Munkahelyeink.hu: fluktuációs trendek és válaszstratégiák a munkaerőpiacon a generációs különbségek fényében

Munkahelyeink.hu: fluktuációs trendek és válaszstratégiák a munkaerőpiacon a generációs különbségek fényében
Miközben a legfrissebb nemzetközi kutatások szerint az alkalmazottak elkötelezettségi szintje szerte a világon rendkívül alacsony, a generációs különbségek jelentősége is egyre nyilvánvalóbbá válik a munka világában. A Munkahelyeink.hu összegyűjtötte, hogy a korosztályok értékrendje közötti eltérések fényében mit tehetnek a HR szakemberek az alkalmazottak hatékonyabb bevonzásának és megtartásának előmozdítása érdekében.

Mind a globális, mind a magyar munkaerőpiac jelenleg komplex kihívásokkal néz szembe az alkalmazottak bevonzása és megtartása terén. A Gallup[1] idei jelentése szerint Európában csupán a munkaerő 13% elkötelezett, 72% csak annyit dolgozik, amennyit feltétlenül szükséges, 15% nyíltan vállalja elégedetlenségét és 34% aktívan keres új munkahelyet. Eközben egyre nyilvánvalóbbá válik a generációs különbségek hatása a vállalatok megtartási képességére, a különböző korosztályok közötti értékek és attitűdök ugyanis jelentősen befolyásolják az egyének munkához, kommunikációhoz, technológiához és a szervezeti kultúrához való viszonyulását.

A munkahelyi generációs különbségek megértése

A generációs különbségek, különösen a Baby Boomers, az X-generáció, a Y-generáció (millenniumiak) és a Z-generáció között, különböző életeseményekből, társadalmi változásokból és technológiai fejlődésből erednek. Ezek az eltérések jelentősen formálják a munkával kapcsolatos perspektívákat, eltérő elvárásokat teremtve a munkahelyi elégedettség, a munka-magánélet egyensúlya, a karrierfejlődés és a munkahelyi dinamika terén.

A generációs különbségek és a munkaerő megtartás kapcsolata

A generációs különbségek hatása az alkalmazottak megtartására alapvető fontosságú. Például a millenniumiak és a Z-generáció gyakran prioritásként kezelik a rugalmasságot, a valódi értéket képviselő munkát és a növekedési, előre lepési lehetőségeket. Ezzel szemben az idősebb generációk gyakran a stabilitást, a hűséget, a hierarchikus munkahelyi struktúrát részesítik előnyben. Ha ezek az elvárások összeütközésbe kerülnek egy szervezet gyakorlatával, növekedhet a fluktuációs arány.

A magyar munkáltatók lehetőségei ezen kihívások kezelésére

Az eltérő generációs megközelítések és jól elkülöníthető igények a munkáltatók számára különböző stratégiák alkalmazását teszik szükségessé. Az alkalmazottak bevonzásának és megtartásának előmozdítása érdekében a vállalatok az alábbi területeken vezethetnek be új gyakorlatokat:

 

  1. Rugalmas munkaformák: A millenniumiak és a Z-generáció munka-magánélet egyensúly iránti igényeinek kielégítése a rugalmas munkaidő vagy a távmunka lehetőségeinek megteremtésével.
  2. Szakmai fejlődés: Folyamatos tanulási lehetőségek és karrierutak biztosítása a fiatalabb generációk elkötelezéséhez és a tapasztalt alkalmazottak megtartásához.
  3. Technológiai integráció: Munkahelyi technológia frissítése és technológia-barát környezet kialakítása a generációs szakadékok áthidalására és a termelékenység növelésére.
  4. Sokszínűséget és inkluzivitást célzó kezdeményezések: Inkluzív munkahelyi kultúra kialakítása, amely értékeli a különböző generációkból származó munkatársak eltérő perspektíváit.

 

„A generációs különbségek kezelése a nemzetközi trendeknek megfelelően a magyar munkaerőpiacon is újszerű megközelítést igényel. A toborzási és megtartási stratégiákat mindenek előtt a sokféleség elfogadásával az egyes generációk egyedi preferenciáinak megfelelően kell testreszabni. A Magyarországon is tapasztalható romló fluktuációs adatok fő oka, hogy évről évre csökken a potenciális munkaerő-tartalék, így egyre nehezebben találnak munkaerőt a cégek. Ebben a helyzetben még jobban felértékelődik az igények összehangolása, ezért javasoljuk a munkáltatóknak, hogy vizsgálják felül kapcsolódó gyakorlataikat és amennyiben szükséges, frissítsék azokat" - mondta Costin Tudor, a Munkahelyeink.hu vezérigazgatója.

Kulcsfontosságú ajánlások

 

  1. A személyre szabott elkötelezettségi stratégiák felülvizsgálata, szükség esetén frissítése: Az egyes generációk egyedi preferenciáinak és motivátorainak megértése, ezek mentén történő toborzási és megtartási stratégiák kialakítása.
  2. Hatékony kommunikáció: Átlátható kommunikációs csatornák bevezetése, amelyek alkalmazkodnak a különböző generációk különböző kommunikációs stílusaihoz, lehetővé téve az akadálytalan megértést minden alkalmazott között.
  3. Alkalmazkodó szervezeti kultúra: A multigenerációs csapatok harmonikus együttműködésének elősegítése érdekében olyan inkluzív vállalati kultúra kialakítása, amely tiszteletben tartja a különböző munkastílusokat, értékeket és nézőpontokat.
  4. Folyamatos alkalmazkodás: A HR szabályzatok és gyakorlatok rendszeres újragondolása és frissítése az átalakuló generációs igényekhez és piaci trendekhez.

 

 

[1] Forrás: State of the Global Workplace 2023

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!