Új kihívások a magyar KKV-knak a világgazdaság átalakulás közepén

Új kihívások a magyar KKV-knak a világgazdaság átalakulás közepén
A külföldi partnerek késedelmes fizetéséből fakadó pénzügyi stressz az egyik legnagyobb és folyamatosan növekvő kockázat a világgazdaságban részt vevő magyar KKV-k számára. A globalizált gazdaságban sikerese részvétel, mely hatalmas lehetőségeket kínál a növekedés számára, egyben komoly felkészültséget is igényel a vállalkozásoktól, a válság idején különösen. Figyelembe kell venni, többek között az adott piacra vonatkozó exportstratégiákat, az ellátási lánc kockázatait, a nemzetközi fizetések lehetőségeit, nem szólva a jogi és szállítási kihívások kezeléséről.

Miközben a kereskedelem bővülése a globalizációval és a digitalizációval együtt számos új lehetőséget kínál a nagy- és kisvállalkozások számára, az import- és exporttevékenység nagy kihívásokkal jár. Legyen szó a külföldi partnerekkel való kapcsolatteremtésről, a stabil kapcsolat kialakításról, a nemzetközi fizetések kezeléséről, vagy arról, hogy van-e erőforrásuk más országok törvényeinek és előírásainak megértésére. A hazai KKV-k legfőbb kihívásai 3 csoportba sorolhatóak, amelyekre mindenképp fel kell készülniük, mielőtt egy új piacra lépnek.

Nemzetközi fizetések kezelése

Mivel a határokon átnyúló B2B tranzakciók 2022-re várhatóan elérik a 150ezer milliárd dollárt , a nemzetközi fizetések technológiája jelentős növekedési lehetőséget jelent az import- és export üzletágakban. Annak ellenére, hogy a világgazdaság 95%-át képviselik a KKV-k, általában korlátozottan férnek hozzá a bankok által a multinacionális vállalatoknak nyújtott pénzügyi szolgáltatásokhoz, valamint az alkalmazható kockázatcsökkentési stratégiákhoz. Az olyan rejtett költségek, mint a valutaváltási, valamint átutalási díjak, valamint a kedvezőtlenül alakuló árfolyamok, a nemzetközi fizetések során jelentősen megnehezíthetik egy vállalkozás életét.

“A Deloitte legutóbbi tanulmányában a beszállítók 47%-a számolt be késedelmes fizetésekről, és a probléma a COVID-19 járvány óta csak súlyosbodott. A késedelmes fizetések gyakran pénzügyi stressz forrását jelentik a kisvállalkozások számára, akadályozva a növekedési kilátásokat és a pontos pénzforgalmi előrejelzést. A likviditási bizonytalanság pedig ellehetetleníti egy vállalkozás életét” - mondta Henrik Gergely, az iBanFirst számlamenedzsere.

Fintech vállalatok nyújtotta lehetőségek

Ezért jelent jelentős előrelépést a fintech vállalatok térhódítása, akik rugalmas és testreszabott pénzügyi megoldásokat tudnak kínálni a KKV-k számára, ezzel növelve a lehetőségeiket. Azzal, hogy a KKV-k hozzáférhetnek valós idejű árfolyamokhoz, és a megfelelő időben végezhetnek tranzakciókat, közvetlenül hozzájárulnak a haszonkulcsuk javításához. Ilyen például a Paliszander Kft, amely 31 éve foglalkozik faipari gépek és szerszámok importálásával, az egyik piacvezető cég ezen a szakterületen. “Számunkra stratégiai fontosságú, hogy az árubeszerzéshez szükséges devizákat a lehető legkedvezőbb árfolyamon tudjuk elérni. Ebben a szolgáltatásban kiváló partner számunkra az iBanFirst. A kedvezőbb árfolyamon beszerzett deviza által versenyképesebb forint árlistát tudunk kialakítani, vagy javítani tudjuk az árrésünket” - mondta Huszár Pál, a Paliszander Kft. ügyvezetője.

Szabályozási környezet

A multinacionális vállalatoknál szűkebb erőforrással rendelkező KKV-k számára a szabályozási környezet átvilágítása és az előírások ismerete, valamint azok betartása különösen idő- és költségigényes lehet. Azonban a külföldi értékesítést tervező vállalatoknak ismerniük szükséges az adott ország szabályozási környezetét. Érdemes tudni például, hogy mikor van szükség kiviteliengedélyre, kell-e vámot fizetni, pótlólagos szellemi tulajdonvédelmet biztosítani, vagy vannak-e olyan regisztrációs és azonosító számok, amelyeket külön kérelmezni kell (mint az európai VAT- vagy EORI-számok, vagy az Egyesült Államokban az ECCN-szám).

Ellátási lánc

Mivel az ellátási lánc bármely szakaszában előfordulhatnak esetleges zavarok, a sikeres nemzetközi üzleti tevékenységhez figyelembe kell venni a szállítási és logisztikai tevékenységekkel kapcsolatos kockázatokat. A folyamat lehető leghatékonyabb racionalizálása érdekében elengedhetetlen a világos ellátási lánc, valamint releváns menedzsment stratégia megalkotása és elfogadása.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!