Rekordbírságot kapott az Amazon

Rekordbírságot kapott az Amazon
GDPR törvények megsértése miatt szabott ki rekord összegű bírságot a luxemburgi adatvédelmi hatóság az Amazonnal szemben.

Korábban a Google kapcsán olvashattunk arról, hogy a francia adatvédelmi hatóság 17 milliárd forintos büntetést szabott ki a vállalatra, mivel a vádak szerint a cég engedély nélkül gyűjtött adatokat a felhasználókról. Bár az összeg kétségkívül jelentős, szint eltörpül az luxemburgi adatvédelmi hatóság Amazonra kiszabott bírsága mellett.

Az amazon elleni pert még 2018 indította egy bizonyos francia La Quadrature du Net jogvédő szervezet azzal vádolva a techóriást, hogy feldolgozta a felhasználók személyes adatait és illetéktelen kezekbe adta ki azokat. A cég pénteken jelentette be, hogy az adatvédelmi hatóság rekord összegű, 746 millió eurós, azaz körülbelül 266,4 milliárd forintos büntetést szabott ki rájuk a GDPR megsértése miatt – foglalja össze a történteket a hvg.hu.

Az Amazon jelezte, hogy az ítéletet nem fogadja el és fellebbezni fognak a döntés ellen. Hozzáteszik, nem történt adatvédelmi incidens, egy felhasználó adatai sem kerültek illetéktelen kezekbe.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!