Pesszimisták a magyar kkv-k, nehéz évre számítanak

Pesszimisták a magyar kkv-k, nehéz évre számítanak
Úgy tűnik, hogy a hazai kis- és középvállalkozások a Nemzetközi Valutaalap előrejelzéséhez igazítják hangulatukat. Az IMF szerint sokak számára hozhat recessziót 2023, ennek megfelelően bár korrigált a magyar kkv-k bizalmi indexe, de továbbra is negatív tartományban maradt.

Negatív hangulatban vágnak neki 2023-nak a cégek, habár az előző negyedévi visszaesés nem folytatódott. A magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások következő egy évre vonatkozó várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index az utolsó negyedévben −14-ről −7 pontra korrigált, ám továbbra is a negatív tartományban maradt. Így elmondható, hogy

A HAZAI KKV-K HANGULATA EGYBECSENG AZ IMF LEGFRISSEBB ELŐREJELZÉSÉVEL, AMELY SZERINT 2023 A LASSULÁS ÉVE LEHET, ÉS SOKAK SZÁMÁRA HOZHAT RECESSZIÓT.

„Általában megfigyelhető, hogy egy nagyobb visszaesést követően a borúlátó hangulat kissé enyhül. Most is ez történt, de ennek ellenére is pesszimistán tekintenek 2023-ra a vállalkozások, hiszen utoljára hat évvel ezelőtt fordult elő, hogy két egymást követő negyedévben is negatív értéket vett fel a mutató. A mostani elmozdulás hátterében az áll, hogy valamelyest kedvezőbben látják a munkaerő, a gazdaságpolitika és a közterhek új évi alakulását a cégvezetők” – idézte a közlemény Rammacher Zoltánt, a K&H kkv-marketing és -értékesítéstámogatás vezetőjét.

Csak az agrárcégek optimisták

A kutatásban a várakozások egyik árbevétel-kategóriában és szektorban sem süllyedtek tovább.

 

A cikk teljes tartalma az index.hu oldalon érhető el.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!Címkék: kkv, gazdaság