Satoshi egy alulról építkező pénzügyi forradalmat indított el

Satoshi egy alulról építkező pénzügyi forradalmat indított el
A kripto közésségnek ugyanúgy tagja a nyakkendős üzletember vagy a belvárosi taxisofőr, a kapucnis programozó, a fejkendős vidéki nagymama vagy a gördeszkás tinédzser - hangzott el a világ első Satoshi Nakamoto tiszteletére állított szobor avatóján a Graphisoft parkban.

A világon elsőként Magyarországon emeltek szobrot a Bitcoin alapítójának, Satoshi Nakamotónak, amivel a magyar közösség történelmet írt. A bronz és alumínium ötvözet mellszobrot Gergely Réka és Gilly Tamás készítette, amely egy teljesen kivehetetlen kapucnis emberi arcot ábrázol. Az arc felületét tükörsimára políroztak, hogy aki belenéz, annak a saját arcképe köszönjön rá vissza, mellyel azt szeretnék üzenni, hogy bárki lehet Satoshi, mindannyian Satoshik vagyunk.

A mai napig rejtély, ki programozta le a világ első, működő blockchain-rendszerét, a Bitcoint. A Satoshi Nakamoto álnév mögött feltehetően egy programozó, de valószínűbb, hogy programozók egy csoportja rejtőzik. A Bitcoin pályája 2008-ban annyival indult, hogy Satoshi Nakamoto névvel kikerült egy dolgozat a netre: Bitcoin: egy felhasználók közti elektronikus pénzrendszer. A dolog háttere a mai napig ismeretlen.

A szoboravató ünnepségen többszázan vettek részt, és bár könnyen lehet, hogy egy részük hatalmas vagyonnal rendelkezik, mégsem tűnik ki senki a közösségből.

A szobor ötlete egyébként közel egy éve Györfi András IT-vállalkozó fejéből pattant ki, aki többek között a Kripto Akadémia portál szerkesztőjeként a hazai kriptózás és blokkláncoktatás egyik zászlóvivője. A megnyitóbeszédében felhívta a figyelmet a Graphisoft park területén elhelyezkedő installációra, amit maga Rubik Ernő, a bűvös kocka tervezője tervezett, Steve Jobs, az Apple társalapítójára és Rácz László legendás tanár szobrára is, aki Nobel díjas diákok egész sorát adta a világnak. "Ezek az emberek mind különböztek származásban, örökségben és vallásban, különbözött az életútjuk, másképp tekintettek a világra, más vágyaik, álmaik és céljaik voltak, másképp gondolkodtak, más-más területeken értek el sikereket, egy valamiben azonban egyeztek: mindannyian hitték, hogy a világ lehet más, jobb, mint amilyennek megismerték, elhitték, hogy érdemes dolgozni, küzdeni, akár az életük árán is, és hogy jobbá tehetik sokak életét. Elhitték, hogy érdemes szokatlan, a hétköznapokban nem, vagy nem azonnal hasznos dolgokkal foglalkozni. Ezek az emberek az én szememben hősök, ebbe a sorba tökéletesen illeszkedik a Bitcoin alkotója, Satoshi Nakamoto" - mondta. Hiszen bárki volt is az ismeretlen fejlesztő, amit alkotott, az érték, legfőképp a Bitcoin mögött álló technológia, a blokklánc érték.

Debreczeni Barnabás, Magyarország első kriptopénz-váltójának és az első bitcoin ATM-jének üzembe helyezője, sőt, mint az eseményen kiderült, a világ első Ethereum-blokkját is ő bányászta ki amivel az iparág egyik legnagyobb legendáját, az Ethereum-alapító Vitalik Buterint is megelőzte elmondta: Satoshi Nakamoto létrehozott egy szabad, független pénzt, ami visszaadja az emberek kezébe a pénzügyi szuverenitást. Találmányának publikálásának első 12 évében azonban sokak számára a Bitcoin nem ezt az eszmét jelentette, hanem a spekulációt és a gyors meggazdagodás ígéretét. Nem csoda, hogy sokan azt gondolták, nem több, mint egy szerencsejáték. Pedig a beépített spekukációs ösztönzés valójában nem más, mint a világ legzseniálisabb marketingfogása, ami emberek százmillióihoz juttatta el a kriptoeszközöket, és ezáltal az eszmét is, amelynek szellemében létrehozásra került.

Satoshi a Bitcoinnal egy alulról építkező pénzügyi forradalmat indított el, egy új, párhuzamos gazdaságot, amely transzparens és fer - mondta, majd kifejtette: "Transzparens, hiszen nyílt forráskodú program alapján fut, amelyet bárki bármikor auditálhat és egyértelműen láthatja belőle, hogy mikor mi fog történni. Pontosan meg lehet mondani, hogy hány bitcoin lesz forgalomban 2032 augusztus elsején, szemben a forinttal vagy az euróval, amelynek a kibocsátását és forgalomban levő mennyiségét egy szűk, elit társaság kontrollál zárt ajtók mögött. Ez az új párhuzamos gazdaság fer, hiszen a kelet-európai tinédzser ugyanazon programkód és játékszabályok szerint vehet benne részt, mint El Salvador jegybankja. Épp emiatt az átlátható és fer működés miatt bízik meg benne és használja a kriptoeszközöket napi szinten több tízmilló ember világszerte."

