Nyugat-balkáni telco infrastruktúra projektbe fektet a PortfoLion

Nyugat-balkáni telco infrastruktúra projektbe fektet a PortfoLion
A Telekom Szerbia mintegy 1800 telekommunikációs tornyának megvásárlásával új régiós szolgáltatót hoz létre egy nemzetközi befektetői konzorcium. A tranzakcióban részt vesz az OTP Csoporthoz tartozó PortfoLion Capital Partners, amely ezzel első digitális infrastruktúra befektetését zárja, ez egyben a tőkealapkezelő első projektje a nyugat-balkáni régióban.

Az adótornyok üzemeltetése és fejlesztése rendkívül forrásigényes, közben nem tartozik a telekommunikációs cégek alaptevékenységébe. Ezért vált népszerű stratégiává a digitális infrastuktúra független entitásként kezelése és kiszervezése. Ez a folyamat a tengerentúlon és több európai országban végbement, köztük Magyarországon, 2019-ben a Vodafone, 2020-ban a Telenor is végrehajtotta ezt az átszervezést.

A nyugat-balkáni régióban egy nemzetközi konzorcium részvételével megy végbe a változás. A konzorciumot a nem rég a General Atlantic által felvásárolt, infrastruktúra befektetésekre szakosodott tőkealapkezelő, az Actis vezeti és olyan globális szereplők vesznek részt benne, mint az EBRD (Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank), a Silk Road Fund és a Blue Sea Capital a Világbank Csoporthoz tartozó IFC (International Finance Corporation).

A Kelet-Közép Európai és a Nyugat-Balkán régió toronypiacának jelentős növekedése várható a következő években, amelyet a mobiladat-forgalom exponenciális növekedése, az új technológiák, mint a 5G és a 6G bevezetése, valamint a mobil kapacitás és lefedettség megváltozó követelményei hajtanak. A független toronyvállalatok jelentős szerepet játszanak a folyamatosan növekvő adatforgalmi igények kielégítésében és az általános gazdasági fejlődésben, azáltal, hogy hatékonyan működtetik, fejlesztik, bővítik és megosztják a digitális infrastruktúrát.

A Telekom Szerbia több mint 1800 tornyának független cégbe szervezésével és értékesítésével egy új szolgáltató jön létre, amely Szerbiában ezer, Bosznia-Hercegovinában körülbelül 700, Montenegróban körülbelül 100 torony üzemeltetéséért és a hálózat továbbfejlesztéséért lesz felelős.

A tranzakciót magyar részről a PortfoLion magántőke-ágazata hajtotta végre, Nieder Jenő vezérigazgató-helyettes és Mitar Damjanovic, a PortfoLion belgrádi partnere vezetésével. “Az erős makrogazdasági fundamentumok és az EU konvergencia miatt a Balkán lehet a következő évek egyik legizgalmasabb célpontja az európai magántőke befektetések számára. Helyismerettel rendelkező szereplőként szeretnénk felhasználni a tapasztalatunkat, hogy támogassuk ennek a régiónak a további fejlődését” - emelte ki Nieder Jenő.

 

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!