Részvények, alapok és technológia – így fektetnek be a magyarok

Részvények, alapok és technológia – így fektetnek be a magyarok
Miközben részvényekből az európai átlagnál kevesebbet tartanak a Lightyear magyarországi ügyfelei, a tőzsdén kereskedett befektetési alapok (ETF-ek) vásárlásában aktívabbak azoknál – derül ki az egyszerű, alacsony költségű befektetési lehetőségeket kínáló pénzügyi startup friss statisztikáiból. Ezekből az is kiolvasható, hogy – szintén a többi európai országgal összehasonlítva – a magyarok egyre többet fektetnek be az amerikai technológiai szektorba.

Miközben a fintech cég európai ügyfeleinek 29 százaléka részesíti előnyben a részvényeket, ez Magyarországon csak minden ötödikre (20 százalék) áll meg. Nálunk ugyanis az ETF-ek számítanak a legkedveltebb befektetési formának a Lightyear-ügyfelek körében: a kategória 19,88 százalékos részarányával viszi a prímet, szemben a 13,5 százalékos európai átlaggal.

A magyar befektetők számára a pénzpiaci alapok (Money MarketFunds, MMF) is kiváló lehetőséget kínálnak, a Lightyear ugyanis dollár (USD) esetében 5,51, eurónál (EUR) 4,02, brit fontnál (GBP) pedig 5,36 százalékos kamatot biztosít.

Az év elején elindított tbsz-megoldás, mely az első olyan a piacon, amely valóban ingyenes, nem kapcsolódik hozzá se számlanyitási és -vezetési, sem pedig visszaváltási díj, jelentős népszerűségre tette szert Magyarországon: márciusra már a pénzügyi startup minden harmadik ügyfele rendelkezett tartós befektetési számlával. A felhasználók portfoliójának 45,8 százalékát az ETF-ek teszik ki, megelőzve a részvénybefektetéseket, mellyel a Lightyear felhasználók 28,8 százaléka rendelkezik.

Mint a klasszikus, mind a tbsz esetében a technológia szektor viszi a prímet. A legnépszerűbb ETF-ek és részvények az Nvidia, Apple, Tesla, VUAA (Vanguard S&P 500), VWCE (Vanguard FTSE All-World) és a CSPX (iShares Core S&P 500). „A magyarok – a többi európai országgal összevetésben – egyre többet fektetnek be az Egyesült Államok technológiai szektorába" – rögzíti Somogyi Flóra, a Lightyear kutatási részlegének vezetője, aki azt is hozzáteszi: a kezelt vagyont tavaly havi szinten közel 20 százalékkal bővíteni képes Lightyear egyik ledinamikusabban fejlődő piaca éppen a magyar.

A kutatási részleg vezetője komoly mérföldkőnek tartja, hogy a magyar ügyfeleknek a tbsz is lehetőséget ad arra, hogy a globális piacokon fektessék be megtakarításaikat. Ehhez a Lightyear több mint 3500 részvényt és ETF-et, a BlackRock pénzpiaci alapjait, valamint az aranyat tartalmazó termékpalettájáról választhatják ki a számukra optimálisat.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!