Tudta, hogy nem szabad, mégis jogosulatlanul váltott pénzt a City Holiday Kft.

Tudta, hogy nem szabad, mégis jogosulatlanul váltott pénzt a City Holiday Kft.
Az MNB vizsgálata nyomán 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a City Holiday Kft.-re annak jogosulatlan kiegészítő pénzügyi szolgáltatása miatt.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzést és próbaügyletkötést is magába foglaló – piacfelügyeleti eljárást folytatott a siófoki székhelyű City Holiday Kft.-nél annak megállapítására, hogy a társaság végez-e jogosulatlanul, a jegybank engedélyéhez kötött – a hitelintézeti törvényben nevesített – kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan pénzváltást.

Az MNB vizsgálata feltárta, hogy a társaság két honlapot is működtetett, amelyeken a nyári szezonban nyújtott pénzváltási szolgáltatását hirdette, emellett egy siófoki üzlethelyiségben szolgálta ki ügyfeleit, ahol pénzváltásra utaló reklámtáblát is elhelyezett. A vizsgálat során összegyűjtött adatok alapján a társaság jogosulatlan pénzváltási tevékenységét több éven keresztül bizonyítottan folytatta.

A jegybank eljárása során megállapította, hogy a társaság üzletszerűen, azaz rendszeresen, előre egyedileg meg nem határozott ügyfélkörnek, nyereség, illetve vagyonszerzés fejében végezte pénzváltási tevékenységét. A City Holiday Kft. ugyanakkor e tevékenység végzésére nem rendelkezett jegybanki engedéllyel.

Az MNB mindezek alapján azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaság engedély nélküli kiegészítő pénzügyi szolgáltatási tevékenységet, konkrétan pénzváltást végezzen, és a feltárt jogsértés miatt 10 millió forint piacfelügyeleti bírságot is kiszabott a City Holiday Kft. részére. A piacfelügyeleti eljárás megállapításai alapján az MNB az ügyben jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával feljelentést tesz.

A bírságösszeg kapcsán súlyosító körülménynek számított, hogy a társaság huzamosabb ideig folytatta jogsértő tevékenységét, illetve, hogy tisztában volt azzal, hogy tevékenysége jegybanki engedélyhez kötött, mégis folytatta azt. Enyhítette viszont a bírság mértékét – többek között – a társaság képviselőjének jogsértés elismerésének minősíthető nyilatkozata

Az MNB ezúton is felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy mindig az MNB által felügyelt, engedéllyel rendelkező pénzváltók szolgáltatását vegyék igénybe. Ezeknek ugyanis folyamatosan olyan követelményeknek kell eleget tenniük, amelyek célja a piaci szereplők pénzügyi stabilitásának biztosítása, valamint a szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek magas szintű védelme. Engedély nélkül végzett pénzváltási tevékenység esetén kiugróan magas a működési kockázat és a fogyasztók védelme sem biztosított. A jogosulatlan és a fogyasztók számára kockázatos tevékenységet végző piaci szereplők tisztességtelen versenyelőnyhöz is jutnak a legálisan működő piaci szereplőkhöz képest. Az MNB ezért – piactisztítási tevékenysége keretén belül – az elmúlt időszakban is több természetes és jogi személlyel intézkedett engedély nélkül végzett pénzváltási tevékenység okán. Ennek során összesen mintegy 40 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki és minden esetben büntetőeljárást kezdeményezett jogosulatlan pénzügyi tevékenység gyanújával.

 

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: MNB, bírság, büntetés