Százezer milliárd dollárt hoz a digitalizáció a következő évtizedben

Százezer milliárd dollárt hoz a digitalizáció a következő évtizedben
Az országok világszerte a digitális gazdaságuk fejlesztésében látják a gazdasági visszaesés ellenszerét a Huawei Technologies szerint, az 5G-technológa egyedül 960 milliárd dollárral járulhat hozzá a globális GDP-hez. A vállalat budapesti technológiai bemutatóján a jövő hálózati fejlesztéseibe, az 5G-re épülő üzleti és lakossági alkalmazások széles kínálatába nyújtott betekintést. A 80 négyzetméteres kiállítótérben az érdeklődök kipróbálhatták az 5G hálózatot használó, interaktívabb élményt nyújtó AR/VR szemüvegeket, megnézhették, miként forradalmasítja a sportközvetítéseket a mobiltechnológia, valamint látványos demókon – például gyártósorok összeszerelésén keresztül – követhették az innovatív megoldások ipari alkalmazásait. A Huawei a növekvő felhasználói igények kiszolgálását az 5G fejlesztésében, és az 5.5G-re való továbblépésben látja.

Az élet minden színtere, beleértve a szórakozást, a munkát, valamint az ipari termelést a jövőben a hálózati kapcsolatokra épül majd. A Huawei adatai szerint jelenleg több mint 230 5G hálózat van kereskedelmi használatban, amelyet több mint egymilliárd 5G felhasználó használ világszerte – ez az összes mobil felhasználó 12 százalékát teszi ki. Az 5G hálózatoknak mindössze három évre volt szükségük ahhoz, hogy elérjék a 4G öt év alatt elért fejlődését. A lendületes terjeszkedésnek köszönhetően a vállalat előrejelzései szerint 2030-ra az 5G-magánhálózatok száma elérheti az egymilliót, ami új szolgáltatások széles skáláját teszi lehetővé. A Huawei X2B Roadshow interaktív technológiai bemutató budapesti állomásán számos sikeres üzleti és lakossági 5G alkalmazást, zöld fejlesztést, valamint az 5.5G-ben rejlő lehetőségeket szemléltető technológiákat és megoldásokat mutatott be.

Profi közvetítésként, Full HD-ban nézhetjük vissza a baráti sörmeccseket is
A mobilos és otthoni felhasználók hamarosan a saját bőrükön tapasztalják meg az 5G nyújtotta előnyöket, amelyek magasabb minőségű, interaktívabb élményeket eredményeznek: széles körben elérhetőek lesznek a 3D-alkalmazások, a 24K felbontású VR-játékok, a szemüveg nélküli 3D-s videók pedig általánossá válnak.

A 80 négyzetméteres mobil kiállítótérben többek között nagy sávszélességen működő, kiterjesztett valóságot (AR) alkalmazó szemüveg, valamint 3D-szemüvegek segítségével nyerhettek bepillantást az érdeklődők a jövő hálózati megoldásaiba. A vállalat bemutatta az 5G technológia egyik legnagyobb előnyét: a vezetékes hálózatokat helyettesítve alkalmas arra, hogy olyan területeket is nagy sávszélességgel lefedjen, ahol nehezen vagy egyáltalán nem építhető ki, esetleg nem éri meg optikai kábelt bevezetni.

Az 5G forradalmasítja a sportközvetítéseket is. A jövőben egy retikül méretű, három 4K kamerát tartalmazó eszköz segítségével a szolgáltatók jóvoltából bármilyen baráti focimeccs, vagy a harmadosztályú megyei bajnokság küzdelmei is nyomon követhetők profi sportközvetítésként, Full HD minőségben. A mesterséges intelligenciával támogatott eszköz képes arra is, hogy mindig a mérkőzés legizgalmasabb részét mutassa, statisztikákat jelenítsen meg a felhasználóknak, sőt a közvetítés újra is nézhető.

Az ipari szereplők főként az innovatív hálózati megoldások költséghatékonyabb és energiahatékonyabb jellemzőiből profitálhatnak majd. A Huawei bemutatóján egy interaktív makett szemléltette, hogy egy 5G hálózatot használó AR szemüvegen keresztül egyszerűen tervezhető, és akár rugalmasan átalakítható egy-egy kis darabszámú, nagy értékű terméket előállító gyártósor a munkaállomások átszervezésével. A kiállítás további ipari alkalmazási területekbe is betekintést nyújtott: többek között 5G hálózaton működő távoli konténerdaru-kezelés, digitalizált hajójavítás és -felmérés, raktári rendszerek nyilvántartását segítő megoldások, okos közlekedési eszközök menedzsmentje és biztonságtechnikai megoldások is szerepeltek a technológia jelenlegi felhasználási területei között.

