Megduplázza a Bitcoin árfolyamát az új ugprade?

Megduplázza a Bitcoin árfolyamát az új ugprade?
A Bitcoin blokkláncon az utolsó nagy upgradet 2017. nyarán implementálták. Erre a technológiai eseményre az árfolyam nagyon jól reagált, augusztus végéig a BTC ára majdnem 50%-ot emelkedett.

A Bitcoin hálózat most egy újabb nagy upgradere készül, ugyanis novemberben lesz esedékes a Taproot frissítés - írja a bitcoinbazis.hu. Azonban most sokkal kevesebb befektető és elemző számít olyan nagy mértékű árfolyam emelkedésre. Ugyanis a Bitcoin árfolyama már így is megduplázódott az év eleje óta, és pont múlt héten döntött újabb árfolyamcsúcsot 67 ezer dollárnál. Habár van még tér a további árfolyam emelkedésre, de ennek a fő katalizátora most valószínűleg nem a Taproot lesz.

A Taproot frissítés lényege

A Taproot frissítés élesítése november 16-ára van időzítve. Röviden összefoglalva a Taproot arra lett tervezve, hogy növelje a tranzakciókhoz kapcsolódó személyes adatok védelmét a hálózaton a “Schnorr aláírásnak” nevezett mechanizmus megvalósításával. Emellett az upgrade bevezeti az “egyszerűsített okosszerződések” alkalmazását is. Ezek olyan, a blokkláncon mentett programok, amik akkor futnak le, ha bizonyos feltételeknek megfelelnek a tranzakciók. Eddig ugyanis az okosszerződések a nagy blokklánc rivális, az Ethereum hálózaton voltak csak elérhetőek, és teremtették meg a decentralizált pénzügy (DeFi) térhódítását.

Mostani cikkünkben megpróbáljuk megválaszolni azt a kérdést is, hogy mik a fő különbségek a Bitcoin blokkláncon elvégzett frissítési eljárások és a versenytárs blokkláncokon elvégzett upgradekhez kapcsolódó eljárások között. A már említett Ethereum pont most nyáron, augusztusban zárta le a London hard forkot, amely fontos mérföldkő volt az Ethereum 2.0-hoz vezető úton.

Miért jó a Taproot a Bitcoinnak?

A Bitcoin támogatóinak véleménye, hogy a frissítések lassabb implementációja abból adódik, hogy a fejlesztők óvatosabbak és nagyon metodikusan kezelnek minden újítást. Ezzel biztosítják a fejlesztők, hogy elkerülnek minden olyan negatív dolgot, ami problémát okozna a blokklánc működésében.

Néhány elemző és szkeptikus véleményformáló viszont úgy látja, hogy ezzel a Bitcoin hálózat az adaptációs és skálázási képességét veszti el, és ez miatt a versenytárs blokklánc megoldások meg fogják előzni. Hiszen feltételezve a blokklánc iparág szuperszonikus fejlődési sebességét, végigcsinálni 4 évet úgy, hogy nem volt egy jelentős újítás a hálózaton, nagyon sok idő.

Adam Back, a Blockstream – az egyik legnagyobb Bitcoin fejlesztőcsoport vezetője elmondta, hogy annak ellenére, hogy nagyon lassan jönnek az új frissítések ki a Bitcoinhoz, attól még nagyon sok fejlesztő dolgozik a háttérben a hálózati javításokon és új funkciókon.A fejlesztők már 2018 óta készülnek a Taproot upgradere, azóta mióta a SegWit frissítés élesítésre került a blokkláncon.

“Az egy téves sztori, hogy a Bitcoin nem fejlődik gyorsan,” hívta fel a figyelmet Back. “Az emberek összekeverik a hosszú és szigorú minőségkontrollt a változás hiányával. Van egy nagy tervünk arra vonatkozóan, mit mikor akarunk megvalósítani, és egy részletes ütemtervünk is van erre.”

Back szerint az emberek türelmetlenek, mert évente csak párszor hallanak arról a sajtóban, hogy milyen változások lesznek a Bitcoin blokkláncon. “Ezzel szemben néhány versenytárs blokklánc havonta jelenteti meg a marketing szövegeket arról, hogy mi fog történni 5 év múlva,” zárta a mondandóját Back. A teljes cikk itt folytatódik.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!



Címkék: bitcoin, árfolyam