Kriptoindexet indított egy magyar cég, amely a digitális pénzügyeket akarja egyszerűsíteni

Kriptoindexet indított egy magyar cég, amely a digitális pénzügyeket akarja egyszerűsíteni
BlockBen Index Token, vagyis BIT néven indított kriptoindexet egy magyar cég, az innovációs díjjal is kitüntetett BlockBen. A fintech cég olyan megoldásokat kínál, amelyek átláthatóbbá és egyszerűbbé teszik a digitális pénzügyeket, és megfelelnek a szabályozói elvárásoknak. Négy éve foglalkoznak blockchain alapú termékek fejlesztésével és virtuális eszközök kereskedelmével.

A BlockBen képviselői csütörtökön sajtótájékoztatón ismertették fejlesztésüket. Krocsek Attila, a BlockBen üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy az észtországi bejegyzésű cég 2018-ban alakult a cég, de már 2017-ben nekikezdtek a projekteknek.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a digitális eszközök piaca 8 év alatt nőtt 2000-szeresére. Ez is azt mutatja, hogy egyre nagyobb az érdeklődés a szektor iránt, amelyre a hagyományos pénzügyi piac szereplői is felfigyeltek, bár egyelőre még sokaknak ismeretlen terepnek számít. Míg a kriptovaluták teljes piaci kapitalizációja 2013-ban még alig érte el az 1 milliárd USA dollárt (USD), napjainkban mintegy 2000 milliárd USD-t ér. Ez azt jelenti, hogy a teljes piac 8 év alatt nagyjából 2000-szeres növekedést produkált. Magyarországon becslések szerint a kriptovalutákban tartott vagyon mértéke eléri a 300 milliárd forintot.

A legismertebb kriptovaluta a Bitcoin, ennek árfolyamában is jelentős az emelkedés világszerte. Míg 2010-ben még csupán 0,0008 USD-t ért, jelenleg az árfolyama 34 ezer USD felett jár.

A BIT termékcsalád többféle terméket tartalmaz. Az indexben a kockázat 20 eszköz között oszlik meg, és a blockchain technológia garantálja azt a biztonságot, amit korábban csak intézményi befektetők tudtak elérni. A BIT a BlockBenPay Wallet-nek köszönhetően biztonságosan tárolható, 30 millió dolláros értékhatárig biztosítva. Portfoliójuk 75 százalékát a világ legtöbbet érő kriptovalutái alkotják, 10-10 százalékát pedig a BlockBen saját fejlesztései, mint az auditált, arany alapú BNOX. További 5 százalékban kisebb értékű kriptovaluták kerülnek be az alapba. Ez utóbbiakat adatelemzés alapján, jelentős potenciáljuk miatt választják ki. Az eszközöket hetente értékeli újra a BlockBen.

A kriptopiac brutális növekedését mutatja az is, hogy már 200 millió feletti kriptotulajdonos van a világon. Vannak reálgazdasági megjelenései a kriptopiacnak, egyre elfogadottabbá válik, most már nagy cégek is elfogadják fizetőeszközként a Bitcoint, például a Coca-Cola, Microsoft, Starbucks is. Emellett a Goldman Sachs nemrég jelentette be, hogy a továbbiakban kriptovalutákra alapuló kereskedési lehetőségeket is kínál befektetőinek, például Bitcoin vagy Ethereum alapú konstrukciókat. Idén februárban pedig a Nasdaq is elindította Crypto Index-ét. Ez a legjelentősebb digitális eszközök pénzügyi teljesítményét mutatja, és 8 kriptovalutát tartalmaz.

Arra a felvetésre, hogy biztosan jó-e a kriptopiac hatalmas növekedése, elmondta, hogy a jegyzett tőzsdéknek sem érdekük, hogy kamuprojektek jelenjenek meg. Vannak félelmek azzal kapcsolatban, hogy a kriptopiac milyen hatást gyakorol a reálgazdaságra, de a világgazdasághoz viszonyítva az nagyon pici szegmenst képvisel.

Már Magyarországon is egyre nagyobb állami figyelmet kapnak a kriptovaluták, digitális eszközök és a kriptopiac megfelelő szabályozása, ami a BlockBen szerint a piac stabilitását növeli. Krocsek Attila hangsúlyozta, hogy ők az első pillanattól kezdve a szabályozottság mellett állnak, hiszen a cég hidat kíván alkotni a hagyományos pénzügyi és a kriptovilág között. Ezért amint az Európai Unióban lehetővé vált, egyből működési engedélyt kértek, amit meg is kaptak.

Azóta a szabályozás és a piac is sokat változott, a cégek döntő része kiesett: a korábbi körülbelül 3000-es szám most 300 körül jár. Ennek az az oka, hogy egyre nehezebb fogyasztóvédelmi és piacvédelmi feltételeknek kell megfelelni.

Krocsek Attila ismertette, hogy a szabályozottság mellett kiemelt céljuk volt, hogy hagyományos értékeket testesítsenek meg a kriptopiacon, ehhez pedig arany alapú kriptovalutát hoztak létre. Arany fedezettel rendelkező eszközüket Svájcban tárolják, és a legnagyobb finomítóktól vásárolják az aranyat. Rendszeresen auditáltatják az eszközök mögött lévő arany mennyiséget. Ez a hagyományos érték a tokenük mögött: 100 darab token mögött 1 gramm tiszta arany van.

