A Twitter-profilból is kiderülhet, ha valaki depressziós

A Twitter-profilból is kiderülhet, ha valaki depressziós
Tudományos módszerekkel fejlesztették ki azt az algoritmust, mely a nyilvános Twitter-profil alapján képes diagnosztizálni a depressziót és meghatározni a mentális egészséget.

A londoni Brunel Egyetem és a Leicesteri Egyetem kutatói olyan algoritmust hoztak létre, amely 88,39 százalékos pontossággal képes észlelni a depressziót és meghatározni valaki mentális állapotát. A rendszer különlegessége, hogy előrejezléseit a felhasználók nyilvános Twitter-profilja alapján teszi. Az algoritmus 38 adatpontot elemez, vizsgálja többek között a bejegyzések tartalmát, a közzétételi időket, a követőket, a követett profilokat, a pozitív és negatív szavakat, illetve az emojikat - írja a TechXplore.

 

Az algoritmus két adatbázisra támaszkodik, melyek több ezer felhasználó Twitter-történeteit tartalmazzák. Az adatbázisok 80 százalékát a bot tanítására használták, a maradék húszat pedig a pontosság tesztelésére. A bot úgy működik, hogy először kizárja az ötnél kevesebb bejegyzéssel rendelkezőket, a fennmaradó profilokat pedig átfuttatja egy szoftveren, hogy kijavítsa az elírásokat és rövidítéseket. Ezt követően veszi figyelembe a 38 adatpontot, ami alapján meghatározza az adott személy mentális állapotát.

 

A kutatók abban bíznak, hogy a jövőben a hasonló rendszereket hatékonyan lehet majd alkalmazni korai depresszió diagnosztizálására, foglalkoztatási szűrésekre vagy rendőrségi vizsgálatokra. A csapat szerint kutatásuk eredményei megnyitják az utat a közösségi média platformok előtt, hogy azok képesek legyenek jelezni a felhasználók mentális egészségügyi problémáit.

 

(Forrás: 24.hu)


 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!