Újabb rekordot döntött meg az Apple

Újabb rekordot döntött meg az Apple
Elképesztően erős első negyedévet jelentett az Apple. A vállalat húzótermékeinek számító iPhone-ok iránt hatalmas mértékben ugrott meg a kereslet, illetve ugyanez mondható el a Macekről, valamint az iPadekról is.

A cupertinói vállalat bevétele 89,6 milliárd dolláron állt meg, amely bő 53 százalékos javulást jelent az előző év hasonló időszakához képest, vagyis a forgalom mintegy másfélszeresére nőtt - írja a hwsw.hu. Ennek fényében már annyira nem meglepő, hogy az összes termékkategóriában jelentős növekedést könyvelt el az Apple. Az okostelefonokból származó forgalom számszerűen 65,5 százalékkal ugrott meg, az Apple kaliberű vállalatoknál ritkán látható dinamika pedig a többi termékkategóriában is látszik. Az erős növekedés természetesen a nyereségben is visszaköszön, amely mintegy 110 százalékkal ugrott meg, 23,6 milliárd dollárt hagyva az Apple kasszájában.

Vitték az iPhone-t, mint a cukrot

A ragyogó számokban oroszlánrészt vállalat a cég húzótermékének számító iPhone. Az első negyedévben még sosem kelt el ekkora értékben Apple okostelefon, a 47,9 milliárd dollár tehát új rekord. Mi sem mutatja jobban az értékesítések mértékét, mint hogy egy évvel korábban "csak" 29 milliárd dollárt hoztak a konyhára a iPhone-ok, amit végül 65,5 százalékkal tudott felülmúlni az első negyedév. Azt sajnos nem tudni, hogy ez pontosan hány darab termékből jött össze, Cookék ugyanis 2019 óta nem publikálják a vonatkozó számokat.

A vállalat elnök-vezérigazgatója annyit azért elárult, hogy a növekedés mögött elsősorban a tavaly ősszel bemutatott 5G-s iPhone 12 család áll. Az alapmodellből, vagyis a "sima" iPhone 12-ből fogyott a legtöbb, de a drágább, Pro modellek iránt is pazar volt a kereslet. A rendkívül erős első negyedévet részben azzal magyarázza az Apple, hogy az iPhone 12-es készülékek csak az év elejére értéke el a kereslet-kínálat egyensúlyát, köszönhetően a megszokottnál későbbi bemutatónak. Cookék szerint a új iPhone-osok és a korábbi modellről frissítők száma egyaránt két számjegyű (százalékos) növekedést mutatott, amely utóbbiak esetében új rekordot eredményezett. Mindezek fényében már nem csoda, hogy a telepített bázis is új csúcsot állított fel.

Az iPad és a Mac is nagyot ment

Az okostelefonos növekedésnél kevésbé meglepő, hogy az Apple táblagépei és személyi számítógépei iránt is jelentősen megugrott a kereslet. Mindez elsősorban a világjárványnak köszönhető, amely miatt az otthoni munkavégzés és a távoktatás is kvázi sztenderdé vált. Az iPadek forgalmán szépen tükröződik a korábbinál lényegesen nagyobb piaci igény, a táblagépekből ugyanis 7,8 milliárd dollár értékben adott el az Apple, amely hatalmas, 79 százalékos ugrást jelent a tavalyi év hasonló időszakához képest. Talán mondani sem kell, hogy ez az összeg is kiemelkedő, az elmúlt közel tíz évben nem látott ekkora forgalmat az iPad. Tim Cook megjegyezte, hogy a Távol-Keleten (Japánnal az élen) regisztrálták a legnagyobb növekedést, amely a táblagépek telepített bázisát is új csúcsra lőtte ki. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: Apple