Visszatérnek a felvásárlások a TMT-ágazatban: 2023-ban a tranzakciós érték újra visszapattanhat

Visszatérnek a felvásárlások a TMT-ágazatban: 2023-ban a tranzakciós érték újra visszapattanhat
Tavaly a makrogazdasági és üzleti kihívások, illetve a gyenge IPO piac hatására mélyrepülésbe kezdtek a felvásárlások a technológiai, média- és távközlési (TMT) ágazatban a 2021-es rekorderedményeket követően. 2022 első felében az üzletrész eladások összértéke 64%-kal csökkent 2021 azonos időszakához viszonyítva, míg a tranzakciók száma csak 21%-kal csökkent. A tavalyi zuhanást követően idén várhatóan újra rekordközeli értékre emelkedhet a tranzakciós aktivitás. A Deloitte Global előrejelzése szerint a szektorbeli tőkekivonás értéke 2023-ban éves szinten 25-50%-kal, 250–300 milliárd dollárra növekedhet, ami jelentősen meghaladja a 2016–2020 közötti időszak 244 milliárd dolláros átlagértékét.

A felvásárlások vonzóak lehetnek az eladók és a vevők számára egyaránt

A felvásárlások piacán 2022 első félévében megfigyelhető aktivitáscsökkenésnek számos oka volt: recessziós félelmek, szigorodó monetáris politika és a fokozódó ellátásilánc problémákkal kapcsolatos aggodalmak. Mindemellett, a vállalatok a masszív 2021-es akvizíciós időszakot követően feltehetően portfóliójuk átalakításával voltak elfoglalva. Mindezek ellenére számos TMT vállalat továbbra is az üzletrészek értékesítését látja a jövőbeli bizonytalanságok rugalmas kezelési lehetőségének, melyet alátámaszt a Deloitte 2022 Global Divestiture Survey felmérése, mely szerint a vállalatvezetők a jövőben fokozódó üzletrész eladási tevékenységre számítanak.

Várakozásaink szerint az üzletrész értékesítést célzó tranzakciók a TMT ágazatban 2023 közepén kezdődhetnek újra. A gazdasági és üzleti bizonytalanságok ösztönözhetik a vállalatokat arra, hogy újraértékeljék mely stratégiai üzletágakat érdemes megtartani. „Mindemellett, a különféle okokból bekövetkezett bevétel és a részvényárfolyam csökkenések révén az üzletrész eladások száma növekedni fog. A magán (PE) és kockázati tőke (VC) befektetők 2023 közepére várhatóan sokkal agresszívabb vásárlók lesznek, mivel jelentős befektetésre váró pénzeszközállománnyal rendelkeznek és az árazási szintek lényegesen vonzóbbá válnak a kései 2021-es szintekhez képest." – mondta Hosszu Gábor, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának igazgatója.

Az üzletág eladásoknak különféle céljai vannak a vállalatvezetők szemében: (i) néhány esetben a szervezetek fő tevékenységének megerősítése a cél; (ii) mások fel akarják szabadítani bizonyos befektetéseik és eszközelemeik értékét; (iii) harmadik opcióként pedig az előző két lehetőség kombinálásával az üzletági portfólió racionalizálása a kijelölt irány. Az említett eredmények elérése érdekében a vállalatok melléküzletágaikat fogják értékesíteni, mely arra enged következtetni, hogy 2023-ban a tranzakciós aktivitás inkább a piaci rések kiaknázására fókuszáló üzletágak értékesítése esetében fog jelentősen emelkedni.

A következő 12-18 hónapban a Deloitte szakértői az exit lehetőségként kezelt elsődleges tőzsdei kibocsátások („IPO") és a speciális célú felvásárló társaságok („SPAC") által irányított tranzakciók további csökkenését várják a növekvő kamatlábak miatt. Az IPO piac alacsony aktivitása miatt várhatóan a magántőkebefektetők aktívabbak lesznek az eladásra szánt üzletrészek felvásárlásában, mint a stratégiai befektetők.

„A magántőkebefektetők soha nem tapasztalt mértékű szabad pénztömeggel rendelkeznek, amit a legmagasabb megtérüléssel kecsegtető eszközök kiválasztására használnak majd, ezért az eladóknak vonzóvá kell tenniük az eladni kívánt eszközöket, mert kevésbé valószínű, hogy a piac egyszerűen csak felszívja az eladásra kínált elemeket" – mondta Székely Kinga, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának szenior tanácsadója.

Ágazati jellemzők

A technológiai ágazatban vonzó célpontok lehetnek a melléküzletágak, a nagy növekedési potenciállal rendelkező speciális szoftverüzletágak és az erős üzleti modellel rendelkező, de pénzügyi nehézségekkel küzdő üzletágak. A nagy és diverzifikált félvezetőgyártó és elektronikai vállalatok továbbra is értékesíteni fogják bizonyos gyártóüzemeiket, a nyereségesség fenntartása és a főtevékenységükre koncentrálás érdekében. A magántőkebefektetők számára előnyös lehet a kormányok által meghirdetett közfinanszírozás lehetősége, illetve az érdekelt chipgyártó vállalatokkal történő közös befektetések megvalósítása. Mindemelett, a szabályozó hatóságok versenyjogi aggályaik miatt kényszeríthetik a nagy technológiai vállalatokat bizonyos üzletágaik eladására, mely a tranzakciós aktivitást tovább élénkítheti.