Százmilliárd összekapcsolt eszköz évente
A mobilhálózatok minden IoT alkalmazást lefednek, a passzív IoT technológia pedig az eddiginél lényegesen több eszköz összekapcsolását teszi majd lehetővé. A technológiával a mobilkapcsolatok kiterjeszthetők az ultra-alacsony sebességű passzív megoldásokra is. A passzív IoT címkék adatokat továbbítanak, használhatók helymeghatározásra és hőmérséklet-érzékelésre. Az ilyen címkéket széles körben alkalmazzák, például raktári tételek automatizált nyilvántartására, mezőgazdasági és állattenyésztési fejlesztésekre, és személyes tárgyak helymeghatározására. Jelenleg évente több mint 30 milliárd passzív IoT címkét (RFID technológiára épülve) használnak, de ahogy egyre több iparág digitalizálódik, várhatóan az évente használt passzív IoT címkék száma eléri a 100 milliárdot. Mivel a passzív IoT a Huawei tesztjei alapján támogatja akár a 235 méteres hatótávolságot is, ideális olyan alkalmazásokhoz is, mint az árucikkek követése, az készletellenőrzés, vagy az állatállomány-menedzsment és a gyártás.

A Huawei szerint az országok világszerte a digitális gazdaságuk fejlesztésére fordítják figyelmüket a gazdasági visszaesés fő ellenszereként. 2027-re a növekvő digitális gazdaság trillió dolláros piacokat nyit meg a vállalat számára. A Világgazdasági Fórum szerint az iparágak digitális átalakulása százezer milliárd dollár értéket teremthet a következő évtizedben.

Egyelőre az 5.5G jelenti a jövőt
A vállalat a növekvő felhasználói igények teljesítését az 5G továbbfejlesztésében, és az 5.5G-re való átállásban látja, amely mérföldkő kulcsfontosságú lesz a 6G hálózatokhoz vezető úton:

„Az 5G infrastruktúra már most is képes akár 10 vagy 100 gigabites kapcsolatok biztosítására, ami számos lehetőséget kínál, beleértve a virtuális és kiterjesztett valóságot, az intelligens közlekedési rendszereket, valamint az ipari automatizálás kiterjesztését – mondta el Bóday Tamás, a Huawei Technologies integrált megoldásokért felelős igazgatója. – Az 5G-ről 5.5G-re átállás középtávon különösen fontossá válik: az új technológiák és a kapcsolódó szolgáltatások révén az elérhető sebesség és lefedettség növekedésével nemcsak az alkalmazási területek bővülnek, hanem egyúttal energiatakarékosabb és költséghatékonyabb, azaz fenntarthatóbb hálózati infrastruktúrák, megoldások építhetők ki.

Az 5.5G technológián alapuló fejlesztések kiemelkedő jellemzője a hatékony energiafelhasználás. A bázisállomások alacsonyabb átviteli teljesítményt igényelnek, ami akár 30 százalék energiamegtakarítást is jelenthet. Emellett az 5.5G mesterséges intelligencia alapú megoldásokat is alkalmaz, amelynek köszönhetően tovább optimalizálható az energiafogyasztás. Ez különösen fontos a mobilhálózatok működtetése során jelentkező magas energiafelhasználás miatt, és hosszú távon előnyös mind az üzemeltetők, mind a környezet számára.

2030-ra 950 milliárd dolláros hasznot hoz az 5G technológia
A mobilszolgáltatókat tömörítő és azok érdekeit képviselő egyesület, a GSM Association (GSMA) vezetésével 2023 februárjában a barcelonai Mobil Világkongresszuson a szervezet iparági partnerei megalapították az 5.5G közösséget, ezzel tovább gyorsítva az átmenetet az 5.5G-re. A GSMA Intelligence által publikált 2023-as Mobile Economy jelentés szerint 2030-ra az 5G, valamint kiterjesztése, az 5.5G technológia több mint 15 százalékát adja majd a mobil iparágnak, és mintegy 960 milliárd dolláros hasznot hoz a globális gazdaság számára.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!