozóként a korábbi életszínvonalukkal azonos, vagy akár annál jobb feltételeket biztosít. Az előszűrésen részint az éppen legnépszerűbb programnyelvek (JavaScript, C#, Java) ismeretét, valamint a személyes képességeket tesztelik, így felmérve, hogy melyik területen jön jól a jelentkezőnek egy kis „boost” vagy „upgrade”.

“Bár a válság tünetei az informatikai iparágban is jelentkeznek, az elmondható, hogy a legkevésbé erre a szektorra lesz hatással. A legjobb túlélési taktika, ha még időben döntenek és orientálódnak a programozás felé azok, akik kicsit is érdeklődnek eziránt, és szeretnék biztonságban tudni jövőjüket, egzisztenciájukat” – véli Boda József.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: Codecool, IT, fizetés