Átalakult az Ethereum!

Átalakult az Ethereum!
Óriási az izgalom a blockchain világban, ugyanis egy régóta várt változás következett be az Ethereum hálózatában. A „merge” azaz „összeolvadás” nevű esemény szeptember 15-én vált véglegessé, ami a teljes blokklánc-ökoszisztémára hatással lehet.

A Bitcoin után az Ethereum a második legismertebb blockchain (magyar nevén blokklánc). A legtöbben a kriptovaluták kapcsán találkozhattak a nevével, de itt érdemes eloszlatni egy tévhitet: az Ethereum egy hálózat, a hozzá tartozó ether a kriptovaluta - írja a 24.hu. Leegyszerűsítve így lehet megközelíteni a kérdést: a bankban is forintot kérünk, nem „Magyarország fizetési rendszerét”, így a kriptotőzsdéken is ethert veszünk, nem Ethereumot.

Azért fontos ezt tisztázni, mert mint hálózat, az Ethereum több egy esetleges fizetőeszköznél. Az úgynevezett okosszerződések felkarolásával egyszer már új korszakot nyitott a blockchainek világában, amelynek keretein belül jelentősen kibővültek a technológiai lehetőségek a szcénában. Ez az újító szellemiség továbbra is jelen van, amit a szeptember 15-én végbement, sokkal környezetkímélőbb működésre történő átállás is megerősít.

Konkrétan arról van szó, hogy az Etherum hálózata 99,95 százalékkal csökkentheti az energiaigényét, ami jelentősen visszafoghatja a működésének károsanyag-kibocsátását és a hozzá köthető elektronikai hulladék keletkezését.

Motort cserél az Ethereum

Szakszavakkal élve az Ethereum a proof-of-work helyett átáll a proof-of-stake konszenzus mechanizmusra. Az átállás érdekében már 2020 óta futtatnak egy párhuzamos blokkláncot, amivel összeolvad a jelenleg használt fő blockchain. A hálózat mögött álló alapítvány a következő hasonlattal állt elő:

Képzeljük azt, hogy az Ethereum egy űrhajó, amely még nem áll készen egy csillagközi utazásra. A Beacon Chainnel (a párhuzamosan futó blockchain – a szerk.) közösségünk egy új motort és egy megerősített hajótestet hozott létre. Egy jelentős tesztelési fázis után lassan itt az idő, hogy menet közben lecseréljük a régi motort az újra. Így összeolvad az új, hatékonyabb motor a meglévő űrhajóval, készen állva jó pár fényévre és az univerzum meghódítására.

Lényegében az változik, hogy miként kerülnek ellenőrzésre és rögzítésre új adatok a blokkláncon. Az, hogy egy felhasználó adatot rögzíthessen a blokkláncon, egyszerre kiváltság és nagy felelősség. Komoly munkát kell befektetnie azért, hogy véletlenszerűen elnyerje ezt a jogot, és cserébe kriptovaluta jutalmat kapjon. Az ilyen felhasználók nélkül sosem kerülne új adat a blockchainre, és így az újabb tranzakciók sem teljesülhetnének.

Mi változik pontosan?

A proof-of-work alatt ezt a jogot számítási munkához kötik, jelenleg – többek között – a Bitcoinnál és az Ethereumnál is. A felhasználóknak komplex matematikai műveleteket kell futtatniuk azért, hogy eltaláljanak egy véletlenszerűen generált kódot. Ez a szükséges számítási munka jelentős energiaigénnyel jár, az általa elhasznált készülékek pedig fokozzák az elektronikaihulladék-termelést. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!