Már nem az Apple a világ legértékesebb vállalata

Már nem az Apple a világ legértékesebb vállalata
Az elsőséget a fosszilis energiahordozók piacának óriása, a Saudi Aramco vette át az olajárak emelkedése és a technológiai részvények nagy mértékű eladása miatt.

A gáz- és olajipari cég piaci kapitalizáció szerdán 2,426 billió dollár volt. Ez több mint 10 milliárddal több az Apple értékénél - írja a 24.hu.

A váltás a szélesebb világgazdasági trendek következménye. Az olajárak idén rekordot értek el az orosz-ukrán háború, valamint a közel-keleti instabilitás miatt. Eközben a technológiai részvények értéke zuhant a világjárvány okozta buborék kipukkanása után. Az elmúlt két évben a technológiai részvények megugrottak, a pandémia előtti időkhöz való visszatéréssel viszont a piac visszaesett.

Bár az Apple továbbra is erősödik, komoly nehézségeket okoz a cégnek Kína szigorú járványkezelése, ami ellátási problémákhoz vezet. A jelenlegi helyzet egyik nagy vesztese a Peloton, amely interaktív, edzéseket közvetítő szobakerékpárokat gyárt. A pandémia alatt a termek bezárása és az otthoni edzés előretörése kedvezően hatott a technológiai vállalatra, az elmúlt időszak azonban kifejezetten rosszul alakult.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!