Kifejtette, hogy míg hagyományos pénzek legitimációját erőszakkal kényszerítik ki, a kriptoeszközök békés forradalmat hirdetnek, hiszen önkéntes pénzek, amit szabad emberek szabad elhatározásukból hoznak létre, használnak és vállalják annak következményeit. Ez mára már több ezer milliárd eurós iparág, ami elkötelezett, tőkeerős és hatalmas embertömegből álló közösségre épít. Ennek a közösségnek ma már ugyanúgy tagja a nyakkendős üzletember vagy a belvárosi taxisofőr, a kapucnis programozó, a fejkendős vidéki nagymama vagy a gördeszkás tinédzser.

Elmondta, hogy az elmúlt 12 évben a kriptopiac bődületes növekedési ciklusaiban három válságot is átélt bármiféle mentőcsomag vagy befektetői védelem nélkül. Miközben kritikusai 429-szer temették már el a Bitcoint, ez a közösség megtanult önállóan digitális gazdaságot építeni állami segítség és védelem nélkül átvészelni az árfolyamzuhanásokat, és megtanult felelősséget vállalni a pénzügyi döntéseiért. Vagyis kimondhatjuk, hogy a kriptovalutákat használó közösség megtanulta a pénzügyeit állami atyáskodás nélkül intézni. Sok száz évbe telt az államot az egyháztól különválasztani és nem is sikerült még mindenhol. Satoshi ajándéka számunkra az, hogy elindította az állam és a pénz különválasztásának folyamatát. "Azért állítottuk ezt a szobrot, hogy emlékeztessen mindannyiunkat: szabad bátornak lenni, nagyot álmodni, az adott dolgokat megkérdőjelezni, újra feltalálni és jobbá tenni, mint amilyennek eddig ismertük. Legyetek továbbra is bátrak és higgyetek abban, amiért elkezdtük együtt ezt az új világot építeni: a történelem igazolni fogja, hogy megérte hinnünk Satoshi álmában.

A Blockchain Magyarország Egyesület elnöke, Kalocsai Kornél kiemelte, Satoshi nem csak a Bitcoin által alkotott maradandót, hanem elindította az útján a blokklánc technológiát.

Sokan úgy emlegetik ezt a technológiát, ami olyan nagyságrendű változást hoz a világba, amilyent az internet is hozott annak idején. "Egy szobor avatása mindig jó lehetőség arra, hogy megálljunk és megnézzük, hol is tartunk, jelen esetben a technológia alkalmazásában. Arra kell rájönnünk, hogy olyan radikális megoldások jelentek meg az elmúlt 10 év alatt, amelyek teljesen új perspektívákat jelöltek ki a világgazdaság működésében" - mondta, majd felsorolta a blokklánc-technológia előnyeit:

  • Hiteles módon tudjuk nyomon követni a mezőgazdasági termékeket a földektől a boltokig
  • Digitális művészeti alkotások tulajdonjogát tudjuk rögzíteni és azok adás-vételét biztonságossá tenni.
  • Pénz tudunk keresni online játékok játszásával
  • Bankok nélkül online módon tudunk hitelt felvenni
  • Digitális személyigazolványt tudunk a telefonunkon tárolni
  • Bankok nélkül tudunk elektronikusan pénzt tárolni és küldeni egymásnak, ami előrevetíti, hogy a decentralizált pénzügyek elnyerésével átalakulnak a pénzügyi szolgáltatások is.

Kalocsai szerint ha megbízható módon elindul a blokkláncok közötti kommunikáció, akkor meg tud valósulni az értékek internete, azaz egy olyan digitális tér, ahol közreműködők nélkül is tudunk különböző értéktárgyakat adni-venni. "Én abban hiszek, hogy a blokklánc technológiára épülő szolgáltatások illeszkedjenek a jogszabályok keretrendszerébe, és ezáltal megszűnjenek a blokklánccal és a kriptopénzekkel kapcsolatos negatív megbélyegzések. Például legyen benne a jogirendben az okoszserződések vagy a tokenek fogalma, legyen jogilag is hiteles a blokkláncon tárolt adat, ha már a piac így is kezeli. Az idén sikerült elérnünk, hogy egy ilyen alapkérdés bekerült a magyar jogrendbe, és sikerült elérnünk azt is, hogy a magyar kriptojövedelmek adója csökkenjen és átlátható legyen annak adózása. Sokat lehet vitatkozni, hogy van-e az államnak szerepe ebben az ökoszisztémában, még a csapaton belül is eltérően gondolkodunk. A nézetkülönbségek ellenére is egy csapat vagyunk, mivel mindannyian tudjuk, hogy a világgazdaság működését alapjaiban megváltoztató jelenség kapujában állunk."

A blokklánc nem csak egy technológia, hanem egy közösség is, akik hisznek az átlátható és hiteles működésben, akik számára fontos a bizalom és akik mindig nyitottak az új megoldásokra. Kalocsai szerint ha tudatosan figyelünk a fejlődés irányára, akkor nem csak sodródni fogunk az árral, hanem annak aktív részesei és befolyásolói is tudunk lenni. "Mindannyian tudunk tenni a közös jövőnkért, mi mindannyian Satoshik vagyunk" - zárta a beszédét.

Fotók: Sántha Dénes

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Szilágyi Katalin

Szilágyi Katalin a digitalhungary.hu főszerkesztője és újságírója. Tudomány, technológia, startup, kultúra, média és marketing területeken készít interjúkat. A havonta megjelenő Business Class …