Mégsem működőképes a vulkánnal történő bitcoin bányászat?

Mégsem működőképes a vulkánnal történő bitcoin bányászat?
Egy Salvadorban élő ökológus megkérdőjelezte az ország azon tervét, hogy a bitcoin bányászata a vulkánokból származó geotermikus energiával történjen. A szakember úgy véli, hogy a geotermikus energia drágább, mint az olaj.

Ricardo Navvaro, egy Salvadorban élő ökológus megkérdőjelezte az ország azon döntését, hogy vulkánokból származó geotermikus energiával bányásszák a bitcoint, mivel a geotermikus energia drágább, mint az olaj - írja a bitcoinbazis.hu.

“A geotermikus energia még mindig többe kerül, mint az olaj, különben már többet használnánk belőle. A végén az fog történni, hogy csak még több olajat fogunk vásárolni” – jelentette ki Ricardo Navarro, aki a salvadori Center of Appropiate Technology intézetet vezeti.

Navarro megkérdőjelezte Bukele elnök azon döntését is, hogy a bitcoin-barát vulkánok közelében infrastruktúrát fejleszt. “Arról beszélni, hogy ezt a várost egy vulkán mellé építjük, olyan, mintha azt gondolnánk, hogy gazdagok vagyunk, mert egy bank mellett lakunk.”

Hozzátette, hogy a geotermikus energiához gőzre és talajvízre, vagyis olyan vízre van szükség, amelyet a föld alatt a talajban vagy a sziklák alatt tartanak. “De Salvadorban már most is gondjaink vannak azzal, hogy nincs elég víz” – tette hozzá Navarro.

Az ökológus szkepticizmusát Marit Brommer, a Nemzetközi Geotermikus Szövetség ügyvezető igazgatója is támogatta, aki szintén megkérdőjelezte az ország elnökének ígéreteit.

“Salvador geotermikus potenciáljáról ismert. De a következő hat hónapban bármit is ígér, az nem megvalósítható. Valószínűleg legalább két-három évbe, de inkább hosszabb időbe telne, mire bármilyen villamosenergiát lehetne így termelni.”

Bukele elnök először júniusban jelentette be a vulkánok bitcoin bányászatra való felhasználásának tervét. Akkor utasította a La Geo-t – egy állami tulajdonú villamosenergia-vállalatot -, hogy kínáljon a bitcoin bányászathoz létesítményeket, ahol a vulkánból származó nagyon olcsó, 100%-ban tiszta, 100%-ban megújuló energiát használhatják fel.

Októberben ez a folyamat meg is kezdődött, amint azt Bukele maga is bejelentette a Twitteren. Egy hónappal később az elnök közölte, hogy egy vulkánok által működtetett bitcoin várost tervez.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: bitcoin, El Salvador