Olcsóbb és használt ingatlant vásárolnak a fiatalok

Olcsóbb és használt ingatlant vásárolnak a fiatalok
Az országos átlagárnál húsz százalékkal olcsóbb használt ház a favorit az ingatlanpiacon jelen lévő legfiatalabb korosztály körében, derült ki az Otthon Centrum értékesítési adataiból.

Az ingatlanpiacon továbbra is minden generáció aktív, ugyanakkor a korosztályok közötti preferenciák elkülönülnek egymástól, állapították meg az Otthon Centrum (OC) elemzői az előző fél év adatait feldolgozó összegzésükben, amely a vevőprofil mintázatában kiemelten fókuszált a 30 évnél fiatalabb korosztály vásárlási szokásaira. Az összegzés szerint a hálózat közreműködésével vásárolt ingatlanok országos átlagértéke 42,3 millió forint volt. A vevők kétharmada készpénzzel fizetett, a legtöbben a külső pesti kerületekben lévő használt házakra voksoltak.

A 30 évnél fiatalabbak azonban az országos átlagnál kevesebb pénzből gazdálkodnak, a korosztály által vásárolt ingatlanok értéke 20 százalékkal alacsonyabb, 33,9 millió forint volt 2023 II. felében. Ez az érték jelentősen elmarad az idősebb generáció átlagától. A szűkösebb anyagi lehetőségekből fakadóan a fiataloknál a legalacsonyabb a készpénz aránya, és közülük igényelnek a legtöbben hitelt. Ugyanakkor az is kiderült, nem a harminc év alattiak élnek a legnagyobb arányban az állami támogatásokkal, mivel ezek házassághoz kötöttek, ami ebben az életszakaszban még sokaknak nem aktuális. A 30 évnél fiatalabbak 39,3 százaléka – feltételezhetően szülői, rokoni segítséggel – képes tisztán készpénzből vásárolni. Piaci alapú hitellel 33,1 százalék él, míg a generáció tagjai közül 27,7 százalék igényel állami támogatást a lakásvásárláshoz, amelyet a legtöbb esetben piaci alapú hitellel is ki kell egészíteni.

Anyagi okok miatt a húszas korosztály tagjai közül kevesen tudnak a nagyvárosokban ingatlant vásárolni, hiszen átlagosan 33,9 millió forintot képesek erre fordítani, miközben a budai ingatlanok átlagértéke 69 millió, a belvárosiaké 54,5 millió forint, de még a régióközpontokban is ennél magasabb összeg, 37,2 millió forint a középérték. Ezt támasztják alá az OC számai is, a generáció tagjai jellemzően a külső pesti kerületekben és az agglomerációban (17,7 százalék), illetve a városok közelében lévő községekben (18,1 százalék) vásároltak ingatlant. Legkevesebben pedig ott, ahol a legdrágább az ingatlan átlagértéke, így arányuk a budai kerületekben a legalacsonyabb (6 százalék), amit épphogy megelőznek a régióközpontok (6,8), és a belváros (11,6 százalék) is jelentősen elmarad a külső kerületek és az agglomeráció értékétől.

A 30 évnél fiatalabb korosztályban továbbra is a használt ház a favorit, a vásárlók 45,8 százaléka döntött ilyen ingatlantípus mellett; sokan kényszerből, de körükben jelentős hányadot képviselnek azok is, akik egyetemi tanulmányaik után családot alapítanak és élnek az állami támogatásokkal. Használt lakást a generáció 30,5, panelt 16,1, új építésű lakást csak 7,6 százaléka engedhetett meg magának. A legutóbbi fél évben vásárlók között a nemek aránya a fiatalok között 53-47 százalék a férfiak javára.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!