Mindemellett a technológiára alapoznak, amibe rengeteg energiát és pénzt fektettek, és elmondásuk szerint nagyon komoly csapatot állítottak össze. A blockchain erősségeit és a szabályozottságot igyekeznek egybe gyúrni egy európai szabályozott környezetben.

Úgy látják, hogy a kormányok is egyre inkább elfogadják és szabályozzák ezt a piacot. Várhatóan 2024-re elkészül az EU-s kriptovaluta szabályozás, a MICA, amit mindenhol bevezetnek. Ez majd meghatározza a token-kibocsátáshoz, vagy befektetés-jellegű tevékenységhez szükséges működési engedélyeket. Ezzel lesz egy pénzügyi szolgáltatói alapja az EU-ban is, amely Krocsek Attila szerint felgyorsítja majd a nagy szereplők bejövetelét, és sokkal nagyobb piac lesz a jövőben. Várhatóan a szabályozottsággal és a megbízhatóság növekedésével olyanok is nyitnak a kriptopiac felé, akik korábban tartottak tőle.

Veszer Zoltán termékfejlesztési vezető, eBSO kifejtette, hogy a kriptopiac iszonyatosan gyorsan fejlődik. Területileg három nagy blokkot lehet megkülönböztetni: Észak-Amerikát, Kínát és Európát. Míg Kínában egyre szigorúbb álláspont alakul ki, Észak-Amerikában egyre szabályozottabb, az EU-ban pedig egyre nyitottabb.

A blockchain technológiáról Szabolcsi András informatikai igazgató elmesélte, hogy a 2008-as világválság és a Bitcoin megjelenésekor egy új gazdasági működési elképzelés formálódott azért, hogy központi szereplők nélkül utalhassanak pénzt az emberek. Érdekes módon így egy pénzügyi ötletből nőtt ki a technológia. Az volt a cél, hogy a Bitcoin biztonságos és teljesen független legyen mindenkitől.

Meglátása szerint ez az új gazdasági szemlélet azt próbálja megoldani matematikai szinten, hogy az emberek nagymértékben gondoskodjanak magukról. Az átlagember ugyanis szeretne önrendelkezni, biztonságot akar, és hogy senki ne tudjon belenyúlni a digitális pénztárcájába, a számlájába. A BlockBen ezt az önrendelkezést szeretné biztosítani egy szabályozott környezetben.

Arra a felvetésre, hogy az arany mögött több ezer éves tradíció van, de a kriptopiacnál mindössze évtizedes hagyományról lehet beszélni, Krocsek Attila azt felelte, hogy mindkettőnek megvan az értéke. Azt látja, hogy a Bitcoin és a kriptopiac értékét is a mögötte való hit, a bizalom adja meg. Ez a valutákra is nagyjából igaz, hiszen jogilag az mögött sem áll egy ország gazdasági teljesítménye.

A befektetők egy része idegenkedik a hagyományos piacoktól, de a kriptovalutákba hajlandóak pénzt tenni. Szabolcsi András szerint sokan a névtelenségbe burkolóznának, erre pedig alkalmas a kriptopiac. Ezt a szabályozásnak is tekintetbe kell vennie, de technológiailag is megoldható.

Most még a Bitcoin diktál a tőzsdén de Krocsek Attila szerint, ahogy nő a piac, úgy képződnek újabb nagy kriptovaluták. Míg a valutapiacon nagy az egymásra hatás, ott a dollár jelentősen befolyásolja a piac működését, itt kisebb. Egyre több szereplő lesz, és várhatóan csökken a Bitcoin dominanciája.

Szabolcsi András azt látja, hogy az ügyfelek önrendelkezést, biztonságot, egyszerűséget akarnak. A BlockBen Index Token lényege pedig az egyszerűség. Ráadásul a blockchain technológia fehérítheti a piacot, és a történelemben most először a szolgáltató és ügyfél viszonya majdnem mellérendelt állapotba kerül.

Veszer Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a félelmek ellenére a statisztikák azt mutatják, hogy elenyésző a tisztességtelen felhasználás a kriptovaluták esetében.

Arra a felvetésre, hogy a piac figyelembe veszi-e a környezetvédelmi szempontokat, közölte, hogy zöld bányászprojektek is megjelennek, olyanok, amelyek nem számítógép-kapacitásra épülnek. Ezek működését más logikára építik: kevesebb számítógépet, kisebb kapacitást igényelnek. Már most is van olyan kriptovaluta, amely kis erőforrást használ a tranzakciókhoz. Biztos abban, hogy idővel ez trend lesz, és a megújuló erőforrásokat is bevonják a kriptobányászatba.

Kövesd az oldalunkat a Facebook-on és a Twitteren is!


Bíró Veronika

Évekig konferenciákat szervezett, majd egy hirtelen mozdulattal eldöntötte, hogy újságíró lesz, és elvégezte a MÚOSZ tanfolyamát. Nem sokkal később a 168 Óra újságírója, majd a Népszava online …