60 lottózóban elérhető a siket és nagyothalló embereket segítő tolmácsszolgáltatás

60 lottózóban elérhető a siket és nagyothalló embereket segítő tolmácsszolgáltatás
A magyar lottótársaság a 2019 végén indult tesztprogram tapasztalatai és a visszajelzések nyomán 2021 januárjától az eddigi 27 értékesítőhely mellett további 33 lottózóban tette elérhetővé a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének KONTAKT elnevezésű jelnyelvi videótolmács szolgáltatását.

A SINOSZ által működtetett KONTAKT szolgáltatás videótolmács biztosításával, az esetleges kommunikációs nehézségeket feloldva segíti elő a hivatali és egyéb ügyintézést a jelnyelvet alkalmazó siket és írótolmácsolást igénylő nagyothalló személyek számára is. A tolmács a lottózói eladó számára hangzó nyelvre fordítja az érintett játékos jelnyelvi mondanivalóját, míg a siket személy számára jelnyelven interpretálja a másik fél beszédét, a jelnyelvet nem használó nagyothalló személyek kommunikációját pedig a szájról olvasás mellett az írótolmácsolás segíti.

A Szerencsejáték Zrt. 2003-ban létrehozott karitatív értékesítői hálózatában jelenleg 70 településen közel 180 megváltozott munkaképességű kolléga dolgozik akadálymentes környezetben, köztük siket és nagyothalló személyek egyaránt. Felelős foglalkoztatási gyakorlatával a társaság példát kíván mutatni annak érdekében, hogy a lehető legtöbb megváltozott munkaképességű személy a munkaerőpiac hasznos tagjának érezhesse magát - írják.

„A fogyatékossággal élő emberek számára a legfontosabb segítséget az önálló életvitelt segítő programok és az ezt támogató személyes, valamint munkahelyi aktivitások jelentik. A Szerencsejáték Zrt., mint munkaadó ebben kíván jó példát felmutatni, amikor a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés feltételeit megteremti fogyatékossággal élő munkatársainak és játékosainak is” - emelte ki Rosner Imre, a Szerencsejáték Zrt. Karitatív Osztályának vezetője.

„A Szerencsejáték Zrt. hosszú évek óta elkötelezett társunk a befogadó társadalom felé vezető úton, legyen szó a siket és nagyothalló emberek munkaerő-piaci inklúziójának ügyéről vagy a vásárlóik számára megteremtett egyenlő esélyű hozzáférésről. A fogyatékossággal élő emberek egyenlő partnerek szeretnének lenni az élet minden területén, munkavállalóként és vásárlóként egyaránt, s vannak olyan szervezetek, akik ezt felismerték és megértették. Ilyen jeles vállalat a Szerencsejáték Zrt. is" – hangsúlyozta Hangya Dóra, a SINOSZ munkaerő-piaci szolgáltatás vezetője.

Fotó: SINOSZ

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!