Növekszik a fiatalok bankkártyás fizetési szokása

Növekszik a fiatalok bankkártyás fizetési szokása
A fiatalok körében egyre népszerűbb a bankolás, a K&H-nál a 6-26 évesek számára elérhető ifjúsági bankszámlák száma a múlt év végére átlépte a 60 ezret, ami az egy évvel korábbihoz képest 13 százalékos emelkedést jelent – közölte a pénzintézet. A fiatalok számláihoz köthető kártyás tranzakciók száma meghaladta a 10 milliót, ami 86 százalékos éves növekedésnek felel meg.

A fiatalok egyre nagyobb számban lépnek a pénzügyi önállósodás útjára, vagyis nyitnak saját bankszámlát. – közölte a K&H.

Felkészülési időszak

A pénzintézet a múlt év végén több mint 60 ezer ifjúsági számlát kezelt, szemben az egy évvel korábbi alig több mint 53 ezerrel, illetve a 2020 végi majdnem 38 ezerrel. Ez éves összevetésben 13 százalékos, kétéves távlatban 59 százalékos emelkedésnek felel meg. "A számlanyitás több szempontból is szintlépést jelent az érintettek számára: egyrészt azoknak, akiknek korábban nem volt semmilyen banki kapcsolata, másrészt azoknak, akiknek számlájuk ugyan nem volt, de a szülők bankszámlájához kötött társbankkártyával rendelkeztek. A saját számla és kártya fontos lépés a pénzügyi önállóság, egyben a pénzügyi tudatosság útján" - mondta Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője.

Sokan kártyáznak

Az ifjúsági bankszámlák számának növekedéséhez képest jóval nagyobb mértékben nőtt a számlákhoz kapcsolódó bankkártyás tranzakciók száma. A múlt év során a fiatalok 10,8 millió alkalommal használták a kártyájukat, míg 2021-ben 5,8 milliószor tették ugyanezt, 2020-ban pedig csak 2,1 milliószor. Vagyis az egy évvel korábbihoz képest 86 százalékkal többször vásároltak így, a tavalyelőtti szinthez képest pedig 409 százalékos a növekedés.

Összességében a K&H-s adatokból az látszik, hogy egyre több fiatal szeretné maga intézni a pénzügyeit bankszámlán keresztül, a vásárlásoknál pedig nagyon népszerű a kártyás fizetés, amely történhet érintésmentes fizikai kártyával, valamint okoseszközbe tett digitális bankkártyával is.

K&H ifjúsági index

A 19-29 éves fiatalok elégedettségét és jövőbeli várakozásait – többek között a lakhatással, munkával, előre lépési lehetőségekkel, oktatással, egészséggel, családdal kapcsolatban – vizsgálja a K&H ifjúsági index, amely 2022 harmadik negyedévében +10 ponton állt. A kutatásban 300 fiatal vett részt, az adatfelvétel 2022. augusztus 29 – szeptember 1. között történt.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!