Mi az az energiaszabályozás?

Mi az az energiaszabályozás?
Az energiafelhasználás szabályozása és optimalizálása kiemelten fontos minden vállalat életében, hiszen a fel nem használt energia megtakarításként jelenhet meg a hónap végén. Érdemes hát megvizsgálni, hogy hol növelhető az energetikai hatékonyság, és ehhez milyen korszerűsítések, illetve eszközök szükségesek, itt kerül képbe az energetikai audit szükségessége.(X)

Energetikai audit? Miért szükséges?

Hazánkban 2015. decembere óta az energiahatékonysági törvény előírása szerint minden nagyvállalat számára négyévente kötelező egy úgynevezett energetikai auditot elvégeztetni.

Milyen más esetben lehet még szükség az energetikai auditra? Abban az esetben például, ha egy vállalat energiahatékonysági korszerűsítést kíván véghez vinni, az előkészítéshez mindenképpen szüksége lesz rá. Energiahatékonyság növelésére fókuszáló pályázatok benyújtásakor szintén a benyújtandó dokumentumok között szerepel, így a pályázat sikeréhez elengedhetetlen az elvégzése.

Ennek az auditnak a célja az olyan energiafogyasztók támogatása, akik növelni kívánják energiahatékonyságukat, ezzel párhuzamban pedig csökkenteni energiafelhasználásukat. Energiamegtakarítási lehetőségeket három egymástól független témakörben kell bemutatni az auditot igénylőknek, mégpedig:

  • olyan alacsonyabb energiafogyasztást eredményező javaslatok, melyek jelentősebb ráfordítás nélkül megvalósíthatóak (energiatudatosság, szemléletváltásbeli változás)
  • fejlesztések, melyek megtérülése rövidtávú, és alacsony költségráfordítással valósíthatóak meg
  • hosszú távú befektetéssel és nagyobb beruházási költséget igénylő korszerűsítési előterjesztés

Integrált energetikai szolgáltatások

Bárminemű energiahatékonysági korszerűsítésbe is vágunk bele, minden vállalat esetében érdemes holisztikusan gondolkozni. Egy-egy rendszer – legyen az akár fűtés, klimatizálás, vagy éppen világítás – szorosan kapcsolódik egymáshoz, így amíg ezek közül az egyik kevésbé optimalizált, addig a többi sem képes a teljes potenciálját elérni. Integrált energetikai szolgáltatásokkal biztosítható a zavartalan energiaellátás, illetve a kiépített, vagy korszerűsített energetikai rendszerek optimális és zavartalan működése.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!