A TMT ágazatok konvergenciája lassulni látszik, az eladások hátterében főként a digitalizáció és a változó fogyasztói magatartás áll, mely szerint változik a tartalomfogyasztás módja és a szolgáltatásokra költött kiadás mértéke. A Deloitte 2022-es Digital Media Trends tanulmánya szerint az amerikai fogyasztók 50%-a érezte úgy, hogy túl sokat fizet streaming szolgáltatásokért, ezért átlagosan háromból egy fogyasztó tervezi kiadása csökkentését. Ezen fogyasztói trend változások arra ösztönözhetik a tartalmat, közvetítést, internetkapcsolatot és szórakoztatást egyaránt kínáló vállalatokat, hogy pénzügyi helyzetük megerősítése érdekében üzletük egy részét leépítsék, megszüntessék.

A Deloitte 2022-es Charting New Horizons M&A report tanulmány szerint a telekommunikációs vállalatok fő tevékenységük megalapozása érdekében különféle defenzív M&A stratégiákat is bevethetnek. A torony- és infrastruktúraüzemeltető, valamint a szélessávú mobilinternet szolgáltató cégek melléktevékenységeiket – pl. médiaszolgáltatásokat és nagy adatközpontokat – értékesíthetik azért, hogy a nagy növekedési potenciállal rendelkező területekbe és innovációkba fektessenek, úgymint az 5G, a fix telepítésű vezeték nélküli elérés (FWA) vagy az edge computing.

Melyek lehetnek a siker tényezői?

Az üzletáguk eladását fontolgató TMT vállalatok vezetői számos nehézséggel néznek szembe: finanszírozási nehézségek, növekvő hitelfelvételi költségek, az ellátási lánc bizonytalanságai és borongós globális makrogazdasági kilátások. E nehézségek tükrében a vezetőknek a sikeres tranzakciók megvalósításához számos tényezőt kell figyelembe venniük.

A fokozott hatósági ellenőrzésekre való felkészülés. A geopolitikai kapcsolatok az elmúlt két-három év során robbanásig feszültek. A digitalizáció és a technológiai fejlődés elmossa az országhatárokat, az adatvédelmi aggályok fokozódnak és számos nagy ország a saját gazdasága erősítése érdekében a helyi erőforrások kihasználására összpontosít. Ezen tényezők olyan szabályozói változásokat implikálnak, melyek az üzletágak eladását célzó tranzakciók szempontjából nehézségeket jelentenek, különösen a határon átnyúló tranzakciók során. Tovább nehezíti a folyamatot, hogy a regionálisan működő társaságokat érintő eladások esetében minden érintett régió felügyeleti hatósága ellenőrizni fogja a tranzakciókat, ezért az eladóknak és vevőknek alaposan ismerniük kell a működési területükön hatályos szabályozásokat.

Fókusz helyezés az alapképességekre. A TMT vállalatok piaci réseket kiszolgáló kapacitásokkal rendelkezhetnek az erőteljesen növekvő területeken, mint pl. az egészségügyi és jól-léti alkalmazások, okosotthon-technológia, kiterjesztett vagy virtuális valóság és gépi tanulás - azonban szükséges lehet a nagy piaci potenciállal rendelkező üzleti egységektől is megválni, amennyiben azok nem járulnak hozzá az átfogó üzleti jövőkép és stratégiai célkitűzések megvalósulásához. Az ilyen típusú tranzakciókon keresztül a vállalatok tőkét és erőforrásokat tudnak átallokálni az ügyfeleket és a stratégiát kiszolgáló területek felé.

Felkészülés az átalakulásra a tranzakcióval egy időben. Egy tudatosan és jól megtervezett tranzakciót követő stratégiával tovább lehet növelni az üzletág eladással járó előnyöket. A cégvezetőknek a tranzakciók lebonyolítása közben is hangsúlyt kell fektetniük az elérni kívánt tranzakciót követő végállapot optimalizálására.

Fejlődés felmutatása az ESG terén. Az ESG ma már nem opció, hanem a vagyonkezelők és a magántőkebefektetők befektetési döntéseit motiváló alapvető fontosságú tényező. A technológiai vállalatok számára alaptényező lett a kézzel fogható ESG eredmények felmutatása a potenciális vevők érdekeltté tétele érdekében. Ebből adódóan néhány vállalat arra a döntésre juthat, hogy a rossz ESG indikátorokkal rendelkező üzletágaktól megszabadul annak az anyavállalattól való elkülönítése céljából.

„Összefoglalva, idén a TMT vállalatok bizonyos üzletrészei könnyebben értékesíthetővé válhatnak, mivel a magántőkebefektető társaságok a jelentős rendelkezésre álló befektetői források mellett befektetői nyomás alatt állnak, így hajlandóbbnak mutatkoznak a kockázatosabb tranzakciók megvalósítására is. Ezen kedvező tényezőkből adódóan, a vállalati vezetőknek érdemes megfontolni, hogy mely üzletágak maradjanak a portfólióban és mely üzletágak szakadjanak le a portfólióról" – tette hozzá Gercsák Csilla, a Deloitte Magyarország technológiai tanácsadás üzletágának menedzsere.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!